Creatie groeit met inspiratie!

‘Tuinen leven’ is de enthousiaste overtuiging van waaruit ik met liefde en plezier werk aan tuin- en borderontwerpen in mijn tuinatelier, schrijf op mijn blog en geniet van mijn Feng Shui tuinboek. Mijn visie op tuinen en tuinieren is dat jouw tuin een enorme rijkdom biedt en je gelukkig maakt mits de tuin bij jou past. Die rijkdom komt naar voren in de natuur, in de details, in de planten en het leven in de tuin, in kleuren, vormen, materialen en de sfeer in elk seizoen. Hoe meer variatie, hoe meer inspiratie en hoe langer het tuinplezier duurt.

Harmonie is de sleutel waarmee je jouw tuin (en jezelf) de nodige balans geeft. Je wilt immers een sfeer ervaren waarin je ontspant en inspiratie vindt zodat jouw innerlijke kracht en creativiteit wakker kunnen worden om zich te manifesteren.
De intentie van mijn tuinontwerpen en tuinboek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’ is dat je waarneemt wat er in jouw omgeving aanwezig en mogelijk is in relatie tot jouw tuinwensen zodat jouw tuin uiteindelijk bijdraagt aan wat voor jou ondersteunend en prettig is. Kernvragen zijn: Waar geniet jij van? Wat maakt jou blij? Waar bloeit jouw creativiteit? Hoe gaat dat samen met Feng Shui?

Uitleg van de Ba Gua

Flow of Chi-seizoenen-bagua2014-2De Ba Gua speelt in de toepassing van Feng Shui een grote rol. In de Ba Gua lees je af welke energieën op een bepaalde plek in de tuin passen. Deze benadering kun je ook in huis en in het landschap toepassen.
Feng Shui is ontstaan door waarneming van het landschap en de natuur. Het beschrijft hoe het leven en welzijn van de mens door de verschillende energieën, die er aanwezig zijn, positief, neutraal of negatief beïnvloed kunnen worden.

Feng Shui onderscheidt vijf energieën in negen gedaanten die je elk op een eigen wijze beleeft in vorm, kleur, materiaal en intensiteit.

Water is de essentie en bron van al het leven. De mens bestaat voor circa 65 tot 75% uit water, planten voor 80% en dieren voor 60%. Zonder water overleven wij niet. De natuur op onze aarde is er van afhankelijk.

Hout is wat groeit en zich ontwikkelt. We leven van de vruchten en gebruiken de zaden voor nieuwe groei. We genieten van bloemen, planten en heesters. We ontvangen schaduw van bomen en voelen de kracht van hun stammen.

Vuur ontstaat door het verbranden van hout. Vuur geeft ons warmte in de winter. De zon geeft de natuur licht en zorgt voor warmte in de zomer. Hout verbrandt tot as en voedt zo de bodem.

Aarde is de voedingsbodem waarop al het leven kan groeien en waarin het ook telkens terugkeert. Na een rustperiode komt alles weer tot leven.

Metaal staat voor duurzaamheid en de verbinding tussen hemel en aarde. In de bodem worden mineralen onzichtbaar omgezet in waardevolle kristallen en ertsen. Zij voeden ons leven letterlijk en figuurlijk op een dieper innerlijk niveau. Vandaar dat metaal wordt geassocieerd met spiritualiteit, creativiteit en spelen.

Wat betekent de Ba Gua voor jou en jouw tuin?

Feng Shui Energie HarmonieIn jouw tuin en leven wil je de energieën ervaren die jou ondersteunen. Soms is een spiegel nodig om je op het juiste pad te brengen.
Sta je open voor inspiratie (water), groei (hout) en creatie dan kom je in actie (vuur) om wat je ontdekt (aarde) toe te passen en er de vruchten van te plukken (succes).

Graag laat ik je via de Ba Gua zien hoe de seizoenen in de natuur en in de tuin verlopen. Dan zie je hoe vanzelfsprekend deze ‘Circle of life’ is en hoe natuurlijke processen en levensenergie altijd en overal aanwezig zijn. Het maakt je leven werkelijk eenvoudiger, krachtiger en dichter bij jezelf als je dit begrijpt en toepast.

Water – zaaien en planten – inspiratie
Jouw innerlijk is jouw bron van kracht en inspiratie. Je leeft en werkt vanuit jouw karakter en mogelijkheden. Je ontdekt gedurende jouw leven je talenten en valkuilen. Lees ook Ben jij de architect in jouw leven?

Hout – groeien – creatie
Je ontwikkelt jezelf. Je leert, zaait en plant waar je nieuwsgierig naar bent en wat je wilt ontwikkelen. Jouw groei en oogst is afhankelijk van de zaden en de planten waar je zorg aan besteedt.

Vuur – bloeien – plezier
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Leef vanuit warmte, liefde en plezier.

Aarde – rijpen – energie
Rijkdom ligt besloten in de voedingsbodem van Moeder aarde. Zorg voor stabiliteit, harmonie en gezondheid.

Metaal – oogsten – succes
De oogst is waarop je verder kunt leven, creatief kunt zijn, rust en voldoening mag ervaren en waarmee je mag spelen. Vier jouw successen! Voed jouw bron (inspiratie) en creëer telkens opnieuw.

De ‘Circle of life’ is overigens een spiraal; de energie beweegt golvend en in cirkels omhoog. Harmonie en helderheid ontstaan zoals in een muziekstuk. De details, intentie en klank van de muziek zal onder leiding van de dirigent steeds beter tot uitdrukking komen en vollediger klinken. De kwaliteit van het samenspel beïnvloedt de harmonie en het succes van elk individu én het geheel. Puur genieten voor iedereen, in het orkest en in de zaal!

Zo is het ook met een boom. Een boom van een jaar heeft andere kenmerken dan een boom van tien jaar. Ze ondervinden beiden dezelfde wisseling van de seizoenen maar ontwikkelen zich zoals bij het moment in hun levenscyclus past. Zo is het ook met de mens. Een kind van 1 jaar gedraagt en ontwikkelt zich anders dan een kind van 10 jaar. Groei is onderdeel van het natuurlijke innerlijke ‘zijn’. Wat bij je past, komt tot ontwikkeling!

De levenscyclus herhaalt zich en beweegt als een spiraal omhoog, telkens een ander niveau bereikend. Fascinerend, hoe deze processen al lang geleden door Fibonacci in getallen zijn uitgedrukt en ook in de Gulden snede zijn beschreven en vooral door kunstenaars zijn vastgelegd. Het allerkleinste is verbonden met het allergrootste in alle levende organismen. Pure levensenergie is altijd en overal aanwezig. Hoe meer je leeft in het nu, hoe meer je geniet van de flow in jouw leven.

Lees er meer over in mijn boek.
Verras jezelf, een vriend of vriendin. Bestel het boek plus een persoonlijk Nine Star Ki profiel tijdelijk tot 1 oktober a.s. voor € 34,95 (excl. verzendkosten). Daarna is de prijs € 39,95 (excl. verzendkosten). Kom nu in actie en profiteer. Doen!

Wat inspireert jou tot creatie?
Deel jouw inspiratie en lees die van anderen!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Creatie groeit met inspiratie!

 1. Tonny Lundahl

  Hoi Mariëtte, wat heerlijk om weer een stuk van je te lezen. En ook zo bijzonder dat ik het opeens zoveel beter begrijp. Het zijn letterlijk de puzzelstukjes van je eigen leven. Zo heb ik voorgenomen om mijn volgende tuin vol te zetten met prachtige bloemen en een kruidenspiraal. Ik ben sinds deze maand begonnen met de Feng Shui opleiding. Mede geïnspireerd op artikelen zoals die van jou. Bedankt dat je deze prachtige filosofie met ons wilt delen. En ik blijf je volgen. Veel succes verder. Gr. Tonny uit Purmerend

  Reageren
  1. Mariëtte Bericht auteur

   Hallo Tonny,
   Wat geweldig om te horen dat het boek en blog je zo inspireert en de puzzelstukjes je stimuleren om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
   Erg benieuwd hoe je verdere ervaringen met Feng Shui in jouw leven en in jouw tuin zullen zijn. Hou je me op de hoogte?
   Zonnige tuingroet, Mariëtte

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.