De pyramide van Maslow en jouw ervaring van geluk

Spiritualiteit is een begrip dat bij velen vraagtekens oproept. Wat betekent het en heeft het met religie te maken? Nee, spiritualiteit wil zeggen dat je de hogere invloeden, energieën en processen in het universum erkent en je verbonden voelt als mens met het geheel der dingen. Is dat zweverig? Nee, zeker niet, juist heel aards.

De natuur, de seizoenen, het weer en het klimaat zijn allemaal onderdeel van onze aarde. Er vinden oneindige, onzichtbare en soms onverklaarbare processen plaats die we nauwelijks kunnen bevatten, zoals de celdeling die leidt tot de geboorte van een kind, de drukgebieden die wind en neerslag veroorzaken, de groei van planten en bomen vanuit zaad en de prachtige ordening van bloemblaadjes en zaden, zoals in een zonnebloem.

Wat heeft Maslow met spiritualiteit en harmonie te maken?

Abraham Maslow (1908-1970) is een motivatiepsycholoog uit de 20ste eeuw die met zijn behoeften-pyramide enorme bekendheid heeft verworven. In deze ‘Theory of human behavior’ stelt hij dat de mens verschillende behoeften nastreeft in zijn leven en dat deze behoeften gerangschikt kunnen worden in lagen met een opeenvolgende prioriteit.
Er ontstaat een hiërarchie van behoeften, waarbij aan de lagere fysiologische basisbehoeften moet zijn voldaan, voordat de hogere psychologische behoeften relevant worden. Elk mens heeft een eigen behoeften-pyramide waarbij de persoon zich vanuit mogelijkheden ontwikkelt naar hogere lagen. Ook een (tijdelijke) terugval naar een onderliggende laag is mogelijk, bijvoorbeeld wanneer er zich een ‘major event’ voordoet in het leven van deze persoon.

maslowDe pyramide van Maslow werkt als een motivatie-tool van waaruit je in actie komt om je behoeften te vervullen. Je doorloopt alle stadia om uiteindelijk jouw volledige potentieel te leven.

Er zijn vier basisbehoeften die gericht zijn op overleven (fysiologische behoeften, behoefte aan veiligheid en zekerheid, behoefte aan sociale acceptatie, vriendschap en liefde en behoefte aan waardering en succes) en daarna komen de hogere behoeften gericht op zelf-actualisatie (mentale, esthetische en ethische behoeften). In de lagen van de pyramide is een tweedeling te maken in deficiëntie-behoeften (tekorten ervaren) en groeibehoeften (ontwikkeling nastreven). Als je bezig bent met jouw basisbehoeften heb je geen tijd, aandacht, geduld en/of energie om bezig te zijn met de hogere behoeften van zelf-ontplooiing en -verwezenlijking.

Een fantastische video met Engelstalige uitleg vind je op de website van Gert Jan Schop.

Mindset en mindfulness

In onze huidige maatschappij zijn we meestal wel in meer of mindere mate uitgegroeid boven die basisbehoeften en zodoende kunnen we actief op zoek gaan naar innerlijke zelf-verwezenlijking en zelfs naar transcendentie (spiritualiteit). Kennis, wijsheid, mediteren, scholing, lezen, gesprekken en coaching dragen bij aan deze groei-behoefte. Vandaar dat er zoveel coaches zijn en er in ons drukke bestaan zoveel behoefte is aan ruimte, rust, inspiratie en vrijheid om te ontdekken.
Je zit dan op de laag van aandacht en bewustzijn, genieten van de natuur, van harmonie en schoonheid, van elkaar geluk en succes gunnen. De basis ontdek je in de natuurlijke (kosmische) kracht die je ondervindt als je durft te luisteren naar jouw hart en innerlijke stem, als je leeft in het ‘nu’ (mindfulness) en jouw mindset ‘positief’ gericht is. Creativiteit, emotionele kwetsbaarheid, communicatie en talent komen tot uitdrukking in lichaam, geest, emoties en gedrag. Er is sprake van synergie en harmonie. Je kunt ‘zijn’ wie je innerlijk bent. Je doet wat bij jou past. Je draagt bij vanuit jouw ‘waarom’. In bijvoorbeeld kunst, muziek en expressie (in communicatie en ook in jouw tuin) laat je zien wie je bent.

Op de transcendente laag ontstaat de behoefte om anderen te helpen vanuit innerlijke wijsheid, compassie en empathie. Meer doen voor anderen dan voor jezelf kun je pas als al jouw onderliggende behoeften vervuld zijn. Ook jouw behoeften aan waardering, respect en erkenning dienen bevredigd te zijn.
Oosterse filosofieën noemen deze fase de ‘verlichting’ en duiden daarmee op het contact van de mens met het universum en op onze fundamentele verbondenheid met elkaar. Elkaar geluk en voorspoed gunnen, delen in elkaars (spirituele) overvloed, de ervaring van flow, plezier en geluk zijn onderdeel van oneindigheid, eenvoud en vrijheid én van verbondenheid van het individu met het geheel.

mindfulness_poster_UKHelderheid over jouw doel in het leven en er op jouw authentieke manier uitdrukking aan kunnen geven, maakt je enorm gelukkig. Daar hoef je overigens geen uren voor te mediteren. Je hoeft slechts de kern in jezelf wakker te schudden en jouw innerlijke kracht te ‘zijn’. Dat kan zeker ook in jouw tuin.

Tao is de weg.

Waarom lees je ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’?

Omdat je bewust wilt zijn van dynamiek en energie, van wat harmonie is en wat het effect is in jouw tuin en jouw leven. Hoe gelukkig je bent als jouw tuin in balans is met jouw energie en je inspireert. Het boek richt jouw aandacht op de natuur in jouw leefomgeving en op de keuzes die je zelf kunt maken zodat je jouw tuin ontwerpt zoals bij jou en jouw levensstijl past. Met respect voor de plek, voor de natuur en voor jouw tuinwensen creëer en beleef je harmonie en geniet je van de dynamiek van de seizoenen.

  • Het boek bevat een theoretisch gedeelte met heldere uitleg over Feng Shui, Yin en Yang, Wu Wei, de vijf energieën in het landschap, de negen levensgebieden in de Ba Gua, de tuin en de natuur in alle seizoenen.
  • Het praktische gedeelte bespreekt de westerse tuinontwerpprincipes gericht op het creëren van een tuin waarin jij plezier, inspiratie en energie ervaart. Met of zonder Feng Shui, beiden is mogelijk. De functies, vormgeving en keuze van materialen en kleuren van zowel de voor- als de achtertuin komen aan bod. Ontdek wat bij jou past.
  • Het derde deel gaat over de toepassing in jouw tuin en biedt je een stappenplan, een ontwerpstrategie, gedetailleerde plantenlijsten en informatie over aanleg en onderhoud van jouw tuin.
  • In de bijlagen vind je nog interessante aanvullingen en een literatuurlijst.

Dit complete en unieke boek is in full color op prachtig papier gedrukt, heeft een prettig leesbaar lettertype met voldoende witruimte, is rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s, waardevolle afbeeldingen en geeft planten- en tuinvoorbeelden.
Bestel het boek hier www.tuinharmonie.nl voor € 29,95 (incl. verzenden in NL).

Vind je deze publicatie waardevol? Vertel het je vrienden!
Geef een reactie en lees die van anderen.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.