Onthaasten

Het Feng Shui jaar van de aap gaat over snel: snelle veranderingen, snelle keuzes, snel reageren, snel ontbranden en nauwelijks tijd om op adem te komen. De behoefte aan rust, ontspanning en genieten neemt daardoor toe. Pak en koester die momenten voor inspiratie en plezier. Vrije tijd is zo waardevol. Lees een boek, start een tuin, mediteer, doe wat jij nodig hebt om op te laden zodat je de snelheid en drukte in jouw leven en werk aankunt.

Waarom een tuin?

Tuinpad-lavendel-planten-tuinharmonieIn jouw tuin heb je elke dag de mogelijkheid om jezelf op te laden, om de stilte op te zoeken, met je neus in de zon te zitten of met je handen in de aarde. Het geeft enorm veel voldoening om zelf te creëren en gezond bezig te zijn.
Als je denkt geen tijd te hebben voor een tuin, maakt er dan juist een! Mooi gezegd en analoog aan een zin op de achtercover van een boek over onthaasten.

Zoek de stilte op om erachter te komen wat je in je hart het liefste wilt. Dat vlammetje, die sprankel, dat waar jij blij van wordt, is waar je helemaal voor kunt gaan. Zet die wens in gang en geloof erin dat je jouw doel bereikt.
Dat geldt overigens niet alleen voor jouw tuin.

Jouw waarom vanuit jouw hart en passie inspireert jou ook op andere gebieden in jouw leven, in jouw relaties en werk. Jouw liefde voor jouw baan of vakgebied komt voort uit waarom je ervoor kiest om het te doen. En juist daarom maak je een tuin, om telkens jouw stilte, innerlijke kracht en balans te (her)vinden.
Begin in jouw tuin (zoals ook op andere gebieden) met een klein project dat kan uitgroeien tot een harmonieus geheel waarvan jij en jouw omgeving blij worden. Ambitieuze plannen? Prima! Doe het stap voor stap en begin bij 1. Hoe leuk is het om te koken met kruiden uit jouw kruidentuin of bloemen te plukken als cadeau voor een vriend, vriendin of familielid.

Waarom een ontwerp?

Afgelopen week was ik bij een klant voor een tuinontwerp met beplantingsplan en, zoals ik in mijn boek aanbeveel, had zij elk van haar tiener-kinderen gevraagd wat voor hen belangrijk was in de tuin. Ze hadden ieder een schets gemaakt van hun ideale tuin. Zo leuk om te zien hoe die uitgewerkte wensen helemaal pasten bij het individuele karakter van elk kind en hun Nine Star Ki getallen. De oudste stelde prijs op privacy en ruimte om te knutselen en loungen (metaal). De jongste tekende een vijver en een rieten egg chair om lekker beschut te kunnen zitten, zachtjes te schommelen en veiligheid en rust te ervaren (water). De middelste wilde een vuurplek waar hij met zijn vrienden en de hele familie gezellig omheen zou kunnen zitten (hout). En al deze wensen zijn mogelijk!

Gedreven door innerlijke wensen is de werkelijkheid meestal haalbaar. Hoe de werkelijkheid tot stand komt, is onderdeel van de volgende stappen die gezet worden, de focus en het doorzettingsvermogen. Begin altijd met groots denken en leef je volle creativiteit uit. Er is in elke tuin meer mogelijk dan je denkt!

Zelf aan de slag?

Volg het stappenplan en breng sfeer in jouw tuin. Beantwoord de vragen en ga aan de slag:

1 wat wil je in jouw tuin beleven?
(denk aan ruimte om te zitten en te eten, kruiden te kweken, borders met bloemen en planten, vogels, vlinders, e.d.)
2 wat maakt je intens blij en gelukkig?
3 wie wil je bij jouw tuinplannen betrekken?
4 wat zijn de ideeën van jouw mede-tuingebruikers?
5 wat is er nodig om het tuinplan compleet te krijgen?
6 wat is jouw budget?
7 welk project vind je het belangrijkst?
8 teken jouw gehele tuin op schaal
(bedenk de hoofdstructuur, paden, terrassen, plantvakken, vijver, BBQ plek, tuinhuis, sauna, e.d.)
9  kies een passende beplanting (bomen, heesters, vaste planten, siergrassen) voor elke positie in jouw tuin (houd rekening met zon, schaduw en grondsoort)
© 2016 Mariëtte Verlaan     www.tuinharmonie.nl

Kennis nodig?

3 tips om je op weg te helpen:

  • Je leest in mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui‘ alles over het zelf ontwerpen van een tuin die bij jou, in jouw leven en omgeving past. Je vindt er naast de heldere uitleg over Feng Shui, een volledige ontwerpstrategie en plantenlijsten. Die informatie ontbreekt in de meeste boeken over Feng Shui voor de tuin. Welkom om je te laten inspireren met dit unieke tuinboek dat met liefde geschreven is voor jou!
  • Ga voor jezelf na of je voor jouw tuin het advies van een expert kunt gebruiken om in samenspraak jouw tuinwensen te vertalen naar een tuinontwerp met beplantingsplan.
    Op www.feng-shui-tuin.nl lees je mijn mogelijkheden, werkwijze en nieuwe tarieven voor 2016. Maak een afspraak vóór 1 mei a.s. via ik-wil-een-harmonieus-tuinplan dan ontvang je 10% korting op de vermelde tarieven. De korting geldt ook wanneer de afspraak pas na 1 mei plaats kan vinden. Nu reserveren en straks een heerlijke tuin!
  • Heb je al een goede hoofdstructuur? Wil je alleen meer levendigheid in de beplanting?
    Kies jouw kant en klare plantenborders op kleur via www.tuinverrassing.nl. Zes sfeervolle borders voor verschillende posities in de tuin die in elk seizoen kleur geven.
    Bij het afhalen van jouw borders ontvang je de borderontwerpen, alle planten en een tuinadvies met aanwijzingen voor het planten en onderhouden van jouw tuinborders. Bestellen is mogelijk tot uiterlijk 6 mei a.s.

Lees je graag op dit blog? Word blog-volger!
Meld je aan en ontvang elke 14 dagen TuinHarmonie-inspiratie in jouw mailbox.
Je kunt je aanmelden bij Hartelijk Welkom bovenaan in de rechterkolom.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.