Waarom starten belangrijk is

startJe hebt een passie, een droom, een drijfveer en wilt iets bereiken. Je weet niet hoe en stelt het uit. Jammer, gemiste kans of niet. Nee hoor, je kunt gewoon nu starten. Nu beginnen met iets waar jouw hart en ziel naar uit gaan. Nu beginnen is straks genieten van jouw wens, doel of droom. Hoe heerlijk is dat!

Ik herken die angst wel. Het vraagt moed en focus.
Je weet soms echt niet waar je moet beginnen en ook niet of wat je onderneemt wel succesvol zal zijn.

En als het gaat over een tuinen, bloggen en entrepreneur zijn dan kan ik daar over meepraten. Het is een proces, een leerproces. Elke stap brengt je dichter bij jouw resultaat. Wat ga je nu doen? Kom in actie!

Nu is het krachtigste moment dat je kunt pakken en beleven. Grijp jouw kans en maak er een inspirerende ervaring van. Hoe meer plezier, hoe gemakkelijker het zal gaan. Ik geef je hier mijn 9 aanbevelingen.

 1. Pak een schrift en een pen en schrijf jouw droom, doel of wens op.
  Gebruik zoveel mogelijk beeldende woorden en maak er daarna een tekeningetje van. Hang het op bij jouw werkplek. Dit gaat je helpen om jouw doel letterlijk voor ogen te hebben en op den duur te realiseren.
 2. Zet de eerste stap. Je hoeft het hele proces of plan nog niet te overzien. Wat brengt jou in actie? Voor mij was dat bloggen en schrijven, communiceren over mijn kennis en passie voor tuinen. Waarom? Omdat ik tuinbezitters met tuinwensen wil helpen om een geweldige persoonlijke plek te creëren waar ze genieten en inspiratie vinden. Met elke nieuwe stap wordt het proces en plan helderder en beter.
 3. Verdiep je in de wensen van anderen. Wat bied jij dat hen helpt vanuit jouw vakgebied, met jouw drijfveer en expertise? Vraag feedback, lees wat anderen schrijven en reageer op wat zij weten. Delen is vermenigvuldigen.
 4. Blijf authentiek en dicht bij jezelf. Wat past bij jou, jouw karakter en expertise? Ga niet kopiëren wat anderen doen. Uiteindelijk brengt dat jou niet wat jij het liefste wilt bereiken. Jij bent uniek in jouw aanbod. Sluit daar steeds bij aan.
 5. Experimenteer! Wacht niet tot alles perfect is. Streven naar perfectie is een belemmering voor jouw ontwikkeling en groei. Neem het risico, schrijf, blog, geef en luister naar de reacties. Zorg dat jij er achter staat en verbeter jezelf “along the way”.
 6. Ga door en laat je niet ontmoedigen. Tegenslag en tegenwerking zullen altijd bestaan. Geduld en zelfvertrouwen zijn de ankers en leiden je naar jouw hogere doel. Fouten maken mag! Zonder fouten geen leerproces. Je hebt ook niet leren fietsen zonder een paar keer, of misschien zelfs heel vaak, te vallen. Denk daar aan. Wat je graag genoeg wilt, lukt je ook! Dat is de wet van aantrekking.
 7. Schrijf regelmatig. Elke twee weken is een goed begin. Zo laat je de wereld lezen wat jij te bieden hebt. Je bouwt aan zichtbaarheid waardoor je fans, volgers en ambassadeurs krijgt. Dat netwerk gaat je ondersteunen en verder helpen met jouw droom als zij daar zelf ook de waarde van ervaren. En de niet-volgers? “Let them be” want die passen niet bij jou.
 8. Doorgaan, doorgaan, doorgaan,… stap voor stap. Hoe verder je bent, hoe beter jouw resultaat, hoe dichter bij jouw doel. Geniet van het pad dat je loopt.
 9. Successen, hoe klein ook, vier ze! Geef jezelf regelmatig een schouderklopje, luister naar favoriete muziek, zet een vrolijke herinnering op jouw bureau en maak jouw wens tot werkelijkheid. “Create your destiny!”

jaar_vh_boek_logo-create-destinyExtra tip
Een goede start is lezen. Op de Lezen-pagina staan de boeken die ik je van harte aanbeveel.

Geef een reactie
Welke boeken lees jij? Welk boek kies jij als beste boek voor ondernemers?
Benoem de inspiratie of oplossing die je daarin gevonden hebt en jou tot welke actie of keuze het jou aanmoedigde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.