Ode aan Moeder Aarde op deze Internationale Vrouwendag

Here is my secret, a very simple secret, it is only with the heart that one can see rightly, what is essential is invisible to the eye. 
Uit: Le petit prince ~ Antoine de Saint-Exupéry, gepubliceerd in 1943.

Ja, dat vind ik belangrijk. In dit boekje ‘Le petit prince’ met schitterende tekeningen komt de liefde en magische bewondering voor al wat leeft op onze aarde voorbij. Moeder Aarde is de drager van ons allemaal, van de natuur, van onze natuur en met dat laatste bedoel ik ook ons karakter, onze levensvisie, normen en waarden, en onze levensenergie. Dat klinkt als veel en dat is ook veel. We dragen een enorme verantwoordelijkheid voor onszelf, voor elkaar en voor onze Moeder Aarde.

De wereld waarin we leven en klein worden gehouden, is niet gezond, niet voor vrouwen, niet voor mannen, niet voor moeders en niet voor de aarde en de natuur. Ik weet dat velen zich daar zeer bewust van zijn en er alles aan doen om een weg van vrede, liefde en licht te bewandelen. Een ongeëffend pad vol tegenslagen, vernederingen, ongeloof en hobbels die zomaar uit het niets voor de voeten worden opgeworpen. Dit bewuste pad waarop ze stil doorgaan, stil en zacht en met compassie en intentie doorlopen. Ik heb bewondering voor deze moedige, passievolle, innovatieve, creatieve, magisch stralende menslievende lotgenoten. Vanuit bewustzijn en vertrouwen komt van lieverlee in beeld in welke liefdevollere wereld we zouden kunnen leven.

En natuurlijk is dat zeer bedreigend voor de gevestigde masculine structuren en mechanismen. De vrouwelijke krachten zijn immers zacht, verbindend en vol hartverwarmende creatie zoals onze Moeder Aarde dat in de natuur tot uiting brengt. Moeder Natuur laat ons graag haar scheppende krachten zien: van zaad, naar bloem, naar vrucht, naar oogst, naar nieuwe plant in een oneindige cyclus. Daar kun je toch niet anders naar kijken dan met respectvolle verwondering en bewondering.

Laten we dus zoveel mogelijk het positieve en scheppende in onze wereld visualiseren en manifesteren.
We worden helaas zo vaak getriggerd op negatieve aspecten en reageren dan met boosheid, verdriet, angst en onmacht. Ja, dat begrijp ik volkomen. Natuurlijk is het pittig om dit te ervaren. Echter, blijf eens in jouw vrouwelijke kracht en spreek vanuit jouw bron van licht, liefde, compassie en zachtheid. Dat geldt ook voor mannen!

We hebben allemaal yin en yang in ons systeem, het donkere en het lichte, de maan en de zon, het vrouwelijke en het mannelijke. Evenwicht en balans in die krachten is wezenlijk voor een vervullend en gelukkig (samen) leven.
Als we die krachten in onszelf en anderen respecteren, herkennen en eren en elkaar bewust de beste evenwichtige versie spiegelen, komt er beslist iets prachtigs uit voort. Denk weer aan het zaad dat een bloem wordt, de bloesem die vruchten voortbrengt en de bevruchting die de geboorte van een kind mogelijk maakt. Ode aan Moeder Aarde, Moeder Natuur en de vrouw die al dit moois in zich draagt, vele maanden en seizoenen, een leven lang, oneindig in liefde, licht en kracht.

Ik wens je een prachtige dag, vol levensvreugde.
Zonnige tuingroet, Mariëtte

Dank je wel dat je mijn blog leest. Ik ben een gelukkig mens. Het vervult mij om via mijn schrijven en tuin- en beplantingsontwerpen zoveel tuin-, planten- en natuurliefde te delen en de natuurlijke wijsheid en inzichten vanuit Feng Shui helder door te geven. Moeder Aarde is de bron van al het leven, van alle creatie en haar inspiratie en uitstraling is elke dag waarneembaar in mijn/onze leefomgeving.

Filters Sort results
Reset Apply
Een waardevol cadeau voor jezelf of een geliefde
Boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’ ~ Mariëtte Verlaan
Maak van jouw tuin, jouw persoonlijke sfeertuin. Ervaar plezier, inspiratie en energie... In het boek 'Harmonie in jouw tuin met Feng Shui' lees je over de energieën en toepassingen van Feng Shui. Je ontdekt de invloed van vorm, kleur en materiaal en leest hoe je Nine Star Ki toepast om een tuin te maken die energie en inspiratie geeft aan jou en jouw gezin. Er is veel aandacht voor de algemene tuinontwerpprincipes en de seizoenen. Je krijgt bovendien de juiste aanwijzingen voor het kiezen van een seizoensrijke beplanting voor jouw natuurrijke tuin. Mariëtte Verlaan heeft een enthousiaste schrijfstijl. De heldere stappen, afbeeldingen…
 37,95
Boek én Nine Star Ki persoonlijk profiel
Bestel nu het boek inclusief een persoonlijk Nine Star Ki profiel. Vul jouw geboortedatum in (of die van de ontvanger van het boek met zijn/haar e-mailadres) bij opmerkingen in jouw bestelling. Je ontvangt dit persoonlijke Nine Star Ki profiel met waardevolle extra informatie per e-mail. Het boek wordt per post verzonden. Een leuk cadeau voor jezelf of een vriend(in) waarmee je, in combinatie met het boek, een sfeervolle tuin creëert die helemaal past bij jou of jouw vriend(in)!
 49,95
Feng Shui Flow Quickscan
Feng Shui gaat over kleurgebruik en vormgeving, jouw/jullie creatie in buitenleven, relaties, wonen, werk en landschap. De Feng Shui Flow Garden & Life Quickscan geeft je die informatie. Ontdek hoe jouw/jullie optimale tuinbeleving kleur en vorm krijgt en bereik een positieve flow in jouw/jullie leven en relaties. Lees de pagina over de Feng Shui Flow Garden & Life Quickscan. Bestel de Quickscan op deze pagina bovenaan én vul het formulier in op de Quickscan pagina. Met jouw/jullie persoonlijke Nine Star Ki profielen krijg je enorm veel extra waardevolle informatie en zul je met nog meer plezier en herkenning het boek lezen en…
 194,50

De zon vertegenwoordigt het mannelijke aspect, de maan het vrouwelijke. Bij de zon moet je dan denken aan mentale kracht, die zich naar buiten richt op het ‘doen’ en die de wereld overdag bestuurt en voedt. De maan regeert ons onbewuste, ons gevoelsleven. Ze is verbonden met onze intuïtie, die zich richt op het ‘zijn’ en het ontvangen van inspiratie en ideeën. ’s Nachts verwerken we de indrukken van overdag. En daar groeien we en leren we van, met vallen en opstaan. – bron: www.inspirerendleven.nl 

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Een levende Wintertuin in februari

Ziet jouw tuin er in de winter saai en levenloos uit? Dat hoeft helemaal niet, kijk maar… foto’s van deze week in de regen. Alles is nat, nat, nat en toch… er is zoveel moois te bewonderen en zoveel licht wanneer ik naar buiten ga of er vanuit mijn raam naar kijk. De verschillende heesters lopen uit en de crocussen en lenteklokjes bloeien.
De vogels zijn er elke dag. Ook zij vinden in de tuin alles wat waardevol is voor een gezond en gelukkig leven. Ze kunnen zich schuil houden in de heesters en bomen, voedsel en water vinden en lekker scharrelen tussen de bladeren op de grond. 

Elke dag genieten, ja, echt! En dat kan bij jou in de tuin ook.

Mijn ‘ervaar plezier, inspiratie en energie in jouw tuin‘ tuintips:

 1. Kies vaste planten met stevige bloemstengels die in de winter kunnen blijven staan. Phlomis russelliana is één van mijn favorieten.
 2. Maak een seizoenstafel of krans met wat op dat moment aanwezig is in de natuur, bijv. dennenappels, walnoten, eikels, eikenblad, hulst en sierappeltjes.
 3. Geef vogels een plek om te drinken en te badderen. Vogels voeren is in zachte winters niet nodig. Dan zijn er genoeg zaden en insecten te vinden. Veel gezonder voor hen en ook voor jouw tuin.
 4. Hang nestkastjes op met de ingang gericht op het oosten voor mezen en winterkoninkjes.
 5. Laat gesnoeide takken en bladeren liggen voor egels en andere dieren. Ik heb gezien dat het winterkoninkje, of misschien is het een roodborstje, een eigen nest heeft gebouwd van bladeren, takjes, strootjes en veertjes tussen de stengels van de bamboe. Die niet-woekerende groenblijvende metershoge bamboe is Fargesia robusta Campbell.
 6. Plant in het najaar bloembollen zodat je in het vroege voorjaar al kunt genieten van de frisse voorjaarskleuren van winterakonieten, sneeuwklokjes, blauwe druifjes, crocussen, tulpen en narcissen.
 7. Kies een paar grote bloempotten en beplant deze met een combinatie van vaste planten, bijv. Heuchera marmelade met Phlox paniculata of Persicaria alba met Anemone Honorine Jobert.
 8. Maak ruimte voor een border die goed zichtbaar is vanuit je favoriete zitplek in huis. Ik help je graag om goede combinaties te bedenken voor seizoensrijke bloeiende plantenborders of kijk voor inspiratie en direct resultaat op Tuinverrassing.nl en kies jouw kleurrijke bloemenborder
 9. Zorg dat de bodem tussen de planten altijd bedekt is met mulch, compost of bladeren. Durf het wat rommelig te laten zijn. Uiteindelijk is dat beter voor het bodemleven en beschermt het de planten.
 10. Weet je niet hoe te beginnen, lees mijn boek! De winter is een prima tijd om plannen te maken. Word je enthousiast en kom je er zelf niet uit, dan maak ik graag een compleet tuinplan voor je. Deze aanbeveling is zo leuk

Ik wens je een levendig jaar in jouw tuin. Wacht niet  met nadenken over jouw tuin tot de lente echt losbarst. Nu is werkelijk de beste tijd om te beginnen. Meld je hier aan voor een goed tuinplan dan gaan we aan de slag met jouw tuinwensen. Jouw tuin is die investering meer dan waard.

Ik hou van de uitspraken van deze bekende tuinliefhebbers die het geluk in hun tuin helemaal omarmen. Ze beschrijven de reis en de ervaring waaruit liefde, levensvreugde en levensenergie spreekt.

To plant a garden is to believe in tomorrow.
~ Audrey Hepburn

The lesson I have thoroughly learnt, and wish to pass on to others, is to know
the enduring happiness that the love of a garden gives.
~ Gertrude Jekyll

There is no such thing as a ‘perfect’ garden, only a garden
that brings joy and fulfillment to its creator.
~ Monty Don

Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

Filters Sort results
Reset Apply
Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Feng Shui en Nine Star ki in het licht van manifestatie

Oh, wat zijn velen van ons op zoek naar licht, liefde en kracht. Ik ook, hoor. Zo begrijpelijk wanneer er zoveel onrust voelbaar is in ons bestaan op aarde. Alles is energie! De natuur kreunt, de mens kreunt, ons leven wankelt en je neemt de energie waar van wat er zich in jouw leven afspeelt.
De winter draagt bij aan een stille naar binnen gerichte energie en moedigt aan om rust te nemen en ontspanning te vinden. Maak er gebruik van, dat doet de natuur ook, terug naar de wortels. Een uitgelezen kans om juist nu die altijd aanwezige, innerlijke bron van subtiele energie, balans en kracht waar te nemen. Deze keer eens niet vanuit jouw zintuigen. Nee, vanuit authentiek ‘zijn’ en vertrouwen, in het Engels ‘faith’ wat voor mij een hogere dimensie is van vertrouwen. Het zegt meer over de innerlijke beroering door het universum. Oké, misschien ga ik daar wat te diep op in. De kracht en energie van taal en woorden vind ik interessant.

Ken uzelve!

Manifestatie is geheel gebaseerd op jouw authentieke ‘zijn’, jouw karakter, jouw groei en ontwikkeling en de relaties die jij hebt met jouw leefomgeving. Om de gewenste flow in jouw leven te wekken, is doorstroming nodig, een weten, een voelen in je hart van waaruit jouw leven en levensenergie voortvloeit. De manifestatie vanuit jouw innerlijke bron, hoe mooi.

Balans vinden is soms een hele uitdaging. Juist die balans en harmonie zetten een vreugdevol leven in beweging. Diepe dalen en grote hoogten zijn te ervaren door de gevoeligheid voor energie in jezelf en in jouw relaties met mensen, dieren, omgeving, landschap, natuur, voeding, ontwikkeling en gezondheid. Bovendien worden jouw ervaringen, inzichten en kennis gekleurd door jouw perspectief.
Voor balans is het van belang om jezelf goed te leren kennen. Wat is jouw karakter? Hoe reageer jij? Wat zijn jouw talenten en valkuilen? Wat is jouw visie en drijfveer? Dit zijn een paar aspecten waarop je eens zou kunnen inzoomen. De weg om daar dichter bij te komen, is stilte, ontspannen, mijmeren, luisteren, voelen, mediteren, waarnemen wat zich voordoet en wat er is op dit moment, hier en nu. Er zijn vele gevoelige mensen die je op jouw pad zult vinden. Elk van hen kan een waardevolle bijdrage zijn in jouw leerproces wanneer je je openstelt voor de ervaring en wat het met jou doet. Dat is de weg naar bewustzijn en groei, naar mogelijkheden en kansen voor jou. 

“Wees dankbaar en bevestig dat alles wat je wenst, al is gerealiseerd.”
~ Yvonne Bakker ~ The Essence of Life

Als je het moeilijk hebt, maak dan de zorg voor jezelf tot topprioriteit.
Ook al betekent het vandaag een beddag of een keer troostvoedsel eten, je huishouden uitstellen, huilen, slapen, je afspraken verzetten, naar de televisie kijken, of helemaal niets doen – geef jezelf toestemming om eerst tot rust te komen en te helen.
Laat de stem in je hoofd die je toch duidelijk vertelt dat je vandaag eigenlijk wat moet doen.
Laat vandaag, in het er voor jezelf zijn, genoeg zijn.
Voel je emoties, adem erin en wees zacht voor jezelf.
Vertrouw erop dat het in deze tijd van zoveel moeten, van zoveel strijd, ook een keer genoeg is. In liefdevolle verbondenheid – Yvonne Bakker

En dat is ook echt wat ik mezelf mag gunnen. Dank je wel, Yvonne, die woorden resoneren, dat heb ik nodig… en toch moet ik ergens weer vooruit… zoveel geduld, rust, niks… stilstaande water-energie… verdriet, vermoeidheid, onmacht… hout-energie heeft stromend water en zon nodig om te groeien en te bloeien… warmte, liefde, licht en kracht! Gelukkig ken ik mezelf goed. Balans tussen rust en beweging geeft harmonie in mijn ‘zijn’. – Mariëtte Verlaan

Manifestatie in 2024 de Jaarenergie van de Draak

Voor iedere persoon is de energie in het Jaar van de Draak anders. Het voelt anders en heeft een ander effect. Lees erover in mijn vorige blog Feng Shui in het jaar van de draak 2024.
Feng Shui beschrijft de negen kwaliteiten van vijf energieën die in beeld gebracht worden via Nine Star ki in een cyclus van negen jaar. In de kalender van dagen, maanden en jaren en in de energieën in de natuur, verschuiven die energieën op een dynamische manier.

2024 is een 3-hout-jaar, met een grillig groeiend, zich spontaan en impulsief ontwikkelend karakter, een weerspiegeling van de innovatiekracht die in de lente zichtbaar is. Net als in de natuur gaat dat met ups en downs, de afwisseling van licht en donker, prettig en onprettig, warmte en kou. Yin en Yang ordenen zich in een streven naar harmonie.

May this year serve as a reminder that you have the power to shape your destiny. May it be a year of clarity and ease as we journey together through the adventures awaiting us.
My wish for all of us is that 2024 is a year that brings clarity and light to be able to take the actions needed for creating a year filled with loving connections, fulfilling work, and effortlessly manifesting opportunities that bring you joy. – Marlyna Los

De Draak is in 2024 de leider van deze cyclus en verdient respect. Het is het krachtigste dier van de twaalf Chinese dierenriemtekens en staat symbool voor verandering en transformatie, wat uiteraard ook kan zorgen voor onrust en chaos. Blijf je steeds bewust van jouw authentieke zelf. Doe een stapje terug of vooruit, neem de frisse veerkracht van de lente als symbool.

Via Nine Star ki kan de invloed van de jaarenergie op jouw persoonlijke energie uitgelegd worden. Kan ik daarin iets betekenen voor jou en anderen?
Vraag jouw Nine Star ki profiel aan en leer jezelf beter kennen.
Nine Star ki is ook de basis voor jouw tuinontwerp, voor de creatie van een persoonlijke tuin die past bij jou/jullie. Lees mijn boek, gun me jouw/jullie tuinproject, ervaar plezier, inspiratie en energie!

De aquarel (onderstaande afbeelding) heb ik deze winter volledig vanuit flow laten ontstaan. Nu een prachtige illustratie en een aanmoediging vol vreugdevolle energie voor ons allemaal.

Een Nine Star Ki profiel bestaat uit drie getallen en is gebaseerd op jouw geboortedatum. Op die datum zijn de sterren en planeten in ons universum op een bepaalde manier gerangschikt en is die energie op onze aarde aanwezig. Die levensenergie krijg jij met jouw geboorte mee. Het yanggetal (eerste getal) wordt bepaald uit jouw geboortejaar. Het yin- en uitingsgetal worden bepaald door jouw geboortemaand. De getallen zijn gekoppeld aan de vijf energieën van Feng Shui: water, hout, vuur, aarde en metaal en manifesteren zich in negen kwaliteiten. Lees er uitgebreid over in mijn boek.

Het yang-getal (karaktergetal) is de actieve mannelijke kant van jouw karakter. Deze kant van jouw persoonlijkheid is in de westerse astrologie vergelijkbaar met jouw ‘sterrenbeeld’, jouw Zon.
Het yin-getal (controlegetal) geeft de innerlijke gevoelsmatige vrouwelijke kant van jouw karakter weer. Dit getal is vergelijkbaar met jouw Maanteken. Samen bepalen de yang- en yin-getallen hoe jij van binnen bent, jouw talent en emotionele veerkracht. Het yang-getal voert hierbij meestal de boventoon.
Het derde getal (uitingsgetal) geeft aan hoe jij je naar buiten toe uit en hoe de omgeving jou ervaart. Dit is vergelijkbaar met de ascendant. Het is jouw masker of de rol die je in de sociale omgeving en het dagelijkse leven aanneemt. Een mooie opdracht om jouw masker af te leggen en voortaan jouw authentieke ‘zijn’ te laten zien. Je kunt beginnen met nee, zeggen als je ‘nee’ voelt en ja zeggen als je ‘ja’ voelt. Met een andere uitstraling en expressie gaat de omgeving jou ook anders zien.

Energetische invloeden en relaties

In de voedende cyclus van de energieën ontdek je welke relaties elkaar energie geven. Dus: wil je positieve energie ontvangen in een relatie dan kun je het beste de energie van het element vóór jouw energie kiezen. Wil je liever geven dan kun je het beste de energie van het element na jouw energie toevoegen. Probeer hier een goede balans in te vinden zodat je leert ontvangen maar ook weet wat geven is.

Naast energie-gevende zijn er ook conflicterende relaties. Heb je bijvoorbeeld een liefdesrelatie die volgens Nine Star ki conflicterend is, dan is het zinvol om ook met het controle- en het uitingsgetal rekening te houden. Deze kunnen het conflict verzwakken of juist versterken.

Met de Nine Star ki getallen kun je elkaars persoonlijkheidskenmerken bespreken, inzien waar het niet klikt en proberen er samen een positieve wending aan te geven. Ben je op zoek naar een relatie dan kun je het yang-getal van de persoon waar je oog op valt bekijken zodat je tijdig weet hoe de energie tussen jullie zal gaan stromen. Levensgeluk voor jullie beiden is immers de wens. En natuurlijk zal ik er alles aan doen om jullie tuin de uitstraling te geven die voor jullie energetisch voedend is.

Voedende relaties:

 • Water voedt hout
 • Hout voedt vuur
 • Vuur schept aarde (as)
 • Aarde herbergt metaal (erts)
 • Metaal draagt water

Controlerende relaties:

 • Water dooft vuur
 • Vuur smelt metaal
 • Metaal hakt door hout
 • Hout verdeelt de aarde
 • Aarde absorbeert water

Filters Sort results
Reset Apply

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Feng Shui in het jaar van de draak 2024

Het Jaar van de Draak start op 10 februari 2024. In Feng Shui is dit jaar verbonden met de energie van 3-hout. Meer lezen over Feng Shui in mijn boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui. Het is mega-interessant om vanuit jouw persoonlijke energie jouw leven en tuin vorm te geven. Feng Shui geeft je handvatten om de invloed van energie op een natuurlijke wijze te beleven en het beste uit jezelf en jouw relatie met jouw leefomgeving te halen. Ik leg het je graag op een eenvoudige manier uit. In liefde, licht en kracht.

2024 Jaar van de Houten Draak

Meestal schrijf ik zelf hoe ik de energie zie en beleef en wat het jaar in petto heeft. Via Martha Krul kwam er echter zo’n toepasselijke tekst voorbij dat ik die hier graag met je deel. Zij heeft de tekst weer overgenomen van Dirk Oellibrandt. Best mooi hoe we allemaal onze energie en passie doorgeven en er telkens een mooi stukje aan toevoegen. 

De Houten Draak is er één van de 60-jarige cyclus van dieren en elementen in de Chinese dierenriem. De Houten Draak combineert de kwaliteiten van de draak, zoals moed, charisma en leiderschap, met de kwaliteiten van het element hout, zoals flexibiliteit, vrijgevigheid en samenwerking. (NB Lees voor de term element mijn inzicht dat het om energie gaat. Die energieën komen uit observatie en eeuwenoude kennis over de natuur en het landschap.  De invloed van energieën die je in jezelf en jouw omgeving ervaart en hoe deze zich op een activerende, neutrale of controlerende manier gedragen.)

Het Jaar van de Houten Draak 2024 is een jaar van groot potentieel en welvaart voor de wereld. De Houten Draak brengt een positieve energie met zich mee die creativiteit, innovatie en groei stimuleert. De Houten Draak bevordert bovendien harmonie, evenwicht en vrede in de natuur en in de samenleving.
In 2024 kunnen we genieten van de voordelen van de invloed van de Houten Draak in ons persoonlijke en professionele leven. De Houten Draak ondersteunt ons om onze doelen en passies met vertrouwen en enthousiasme na te streven. De Houten Draak moedigt ons ook aan om onze gaven en talenten met anderen te delen en samen te werken voor het algemeen belang.
Het Jaar van de Houten Draak 2024 is een prachtige tijd om onze individualiteit en onze verbondenheid te vieren. De Houten Draak nodigt ons uit om authentiek, avontuurlijk en optimistisch te zijn in onze expressie. De Houten Draak herinnert ons eraan dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel en dat we een positieve impact kunnen maken in de wereld. Laten we het Jaar van de Houten Draak 2024 omarmen met dankbaarheid, vreugde en liefde.

Below the original text as published on Chinese New Year 2024 – Year of the Dragon
The Wood Dragon is one of the 60-year cycle of animals and elements in the Chinese zodiac. The Wood Dragon combines the qualities of the dragon, such as courage, charisma and leadership, with the qualities of the wood element, such as flexibility, generosity and cooperation.

The Year of the Wood Dragon 2024 is a year of great potential and prosperity for the world. The Wood Dragon brings a positive energy that stimulates creativity, innovation and growth. The Wood Dragon also fosters harmony, balance and peace in nature and in society.

In 2024, we can enjoy the benefits of the Wood Dragon’s influence in our personal and professional lives. The Wood Dragon supports us to pursue our goals and passions with confidence and enthusiasm. The Wood Dragon also encourages us to share our gifts and talents with others and to collaborate for the common good.

The Year of the Wood Dragon 2024 is a splendid time to celebrate our individuality and our connectedness. The Wood Dragon invites us to be authentic, adventurous and optimistic in our expression. The Wood Dragon reminds us that we are all part of a bigger picture and that we can make a positive impact in the world. Let’s embrace the Year of the Wood Dragon 2024 with gratitude, joy and love.

De invloed van de Jaarenergie van 2024 op jouw levensenergie

Zoals je wellicht al weet, heeft de jaarenergie steeds invloed op de levensenergie die bij jouw karakter hoort m.a.w. jouw Nine Star Ki getallen geven aan hoe jij beïnvloed wordt. De invloed van de energie van 3-hout kan dus voor iedereen heel anders aanvoelen. Sommigen zullen een stapje terug moeten doen en geduldig het jaar uitzitten wachtend op een gunstigere energie voor actie en ontplooiing. Anderen genieten juist volop van de sprankelende drive van 3-hout.

Wil je weten wat jouw eerste Nine Star Ki karaktergetal is en wat de invloed van deze jaarenergie voor jou betekent? Plaats een reactie en geef jouw geboortejaar door dan geef ik je voor jouw geboortegetal een beknopte update.
Je kunt ook een volledig Nine Star Ki profiel bestellen waarin je kennis maakt met jouw drie Nine Star Ki getallen en de voor jou kenmerkende energieën. Met het boek erbij heb je nog meer informatie en kun je met veel inspiratie ook aan de slag in jouw tuin.

Bedenk dat alles wat leeft en energie heeft, streeft naar harmonie en dat dit een oneindig voortdurend dynamisch proces is, gericht op het meest eenvoudige effectieve herstel naar voorbeeld van de natuur. Water stroomt via de rivieren naar de zee en de oceaan, elke druppel is er onderdeel van. Dat lijkt weinig effect te hebben en toch is dat van het grootste belang voor het functioneren van het totaal. Het voorbeeld van de trilling van de vleugelslag van een vlinder wordt ook vaak aangehaald. De kleinste rimpeling heeft een groots effect.

Voor ons persoonlijk is dat effect er dus ook. Volg je eigen natuur en luister naar wat nodig is voor jezelf en jouw leefomgeving. Rust als je de stilte nodig hebt. Kom in actie als je hart dat aangeeft. Geef je grootse ideeën een kans, bedenk wat je kunt en wilt veranderen en zet het stap voor stap in gang. Als deze jaarenergie voor jou gunstig is, kun je er heerlijk gebruik van maken en zul je dat zeker voelen. Bij een ongunstige energie kun je je ontspannen en verbinden met een positieve voedende energie om toch harmonie te ervaren. En soms moet je inderdaad gewoon geduld hebben, veel geduld, en jezelf de kans geven om je te ontwikkelen ten gunste van het geheel, een stap terug doen, luisteren en inzichten verwerven. Alles is energie! Alles is verbonden in licht, liefde en kracht.

Meer lezen op TuinHarmonie Blog: Nine Star Ki eenvoudig uitgelegd en Creatie groeit met inspiratie

Filters Sort results
Reset Apply
Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Stroom van voorspoed

We leven op verschillende ‘levels‘ (zoals ze in het vorige blog ‘Levenslessen en inzichten vanuit Feng Shui en Nine Star Ki‘ genoemd zijn) en wat is het heerlijk als je leeft in een dynamische harmonie met de natuur en met je eigen-wijze natuurlijke ‘zijn’.
Bij die levels van bewustzijn en voorspoed kun je denken aan jouw chakra’s, jouw wereldbeeld, bewustzijn, aandacht en perspectief. Ik ervaar in Feng Shui en Nine Star ki deze levels en herken de verbanden in energie. Ik kijk dan in de spiegel van het hier en nu, de spiegel van mijn hart en ziel, en kom dan altijd bij mijn relatie met natuur en landschap. De meesters en filosofen die ons voorgingen, hebben de essentie vanuit de mens in relatie tot elkaar, ons lijf, onze gezondheid, onze emoties en de invloed van het landschap, de natuur en de leefomgeving op ons hart en ziel beschreven. Zo bijzonder en mega-magisch interessant.

Hoe werkt dat met levensenergie?

Er is telkens een shift in energie op onze planeet aarde. Wanneer je gevoelig bent voor deze energie zul je dat kunnen ervaren. De shift in jouw eigen energie veroorzaakt ook een verandering, een verandering in bewustzijn en perspectief. Door telkens terug te keren naar de stilte in jezelf kom je in aanraking met jouw energetische bron. En door vanuit die bron te handelen en actie te ondernemen, opent zich een zichtbare weg. Je ervaart steeds meer bevestiging van jouw energetische flow. Je ziet dat weerspiegeld in de contacten met jouw leefomgeving. Jouw initiatieven komen langzaam en soms zelfs snel tot bloei. Er wordt in dit verband meestal gesproken over de wet van aantrekkingskracht, de manifestatie van de door jou gevoelde hartconnectie met wat jij in jouw leefomgeving weerspiegeld wilt zien. Dat lijkt wel magie en misschien is het dat ook wel. Ik zie het als een bevestiging van ‘zijn’ en intenties. Affirmaties hebben enorm veel waarde voor jezelf en beïnvloeden ook anderen waardoor alles verandert.

Kloppend hart, hartconnectie en hartcoherentie

Doorvoelen en ervaren wat jouw hart roert. Ontladen en opladen. Vertrouwen en moed. Je zet zoveel kleine stappen die een grootse waarde hebben voor jou. Jouw beweging, ervaren van energie, flow, verwondering, bewondering en jouw waarde, die meerwaarde in energie als je durft.
Doorleven in plaats van overleven is kwetsbaar zijn, gevoelig en open om ‘alles wat is’ te ontvangen, gezien en gehoord, op jezelf vertrouwen, liefde geven aan jouw eigenwaarde, emoties voelen, vergeven, los en laten wat niet past, meebewegen, steeds met aandacht, liefde en respect voor jezelf en anderen in het hier en nu. Wow, dat is veel, soms zelfs te overweldigend en teveel. Verzacht, geef jezelf ruimte, blijf liefdevol.

Voor wijsheid en inzicht in de hartconnectie van relaties ben ik dankbaar Jacqueline Lammerts te kennen. Haar recente video/podcast geeft je inzicht hoe je menselijke relaties op zielsniveau kunt helen. Hoe je via innerlijke bewustwording vanuit jezelf tot het opruimen van shit in je leven in staat bent. Ook haar boek ‘Relaties‘ beveel ik van harte aan.

Je kunt dit helende proces binnen jezelf ook aangaan via ‘The Invitation‘ van Juno Burger. Hij gaat uit van de filosofie van Jung en laat je ervaren hoe hartcoherentie direct invloed heeft op jouw bewustzijn en energetisch functioneren. Zijn gratis beschikbare tweemaandelijkse 7-dagen online programma via Facebook geeft je handreikingen naar een helder en inzichtgevend proces binnen de stilte van jezelf en opent zo telkens een ander niveau van jouw nieuwe ‘derde’ weg. Alles is energie. Liefde is het antwoord.

Met hart en ziel ben ik een groene vrouw

Ik voel me een ‘groene vrouw‘, synoniem aan de groene man die in heel Europa op gevel- en sluitstenen van kerken en andere gebouwen voorkomt.  Zo ben ik ook al meerdere malen ‘bloemenvrouw‘ genoemd en zelfs in het Italiaans ‘Alberobello‘, mooie boom, de krachtige boom die vrucht draagt. Deze (h)erkenningen zijn diepgaand en komen van mensen die ik tegenkom en mij slechts ontmoeten. Ze herkennen kennelijk direct mijn levensenergie. Dankbaar!
Met dank aan Annelies van Rheenen voor haar tekst en de originele afbeelding van Bernadett Bagiynka. Annelies inspireert mij vrijwel dagelijks met haar spirituele liefdevolle ‘down to earth‘ teksten en zo inspireren we elkaar op het gebied van natuur en bewust ‘zijn’.

Ben jij in je hart een ‘groene vrouw’? Vol liefde voor de rijkdom van de natuur, het leven en de schoonheid van jezelf zijn. En wil je dit meer gaan beleven in jouw tuin? Natuurlijk, dan schakel je mij in voor het optimaliseren van jouw ervaring van harmonie, dynamiek en energie in jouw tuin. Ik ga uit van de connectie tussen jou en jouw leefomgeving, de energetische rijkdom in jouw tuin, met een tuin vol kleurrijke bloemen en groene planten als uitgangspunt. In het vormgeven van ‘levende‘ tuinen ligt mijn kracht, kennis, meerwaarde, passie en liefde.
In de moeilijke tijden die ik persoonlijk doorleef, zijn mijn tuin en de stilte mijn belangrijkste helende factoren. Het leven, de rust en de kleuren in mijn tuin inspireren mij elke dag om mijn hart en ziel open te houden en laten mij meebewegen met wat is. Op sommige momenten is er naast de positieve gevoelens uiteraard ook onmacht, verdriet en weerstand en is het absoluut onaangenaam. Altijd volgt er gelukkig weer beweging, evenwicht en creativiteit.
Ik ben meer en meer bewust van het gedrag van de vogels in mijn tuin. Ik zie ze eerder en volg ze graag in hun dartelende bezigheden op zoek naar insecten of vruchten en geniet ervan als ze een bad nemen en hun veren poetsen. Verder ervaar ik dat er meer licht is en luister ik beter naar mijn intuïtie. Ik gebruik het prachtige licht om foto’s te maken en volg mijn flow. Magisch!

Het geeft me enorm veel voldoening om levende tuinen te ontwerpen. Ik merk dat ik altijd ga stralen als ik er mee bezig ben, met een warm hart voor de energetische connectie tussen mens, plant en dier op onze planeet aarde, met respect voor de veerkracht van de natuur, de invloeden van het weer, het klimaat en de seizoenen op ons leven, de inspiratie en het plezier van een groene bloeiende levende tuin. Mijn hartenwens is om hiervoor beschikbaar te zijn. Mijn kloppend hart verbindt mensen, leeft vanuit de gezondheid en veerkracht in en met de natuur en creëert sfeervolle persoonlijke tuinen. Ja, ik wil een bloemrijke tuin van Mariëtte Verlaan

Filters Sort results
Reset Apply

 Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Levenslessen en inzichten vanuit Feng Shui en Nine Star ki


Soms komen er woorden en teksten op je pad waar je nieuwe inzichten en wijsheid aan ontleent. Nieuwe verbanden ziet die je steunen en ruimte geven voor inspiratie en flow.
Dit is zo’n hartverwarmende tekst. Jammer, dat ik niet zeker weet wie deze tekst heeft geschreven, ik vermoed Anniek Oosting en de titel weet ik niet. Ze schreef dit al een jaar, of misschien zelfs langer, geleden. Dankbaar. De positieve ‘vibe‘ (energetische trilling) in deze woorden is prachtig!

Proces van opruimen
van oude lage trillingen.

Wat er nu in de wereld gebeurt
gaat door alle tijden heen.

26.000 jaar hebben we als mens
in een bepaalde energie geleefd.
En die energie begint nu uit te doven.

We schuiven een nieuw gebied van
de kosmos binnen waardoor we
met het hele systeem, al het Leven,
in een andere trilling komen.

We moeten als mens transformeren,
verandering toe laten slaan,
anders kunnen we niet op de aarde
blijven bestaan.

Het mooie is dat de trilling hoger is,
dan die van de afgelopen 26.000 jaar.

Hoe hoger de trilling des te beter het gevoel.
Hoe hoger het bewustzijn, des
te beter contact met alle energieen
in het onzichtbare,
inclusief je onzichtbare zelf.

Er komt dus echt een andere tijd aan.

Op deze plek in de kosmos,
waar we de komende 26.000 jaar
doorheen bewegen, zullen
we steeds meer wakker worden
voor onze oude waarheden.

Voor onze energetische verbindingen,
voor onze eenheid met alles om ons heen.

Maar voor dat kan gebeuren
moet het oude er uit zodat het
nieuwe er in kan.

De oude energie heeft een veel zwaardere
trilling, des te zwaarder des te moeilijker
het leven op aarde. Schuld, controle en macht,
dader en slachtofferschap.

We hebben er veel door geleerd.
Het karma systeem heeft zijn werk gedaan.
En wordt nu afgerond.

En eigenlijk is dat wat je nu ziet
in de wereld.
Een afronding van het oude.

En het oude zal zich stap voor stap
laten zien en jou de vraag stellen:
Waar sta jij ? Wat voel je hierbij ?
Wat doet het met jou ?
Tot welke conclusie kom je ?
Welke overtuigingen spelen er bij jou?

Echte levensvragen.
Pijnlijke, rauwe levensvragen…
Om het af te sluiten.

Zodat je nieuwe intenties kan zetten.
Intenties voor een nieuwe tijd
waarin dat wat jij wenst voor de wereld,
voor moeder aarde, voor de mensheid,
voor het dieren- en plantenrijk.
Want hiervoor ben jij gekomen.

We zitten in een belangrijke overgang,
we gaan van angst naar liefde.

De vraag is niet of het gaat gebeuren,
de vraag is wanneer.

Al die oude stukken die voorbij komen,
de verdeeldheid, racisme, arm en rijk,
leugens en bedrog, psychologische spelletjes,
censuur, macht en controle, ziektes en
agressie, zijn hele oude energieën die
de mens in zijn macht had.

En ik zeg had, omdat het nu heel
duidelijk is dat we in een ander
energetisch landschap zijn gekomen.

Macht en de corruptie hebben hun
kracht verloren en zullen daarom niet
langer kunnen blijven bestaan.
Dit is een puur energetisch verhaal.

Wat betekent dat het in de vorm
nog niet zichtbaar is.
Maar dat zal zeker komen.

Ik vertel dit zodat je weet wat
onderweg naar je is.
En dat dat wat in de buitenwereld
gebeurt, nodig is zodat de
veranderingen in de mens en dus
in de maatschappij, in de wereld,
plaats kunnen vinden.

Als je nog karma stukken hebt,
en dat hebben we allemaal,
aangezien we ook onderdeel zijn
van het collectief van dit land en van
de wereld, dan kan het niet anders
dan dat er dingen zijn die je diep raken.

Het zijn hele oude verhalen
die verschillende incarnaties kan raken.
En wanneer je zo’n verhaal opruimt,
er vrede mee krijgt, een nieuwe liefdevolle
intentie erop zet, kan het zo zijn
dat er daarna oude wijsheden in je
opborrelen.

We leven nu op vele levels.
Je hebt je innerlijke en je uiterlijke wereld.
Je wereldse leven, je aardse leven en je
spirituele leven. En in deze energie
kun je veel bewuster op alle plekken
aanwezig zijn.

Er is dus gewoon enorm veel gaande.
Het is onrustig, het tolt en er
worden steeds weer andere vuurtjes
aangestoken.

Weet wat er speelt,
doe steeds een stap achteruit,
neem je gevoelens serieus
en geef jezelf toestemming om
te groeien, om jezelf goed te leren kennen.

Voor deze tijd ben jij hier gekomen.

Bron: Lichtflits

~~~ Mijn woorden erbij ~~~
Er is meer licht… zo fijn!

Meer licht, ruimte en gezonde voeding (ook water) betekent groei en bloei in onszelf zoals in de natuur. Deze dynamische natuurlijke groei laat ons floreren. Aandacht, moed, vertrouwen en veerkracht geven ons innerlijke rijkdom, voeden ons bewustzijn, verstevigen onze wortels en belonen ons met een stralend kleurrijk uiterlijk.

Ik ervaar meer aandacht, meer verwondering, meer liefde, meer wijsheid, meer stilte en inspiratie, meer levensenergie, …

De levels van leven zijn in de bovenstaande tekst zo mooi verwoord. Ik zie de verbanden met de energieën van Feng Shui. Het raakt me als intuïtie en natuurlijke inspiratie, zo logisch en magisch. Natuurlijke levensenergie stroomt en is waar te nemen op vele levels. Alles is immers energie!

We leven nu op vele levels
Je innerlijke wereld (water)
Je uiterlijke wereld (vuur)
Je wereldse leven (hout)
Je aardse leven (aarde)
Je spirituele leven (metaal)
En in deze energie kun je
veel bewuster op alle plekken
aanwezig zijn.

Op alle ‘levels‘ begin ik steeds meer te zien en ervaren! Blij! En blij ook met de flow die mijn inzichten omzet in creativiteit en inspiratie om voor jou te schrijven en ontwerpen.
Lees ook: Creatie groeit met inspiratie voor mee info over de energieën van Feng Shui.
Harmonie is een dynamisch samenspel van yin- en yang-energieën op alle levels van ons leven. Dit samenspel van de Feng Shui energieën heeft invloed op onze levensenergie, onze beleving en ervaring van voorspoed en welzijn, onze levensvreugde en ons levensgeluk. Mooi!

Zie en ervaar jij dit ook? Vertel erover… plaats een reactie.

Wil je er meer over lezen? Bestel mijn boek en jouw Nine Star Ki profiel.

Filters Sort results
Reset Apply
Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Nine Star Ki eenvoudig uitgelegd

Ervaar plezier, inspiratie en energie!

Weet je dat je door het kennen van jouw Nine Star Ki getallen heel veel te weten kunt komen over jezelf? Kunt herkennen waar jouw passie ligt, wat jouw drijfveren zijn, hoe jouw energie in balans kan blijven? Wat je echt nodig hebt om innerlijk tot rust te komen en te vertrouwen op jouw levensenergie?

Mijn eerste ervaring met Nine Star Ki heeft me werkelijk zoveel inzicht gegeven en daar zijn met de jaren steeds meer en diepere lagen van bewustzijn aan toegevoegd. Allereerst is er de herkenning van jouw karakter in het eerste NSK-getal. Het tweede getal zegt iets over jouw emoties en hoe je vanuit jouw innerlijke bron reageert op prikkels van buitenaf. Het derde getal laat zien hoe de buitenwereld jou ervaart en op jou reageert, het levert een weerspiegeling van jouw innerlijke kracht en uitstraling op. De 3 NSK-energieën beïnvloeden elkaar en hebben er profijt van als ontbrekende energieën op een positieve manier worden toegevoegd. Wanneer deze 3 NSK-getallen zich in een natuurlijke flow kunnen ontplooien door de juiste input van (in jou) ontbrekende energieën, ervaar jij dat als harmonie, passie en levensvreugde. Die aanvulling van ontbrekende energieën kun je steeds gemakkelijker oppikken door zowel stilte en rust als beweging en ontspanning op te zoeken. 

Welke energieën zijn er dan?

De Nine Star Ki getallen worden gebruikt om in de filosofie van Feng Shui de dynamiek en harmonie te beschrijven van het energetische landschap van mens en natuur waarin we leven.Deze energieën zijn: water, hout, vuur, aarde en metaal. In deze volgorde beïnvloeden ze elkaar in een positieve circulaire beweging.
Energie is nooit statisch en uit zich in dynamiek, vibraties en frequenties. Denk aan: radiogolven, muziek van een orkest en de beweging van de zee waar eb en vloed ontstaan onder invloed van de maan.
Energie is niet altijd waarneembaar met onze zintuigen maar dat wil niet zeggen dat het er niet is! Hoe bewuster we aandacht kunnen geven aan wat er in en om ons leeft, hoe gevoeliger we worden en hoe meer we ervan zullen ervaren en innerlijk en uiterlijk waarnemen. Deze wijsheid is eeuwenoud en is wat Feng Shui beschrijft in een oneindige cyclus.
Ik vind het fantastisch dat de natuur en het landschap ons eigenlijk alles ‘vertellen’. We hoeven ons er ‘alleen maar’ bewust van te zijn!

The most beautiful things in life cannot be seen or even touched,
they must be felt within the heart. ~ Helen Keller

Om de invloed van de drie NSK getallen op elkaar nader uit te leggen, zal ik ze beschrijven vanuit de jaar- en maandenergie van nu (november 2023) 4-8-1. 

Wat kun je ontdekken in de maandenergie van november 2023?

4-Hout is de jaarenergie van 2023 en staat dit jaar in alle maanden als eerste getal. Voor mij is er grote herkenning want de innerlijke bron van 4-Hout is gericht op het creëren van mogelijkheden om krachtig en gestaag te groeien, uitbundig te bloeien en heerlijke rijpe vruchten te dragen en die overvloed met plezier en voldoening uit te delen. Licht (9-vuur), mineralen (6- en 7-metaal) en water zijn nodig voor welzijn, voorspoed en een gezonde groei.
Helaas zijn in deze maand vuur (licht, warmte, vonk, sprankeling) en metaal (mineralen, voedingsstoffen, lucht, ruimte) niet direct op een plezierige manier beschikbaar en heeft 8-aarde door de invloed van 1-water een modderig karakter.  Vruchtdragend hout groeit niet in modder, wel in voedzame klei waarin volop mineralen aanwezig zijn. 
Storm, wind en regen veroorzaken chaos, troebel water en modder. Voor een goede flow is het nodig deze invloeden en energieën te herkennen, erkennen en kennen zodat je ze op een prettige en positieve manier kunt aanvullen. Investeren als er modder is, heeft geen zin. Eerst de gemoederen laten bedaren en de warmte van de zon weer voelen. Overigens zal het krachtige hout niet lijden onder een flinke storm en tijdelijke wateroverlast. Gezond hout is veerkrachtig en beweegt mee.

8-Aarde biedt op zichzelf staand (als karakter in de eerste positie) een stabiele, standvastige ondergrond maar kan zich (in de middelste positie) ook uiten als een onverzettelijke en soms zelfs dominerende energie. Emoties (gevoed door 1-water) lopen hoog op en kennis, wetenschap en logica worden op de proef gesteld.  Deze vertegenwoordigers van ‘kennis is macht’ mogen zich in alle hevigheid en chaos verantwoorden. De dubbele 9-vuur energie van de vorige maand heeft dit proces in gang gezet en versterkt. Met ‘het vuur aan de schenen’ komt nu de onderste steen boven en is er geen ontkomen meer aan. Het licht is aan en er is veel licht!

1-Water is de uiterlijke verschijning van november 2023 en is gericht op bespiegeling en weerspiegeling, interne diepgang, doorstroming en helderheid. Als de juiste ingrediënten (metaal) aanwezig zijn, ontstaan er verrassende oplossingen, komt troebel water tot rust en wordt helder en transparant. Nieuwe mogelijkheden worden gezien en dat pad wordt met elke stap duidelijker. Voorzichtigheid en het volgen van de golvende lijnen blijft een uitdaging. Onrust verstoort de helderheid dus stilte, aandacht, zorgvuldigheid en ontspanning zijn bij elke stap essentieel. De grillen van de natuur zullen ons niet ontgaan, van woeste zeeën tot stille bevroren bergbeekjes.

Werp een steentje in rustig water en er ontstaat een prachtige, steeds grote wordende kring. Bij helder en ondiep water is zelfs het steentje nog zichtbaar.
Deze beeldspraak vertaal ik even naar ons als mensheid: als wij die kring zijn en het steentje is een keigoed idee dan is een plan zo geboren, kunnen de taken naar talenten in de kring worden verdeeld en vloeit alles soepel uit. Het plan verspreid zich van binnen naar buiten.
Een tegengesteld effect treedt op bij een druppel op een gloeiende plaat, die verdampt direct en laat niks achter. De plaat blijft gloeien tot er voldoende water is om alles sissend en sputterend af te koelen. Letterlijk is dit: stoom afblazen. Zeker kan dit nodig en soms zelfs nuttig zijn maar in het grotere geheel levert het weinig op. De druk is van de ketel. De gemoederen komen tot rust. We kunnen weer openstaan voor elkaar en soms zelfs inzien waarom we ons zo hebben laten beïnvloeden door onze emoties. Elke stap in aandacht voor ons leven, onszelf en onze leefomgeving, waardoor ons bewustzijn vergroot, is positief. Uiteindelijk is het de liefde in en om ons heen die onze aarde harmonieus en leefbaar maakt.

Ervaar plezier, inspiratie en energie!

“Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.
We ask ourselves, ‘Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?’
Actually, who are you not to be?
You are a child of God. Your playing small does not serve the world.
There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It’s not just in some of us; it’s in everyone.
And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.” 
Marianne Williamson, A Return to Love: Reflections on the Principles of “A Course in Miracles”

Filters Sort results
Reset Apply
Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Tuintrends 2024 en creativiteit

Hoe gevoelig ben jij voor trends?

Ik ben meer gevoelig voor ideeën, praktische oplossingen en als het over de tuin gaat zie ik het liefste een tuin waarin de natuur tot haar recht komt en mag groeien en bloeien op een natuurlijke manier. Gelukkig zijn de tuintrends de laatste jaren meer gericht op biodiversiteit en variatie en mag het allemaal wat ‘wilder’. De natuur mag overal haar gang gaan, zoals te lezen in de Tuintrend van 2023.

De tuintrends van 2024 geven inspiratie en zijn bedoeld voor tuinbezitters die zich bij de hand willen laten nemen in sfeer en uitstraling van hun ‘nieuwe’ tuin.  Ik vind het wel leuk om ze hier te delen. Op Platform Groen kun je het artikel over de Tuintrends voor 2024 lezen en de foto’s bekijken. Het valt me op dat de foto’s genomen zijn op de prestigieuze Flower Shows in Engeland, zoals de Chelsea Flower Show en Hampton Court, prachtig en zeer de moeite waard voor de tuinontwerper en tuinliefhebber. Deze internationale shows laten veel zien op het gebied van vormgeving, creativiteit en beplanting. Meestal worden de tuinen na de show op andere locaties opnieuw en definitief uitgevoerd.

Plantenkennis en creativiteit

Als fan van Monty Don kijk ik graag naar Gardener’s World op vrijdagavond op BBC2. Hij laat in zijn eigen tuin zien hoe je plant, kweekt, snoeit en nieuwe ideeën in de tuin toepast en uitvoert. Wat vooral leuk is, is het feit dat hij altijd in de tuin bezig is en laat zien hoe alles op dat moment in zijn weelderige tuin groeit en bloeit.
Gardener’s World is geen gesponsord en gemanipuleerd programma zoals de tuinprogramma’s in Nederland waarbij alles volgeplant wordt en totaal niet aansluit bij het seizoen of de bodemomstandigheden in de tuin. Hoe moet je daar als niet-kenner iets van leren? Ik merk dat in mijn omgeving. Groen krijgt weinig aandacht en het moet er vooral opgeruimd en netjes uitzien. Zodra de lente begint, worden de tuincentra bezocht en elk jaar is er weer iets dat er verleidelijk uitziet. Respect voor wat er al groeit en de grillen van de natuur is er nauwelijks meer. Zo jammer en bijzonder moeilijk te communiceren.
Ik woon in een wijk die al ongeveer 30 jaar bestaat en daar stonden veel grote volwassen bomen zoals Esdoorns, Eiken en Lindes. Prachtig! Maar ook de gemeente is helaas besmet met opruimen en kappen. Pijnlijk, als je beseft hoe waardevol die bomen zijn voor de luchtkwaliteit, voor de vogels en insecten en hoeveel verkoelende schaduw ze geven in de zomer. Ach, ik ga de strijd niet aan en blijf geloven in creativiteit, eenvoud en stilte en de veerkracht en schoonheid van de natuur. Ik stimuleer in tuinen het hergebruik van de aanwezige materialen en het behoud van waardevol levend groen. Daar word ik blij van.
De klanten die mij vragen voor een tuinontwerp willen gelukkig een groene, bloeiende en levendige tuin en die krijgen ze. Creativiteit op basis van de tuinwensen en aandacht voor alle aspecten die voor een heerlijke, sfeervolle tuin en het goed groeien van de beplanting van belang zijn. Mijn tuinplezier deel ik vanuit hart en ziel gecombineerd met positieve, creatieve energie, plantenkennis en ontwerpvaardigheid, bloeiende en boeiende plantencombinaties, aandacht en levensvreugde. Liefde geven, is liefde ontvangen!

Filters Sort results
Reset Apply
Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Masterclass Feng Shui tuin in oktober 2023

Wie heeft er zin in een masterclass Feng Shui tuin voor zijn/haar eigen tuin?
Wat gaan we doen?
De inhoud lees je op de foto bij dit bericht (klik op de foto voor een vergroting)
Locatie: bibliotheek Theek5 in Raamsdonksveer en op verzoek voor eigen groep bij iemand thuis (omgeving Breda, woensdag 18 oktober)
Mogelijk op: dinsdag 3 en 17 oktober, (woensdag 18 oktober) en vrijdag 20 oktober 2023

Waarom nu en alleen in oktober?
We genieten van heerlijke nazomerdagen. De bomen hebben nog blad en veel vaste planten bloeien uitbundig. Het najaar is een heel geschikte tijd om na te denken over de tuin en zelfs nog om te planten.

Stuur me een e-mail met de datum waarop je wilt deelnemen!
Ik hoor graag jouw belangstelling in een opmerking onder dit bericht en ontmoet je graag voor een inspirerende tuinmiddag. Ook als de data niet voor jou passen, wil je dan wel reageren?

Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

 

www.TuinHarmonie.nl
Delen? Ja, graag, dank je wel.

Aanmelden? Stuur me een e-mail.

 

Foto: Moon Window
Bron: Facebook-vriendin

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Invasieve soorten Wij zijn natuur

INVASIEVE SOORTEN – WIJ ZIJN NATUUR

Invasieve soorten bieden ons wat op dat moment nodig is. Bijvoorbeeld: er zijn veel grote vogels, die kleine vogels eten, die weer kleinere insecten eten, etc. De voedselketen laat prachtig zien hoe het werkt met eten en gegeten worden. De mens is daarin ook een schakel en heeft een natuurlijke functie. Bewustzijn van die natuurlijke cyclus is essentieel voor ons voortbestaan.

In de onnatuurlijke functie is de mens heerser over alles geworden en dat is beslist niet de bedoeling. Moeder aarde staat nog steeds als natuur boven alles en is dat aan het fixen. Dat gebeurt op subtiel niveau via de natuurlijke weg van dynamische harmonie. Zo ontstaan er bijvoorbeeld virussen die de balans herstellen. Leven, dood en regeneratie zijn de sleutels waarmee de natuur zichzelf in stand houdt. Die wetmatigheden gelden ook voor de mens en uiteindelijk betekent dat: opruimen wat niet dient, wat niet in sync is met de natuur, wat geen levensvatbaarheid heeft op onze moeder aarde. Het betekent verzachting, veerkracht, meebewegen, ontdekken, ontwikkelen, ‘zijn’ met wat is, het beste leven leven in de omstandigheden die er zijn, elkaar het beste gunnen en vooral elkaar niet schaden. Overvloed is de natuurlijke basis met herverdeling als vorm.

Invasieve soorten in de plantenwereld hebben eenzelfde functie. Kruiden en planten hebben eigenschappen die wij als mens nodig hebben voor onze gezondheid. Ik las over kleefkruid en paardenbloem als remedie bij kanker ter zuivering van het lymfesysteem en over japanse duizendknoop als tonicum voor de ziekte van lyme. In de huidige tijd lijkt veel kennis hiervan verloren te gaan.
De wijsheid van Linnaeus (gerespecteerd op onze planeet voor de naamgeving en determinatie van planten) en Dodoens (bekend als vroege natuurgenezer in ons buurland België) staat nog steeds als een huis. Ze beschreven in detail welke plant en welk plantdeel een remedie kon zijn voor een bepaalde ziekte en die wijsheid krijgt nu niet meer de natuurlijke aandacht die het verdient. We hebben onnatuurlijke wetten bedacht die het mogelijk maken om deze kennis (en zelfs het leven op aarde) uit te roeien. We denken in chemische componenten en maken het in een fabriek na. Ik zeg niet dat al deze ontwikkelingen slecht zijn. Er is zeker vooruitgang maar ik besef dat het onvoldoende is. Er is meer nodig!
De natuurlijke potentie van planten- en kruidenextracten is vele malen gezonder en effectiever. Daar zou best meer aandacht voor mogen zijn. We redden het niet meer met onze voeding. We kweken op water!? Planten die op natuurlijke wijze groeien, bevatten allerlei stoffen en mineralen die in de bodem aanwezig zijn. Gekweekt op een gezonde bodem ontstaat een gezonde plant met gezonde eigenschappen voor mens en dier.
Geneeskunst is inmiddels al decennia lang verheven tot medicijnkunst. Gelukkig blijft er een groep holistisch geschoolde artsen en natuurgenezers bestaan die begrijpen dat lichaam, hart en ziel verbonden zijn, dat gezondheid in de natuur aanwezig is, dat de natuur zich richt op leven, dood en regeneratie, dat de mens zijn/haar natuur moet volgen om gelukkig en gezond te zijn, dat samen een veelvoud is van alleen.

Moeder aarde biedt ons alles wat we nodig hebben, in kleur, geur, licht, liefde en gezondheid. Open je ogen, open je oren, open je mind, open je hart voor de geweldige overvloed in en om ons heen. Proef het leven en luister naar de stilte. Houd moed en vertrouw. Stel je open voor leven, dood en regeneratie. De natuur is magisch, wonderbaarlijk, prachtig, heerlijk, vol energie en veerkracht, elke dag, in elk seizoen. De zon verlicht de dag. De maan en de sterren verlichten de nacht. Allemachtig prachtig! Wij zijn natuur!

©Mariëtte Verlaan ~ www.fengshuigarden.eu ~ Magical Healing Landscapes

Bezoek eens een kruidentuin en bestudeer de medicinale waarde. Ik was erg onder de indruk van de bescheiden Dodoenstuin, de kruidentuin van Dodoens in Schilde (B) en de prachtige sfeervolle Orto Botanico di Padova, de botanische tuin met gedetailleerde planteninformatie in Padua (IT).

Kruiden, planten, bloemen, natuur, ik word er heel blij van en maak er jou ook graag blij mee. 💚🌼🍀😘🌹🌞🌷🏡

Filters Sort results
Reset Apply

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail