5 energieën in harmonie (yin en yang)

De vijf energieën van Feng Shui, meestal elementen genoemd, komen elk met hun eigen karakter in de natuur voor. Het samenspel van deze energieën zorgt voor de ervaring die wij als mens hebben in ons dagelijkse leven en in onze leefomgeving.

Op deze bijzondere foto zie je hoe alle seizoenen zich in gezamenlijkheid kunnen laten zien. Winter, lente, zomer en herfst voegen zich tot één moment samen. Fantastisch, zoveel harmonie in één beeld!

Elke dag worden we beïnvloed door wat we bewust en onbewust zintuiglijk en intuïtief beleven. Sommige van ons zijn zeer gevoelig voor details en nuances in dit samenspel van energieën en voelen direct aan wanneer er sprake is van harmonie en wat er eventueel nodig is om harmonie te bereiken. Anderen hebben wat steun nodig om de theorie toe te passen en balans te creëren. We hebben allemaal een ander karakter en onze eigen talenten (energie). Door aandacht en bewust waarnemen te combineren met kennis en ervaring kun je jezelf scholen in de universele kennis van Feng Shui en het onderlinge spel van energie toepassen in jouw dagelijkse leven, contacten, relaties, werk, huis, tuin en omgeving. Nine Sta Ki geeft hier veel duidelijkheid over en is de basis voor een persoonlijke uitwerking.

Yin en Yang in beweging

Yin en Yang spelen de hoofdrol in alle wisselingen van energie. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, vullen elkaar aan en vormen een harmonieuze eenheid. Een goed voorbeeld is de wisseling van zon en maan waarin je duidelijk ervaart dat donker en licht elkaar bevatten, synergetisch met elkaar samenwerken en geleidelijk in elkaar overgaan. Dat gebeurt overal in de natuur, in de seizoenen en in de ontwikkeling en groei van zaden tot planten.

Feng Shui is duizenden jaren geleden ontstaan door waarneming van de kenmerken van het landschap en de invloed van het landschap op de mens. Een gunstig landschap brengt gunstige energie voort en voelt als weelde waardoor de mens een positief toekomstbeeld heeft, mogelijkheden ziet, positieve kansen benut en zich gelukkig voelt.

Yin en yang spelen met elkaar. Chaos en orde lijken elkaars tegenpolen maar hebben een relatie. Chaos lijkt negatief maar opent tegelijkertijd een kans op orde. In jouw persoonlijke leven komt dit ook voor. Soms zie je tijdelijk door de bomen het bos niet meer. Door bij jouw bron te blijven komt je meestal vanzelf weer in een natuurlijk evenwicht terecht. In de natuur zie je deze ogenschijnlijke discrepantie ook regelmatig. Denk aan een flinke storm waarbij het water in heftige wilde golven tekeer gaat om daarna weer helemaal tot rust te komen in een spiegelglad oppervlak wanneer er geen zuchtje wind meer te bekennen is.

Bewust aandacht voor jouw tuin

Elke dag kun je in de tuin harmonie ervaren in de vijf energieën: water, hout, vuur, aarde en metaal. Ik streef er in mijn tuin- en borderontwerpen naar dat er in elk gebied van de tuin een natuurlijk evenwicht ervaren wordt. Door op elke plek in de tuin, volgens Feng Shui, een eigen hoofdenergie aan te houden en vervolgens balans te brengen in de algehele vormgeving en beplanting ervaar je rust, ruimte, eenheid en sfeer in jouw tuin.
De verschillende plekken in de tuin krijgen een natuurlijke samenhang, hebben een relatie met de seizoenen en houden rekening met de praktische functies die je als tuingebruiker in de tuin nodig hebt. Vormgeving, kleur, materiaal en structuur zijn vanuit de vijf energieën op elkaar afgestemd en tot een spontane uitstraling samengevoegd. Die sfeer voel je en draagt bij aan de positieve tuinbeleving van jou als tuinbezitter of tuinbezoeker.

In het boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie lees © 2015 Feng Shui Tuin tuinontwerp beplantingsplan Amersfoort tuinharmonieje waar je op let als het over energie, vormgeving, materiaalkeuze en beplanting van jouw tuin gaat. Je ontdekt wat bij jou en jouw levensstijl past. Je leest mogelijkheden en maakt keuzes die bijdragen aan de sfeer van jouw tuin en passend zijn in jouw omgeving. Huis en tuin en zelfs het straatbeeld worden er positief door beïnvloed. Je voelt je welkom, blij en trots op het resultaat.
Met het boek zet je zelf de juiste stappen om een prettig landschap te scheppen in jouw tuin. Ik vind het woord landschap eigenlijk treffender dan tuin omdat het veel meer aansluit bij het gevoel van ruimte en beweging in de natuur. De Engelse term voor tuinieren is landscaping, het scheppen van een landschap. Mooi! want dat is wat je doet in jouw tuin.

Harmonie en jouw tuinwensen

Harmonie is dynamisch; een tuin is dynamisch. Er gebeurt altijd wel iets. Vogels komen drinken in de vijver of nemen een bad en spitten in de borders naar wormen, Bloemen vormen knoppen en gaan bloeien. Kruiden geuren je tegemoet. Bloesem van fruitbomen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Je ziet de vruchten groter worden en uiteindelijk kun je het rijpe fruit oogsten. Hoe fantastisch is dat!

In de herfst verkleuren de bladeren en vallen af. We mopperen omdat het zo’n rotzooi geeft, huh, niet nodig, want als we het blad lekker in de borders laten liggen om daar ter plekke te verteren ruimt de natuur het vanzelf op. Ideaal! als je geduldig bent. Dat is werkelijk waar een tuin over gaat. Ontdek en beleef de seizoenen. Observeer, wacht af, geniet en experimenteer. Wu Wei! Het komt altijd goed!

Ik ben een groot voorstander van DIY, doe het zelf in de tuin. Je ontwikkelt een relatie met jouw tuin als je hem zelf met geduld en liefde aanlegt en gaat van de planten houden als je ze zelf in de grond hebt geplant. Je leert, weet wat er groeit en kunt jouw tuin veel gemakkelijker onderhouden. Met een uitgebreid informatief beplantingsplan wordt het helemaal een fluitje van een cent. Je hebt een referentiekader en naslagwerk.

Kies de plantencombinaties zorgvuldig en laat een gesloten plantendek ontstaan waarin onkruid nauwelijks ruimte heeft om te groeien. Laat de schoffel staan en pluk onkruid met de hand weg. Een tuin heeft meestal drie jaar nodig om tot ontwikkeling te komen. Kijk en begeleid wat er groeit en grijp zo min mogelijk in. Accepteer wat wilde wanorde die nou eenmaal bij elk seizoen hoort.
Laat de natuur doen waar zij het beste in is namelijk harmonie in groei, bloei, oogst, verval en rust laten ontstaan. Dat is precies wat de vijf energieën in de seizoenen doen. Water is winterrust en diepgang, hout is groei en rijkdom, vuur is warmte en bloei, aarde is stabiliteit en voeding en metaal is oogst en waardering, Je kunt ook naar jouw tuinwensen en tuinplannen kijken vanuit deze vijf energieën.

Maak een goed persoonlijk tuinplan

Persoonlijk is belangrijk voor jouw tuinbeleving. Het moet passen als een op maat gemaakte comfortabele jas en je inspireren buiten te zijn. Door met de vijf energieën te spelen, creatief en bewust mogelijkheden te onderzoeken, ontstaat het beste resultaat voor jouw tuinplezier en buitenbeleving. Voeg de vaak verleidelijke en trendy extra details pas toe als jouw algehele tuinplan in orde is. Vergeet vooral niet om in jouw budget volop ruimte te geven aan de belangrijkste sfeermaker, de beplanting!

Beschouw water als energie van jouw ideeën, jouw budget (geld als water), jouw gevoel en jouw diepere wens die uiteindelijk jouw tuinbeleving gaat zijn. Hout is de beplanting die sfeer, geur, kleur en smaak van jouw tuin gaat zijn vol groene planten, heesters, bomen, siergrassen, kruiden en bloemen. Vuur is de levendigheid en het plezier als je buiten in jouw tuin zit, eet, tuiniert of speelt en geniet van al het leven om je heen. Aarde is de ruimte, de vrijheid, de basisvormgeving en de samenhang van alle energieën. Metaal is de functionaliteit, de speelse en praktische kant van de tuin, de aanleg, het onderhoud en de inrichting. Zo kun je alles samenbrengen en als geheel ervaren. In het boek vind je een ontwerpstrategie en stappenplan.

Aarzel niet om advies te vragen.
Je kunt jouw vraag hieronder in het reactieveld schrijven dan denk ik met je mee!
Veel lees- en tuinplezier en een zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Met dank aan Danny Steehouwer voor de bijzondere foto waarin alle seizoenen in één moment als beeld zichtbaar zijn.


Nieuwe publicaties van TuinHarmonie ontvangen? Meld je aan!

Ja, ik wil TuinHarmonie-inspiratie per e-mail ontvangen.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.