Hoe blijven succesvolle mensen kalm?

Er bestaat een direct verband tussen kalm blijven in stressvolle situaties en het leveren van topprestaties. Hoe meer flow je weet te bereiken, hoe gemakkelijker en beter jouw resultaat.
Langdurige stress is schadelijk voor jouw fysieke en mentale gezondheid en beïnvloedt jouw zelf-sturing en zelf-controle negatief. Dit artikel is een samenvatting van het artikel dat ik las op LinkedIn geschreven door Dr. Travis Bradberry,, auteur van boeken over emotionele intelligentie. Zijn wijze woorden zal ik belichten en met mijn visie op de relatie tussen Feng Shui en harmonie in jezelf zal ik deze publicatie afsluiten.

De natuurlijke stress-reactie
stress-versus-flow
Stress gaat meestal gepaard met angst en is een onontkoombare reactie van ons lichaam. Verschillende studies tonen aan dat zolang stress niet voortdurend aanwezig is of op een acceptabel niveau blijft, er een positieve drijfveer is die juist goed is voor prestaties en zorgt voor de aanwas van nieuwe hersencellen en een verbeterd geheugen. Je bent in een staat van alertheid en functioneert optimaal.
Zodra de stress (en bijbehorende angst) echter blijvende vormen aannemen of op hoog niveau blijven, wordt de aanmaak van nieuwe hersencellen onderdrukt. Dit gebeurt wanneer wij langere tijd bezorgd zijn of onze zorgen voortdurend (in gedachten) ervaren. Deze subjectieve ervaring verhoogt het risico op hartkwalen, depressie, obesitas en bevordert cognitieve achteruitgang.

Lees 10 effectieve strategieën van succesvolle mensen om stress onder controle te houden. Sommige tips liggen erg voor de hand maar bedenk dat in tijden van stress de uitvoering ervan heus wel wat overtuiging en uitdaging vraagt. Oefen jezelf!

Wat doen succesvolle mensen?

 1. Ze waarderen wat ze hebben.
  Ze nemen dagelijks tijd voor activiteiten of gedachten waar ze gelukkig, blij en vrolijk van worden. Dat kan een wandeling in de natuur of in de tuin zijn, een spelletje met kinderen of met de hond, dankbaarheid omdat de zon schijnt, de energieke boost van het sporten, enz. Met een gevoel van dankbaarheid verbetert de stemming, het energieniveau en het fysieke welzijn.
 2. Ze vermijden de vraag ‘wat als’.
  Ze focussen niet op problemen en zorgen maar komen juist in actie en werken aan een oplossing.
 3. Ze blijven positief.
  Wanneer je aandacht gericht is op positieve gedachten dan focust je brein op wat goed gaat en een goed gevoel geeft. Richt je focus op een moeilijk moment als het tegenzit of wanneer je je in een negatieve spiraal bevindt, naar een goed moment in de dag of richt je op een klein succesje of lichtpuntje. Ga met je aandacht naar een positieve beleving, hoe klein ook.
 4. Ze zijn regelmatig ‘off line’.
  Gun jezelf regelmatig een ‘vrij’ momentje. Zet je telefoon uit, laat de e-mail voor wat het is, ga off line op gezette tijden. Geen biepjes, piepjes en afleidingen omdat het goed is voor jouw balans en creativiteit. Gun jezelf deze verfrissende stress-reducerende mentale oplaadtijd.
 5. Ze limiteren het aantal koppen koffie.
  Minder cafeïne betekent minder adrenaline, de stof die in jouw lichaam de vechten of vluchten-reactie triggert. Deze reactie op de aanwezigheid van ‘gevaar’ vermindert je capaciteit tot logisch denken omdat de emoties vanwege het dreigende gevaar nu eenmaal om een snelle lichamelijke respons vragen. Cafeïne heeft een langwerkend stress-verhogend effect.
 6. Ze slapen.
  Slapen is het allerbelangrijkste wanneer je jouw emotionele intelligentie wilt verbeteren en jouw stressniveaus wilt beteugelen. Je hersenen ontladen en laden op tijdens je slaap. Ze verwerken ervaringen en slaan ze op of verwijderen ze zodat je alert en helder weer wakker wordt. Onvoldoende (gezonde) slaap vermindert zelf-controle, aandacht en geheugen en verhoogt hormoonniveaus zonder dat een aanleiding voor stress aanwezig is. Gun jezelf in zorgelijke, stresvolle of drukke tijden een verkwikkende nachtrust.
 7. Ze vermijden negatieve innerlijke gesprekken.
  Stop negatieve en pessimistische gedachten onmiddelijk! Ontneem negatieve gedachten hun kracht. Ze verwoesten letterlijk jouw geluk. Schrijf ze op zodat je langzaam tot je door kunt laten dringen hoe ze jou rationeel en emotioneel raken en hoe pertinent onwaar ze feitelijk zijn.
 8. Ze sturen hun perspectief bij.
  Stress en zorgen worden door jou leven in geblazen. Gebeurtenissen worden door jouw perspectief (in)gekleurd, denk aan de vergevingsgezindheid van jouw baas, onrealistische deadlines, files en verkeerssituaties. Je kunt de omstandigheden niet controleren maar wel hoe je erop reageert. Jij bent degene die er anders naar kunt kijken. Dus stuur bij wanneer je denkt: alles gaat fout, niets komt goed, Maak een lijst van wat er werkelijk aan de hand is. Meestal is het dan niet ‘alles’ maar ‘iets’, een hele geruststelling!
 9. Ze ademen.
  Mindfulness en ademen zijn met elkaar verbonden. Door het moment van ademen waar te nemen en te beleven, kun je niet ‘iets anders’ tegelijkertijd doen en blijf je in het ‘nu’. Een geweldig recept tegen stress is de deur sluiten en enkele minuten aandacht besteden aan je adem. Voel hoe deze in- en uitadem beweegt in jouw lijf, de perfecte manier om je gedachten stil te krijgen. In het begin kun je bij elke in- en uitadem tellen tot 20 om je focus op de adembeweging te houden. Een simpele en doeltreffende manier om je kalmte en energie te herpakken.
 10. Ze gebruiken hun ondersteunende omgeving.
  Je kunt onmogelijk alles zelf. Onderken je zwakheden en vraag hulp wanneer je dat nodig hebt. Laat je niet overrompelen door een situatie, wend je tot jouw team die je door de uitdaging heen kan helpen. Inzicht en advies van anderen kan je ondersteunen, een uitlaatklep zijn voor jouw stress en angst en een nieuw perspectief opleveren wanneer je jouw zorgen of een moeilijke situatie met hen deelt. Er komen nieuwe oplossingen en het versterkt jouw waardevolle relaties.

Mijn visie op de relatie tussen Feng Shui en harmonie in jezelf.

Feng Shui gaat over energie, energie met verschillende kwaliteiten die altijd in onze leefomgeving, in het landschap, in de natuur, in anderen en in onszelf aanwezig is. Door deze energieën te kennen en herkennen, kun je er jouw voordeel mee doen. Wanneer je balans en harmonie zoekt, is het allereerst nodig dat je jouw sterke en zwakke kanten kent. Harmonie begint met de energetische kenmerken die jij van nature hebt. Jouw relatie met jouw omgeving weerspiegelt wie jij bent. Je bent een persoon met een bepaald karakter dat zich ontwikkelt, groeit en mogelijkheden benut in relatie tot anderen die hun eigen karakter en ontwikkeling hebben. Heel boeiend.

Nine Star Ki is het systeem waarmee natuurlijke en persoonlijke energieën aangeduid kunnen worden. In mijn boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui lees je in hoofdstuk 3 (pagina 44 – 47) meer over de persoonskenmerken. Herken jezelf en jouw collegae, jouw partner, jouw kinderen en ontdek hoe je effectiever met elkaar kunt omgaan.
Bestel je nu het boek dan maak ik jouw persoonlijk Nine Star Ki profiel. Gratis! Drie pagina’s informatie gericht op de energieën die passen bij jouw karakter, emoties, communicatie en leven. Daar word je echt wijzer en blijer van. Hoe beter jij jezelf begrijpt, hoe gemakkelijker jouw relaties met anderen zijn. Minder stress en meer waardering voor elkaar!

Deel jouw gedachten en lees die van anderen! Jouw reactie waardeer ik enorm.
Wat is jouw grootste succes? Wat is jouw grootste misser?

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Hoe blijven succesvolle mensen kalm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.