Jouw sfeertuin binnen handbereik

staartmees-sierappel-wiekeOver de voordelen van een heerlijke leeftuin heb ik al vaak geschreven en dat is ook het onderwerp van mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’. Toch merk ik dat veel enthousiasme voor de tuin verloren gaat vanwege redenen die als beperkend worden ervaren. Heel jammer en ik ga je helpen om hier overheen te komen.

Reden 1: Een tuin is veel werk en daar heb ik geen tijd voor.

In mijn kleurrijke en weelderige tuin spendeer ik meer tijd om te zitten en te genieten dan om erin te werken. Het is tweemaal per jaar nodig om er wat langer in bezig te zijn, namelijk in het voorjaar en in het najaar. Dat zijn de momenten dat er gesnoeid kan worden of wat meer opgeruimd. Veel planten, weinig grasveld en eenvoudige bestrating helpen om het beheersbaar te houden.

wp_20161030_herfst_sfeertuin_tuinharmonieVerder loop ik gedurende het groeiseizoen vaak de tuin in om onkruid met de hand te verwijderen. Vooral in het voorjaar en het begin van de zomer is dat belangrijk want dan groeit alles goed door zon en regen en zijn de meeste vaste planten nog klein.

Mulchen met compost en een baderdeken aanbrengen in het najaar houdt de bodem bedekt en voorkomt dat er licht en ruimte is voor een hinderlijke explosie van onkruid (=ongewenste planten die gemakkelijk uitzaaien). De vaste planten groeien er wel doorheen. De bladeren verteren langzaam en vormen een rijke voedzame laag.

Reden 2: Ik wil een mooie tuin maar weet niet waar te beginnen.

wp_20161030_tuingeraniumWat jouw tuinstijl is, is leuk om te ontdekken. Lees boeken, ga naar de bibliotheek, blader in tijdschriften en bezoek andere tuinen. Zo zie je wat er mogelijk is en stimuleer je jouw creativiteit. Wanneer je weet wat je wilt, wordt het gemakkelijker om jouw sfeertuin te ontwerpen en aan te leggen. Laat je niet verleiden tot wat anderen voor jou willen maken omdat het in de mode of trend is. Schakel mij in als tuinontwerper en beplantingsdeskundige om je te helpen jouw plannen te realiseren. Met een prachtig borderontwerp kun je ook al veel bereiken in jouw tuin. Soms is het veranderen van een gedeelte van jouw tuin al genoeg om kleur en een fijne sfeer te laten ontstaan.

Reden 3: Ik heb er geen geduld voor.

wp_20161029_herfst_sfeertuinEen tuin leeft en vormt een dynamisch geheel. Inspirerend door groei en verandering gedurende de seizoenen en in de tijd. Door de juiste beplantingskeuzes geniet je van een duurzaam resultaat en wordt jouw tuin met de jaren steeds mooier.

De eerste drie jaar zul je wat geduld moeten opbrengen en meer bezig zijn met het bijsturen in jouw tuin. Op kale aarde groeit nu eenmaal meer en ook wat je niet wilt. Wanneer de bodem bedekt is en er een gesloten plantendek ontstaat, heb je er weinig omkijken meer naar. Je kunt dan volop genieten van bloemen, heesters, siergrassen, kruiden, een mooie boom en alles wat in dat seizoen in jouw tuin te ervaren is.

Reden 4: Is het mij de investering in tijd en geld wel waard?

Een tuinbudget is onmisbaar. Het begint met een goed ontworpen tuinplan. De ontwerper besteedt er alle zorg en aandacht aan om jouw tuin in samenhang met de omgeving en jouw wensen te ontwerpen. Een goed tuinplan omvat een tuintekening op schaal en een uitgebreide plantenlijst. Die plantenlijst bepaalt uiteindelijk de sfeer in jouw tuin. In mijn boek beschrijf ik een tuinontwerpstrategie en lees je welke stappen nodig zijn om jouw droomtuin te realiseren. Ik zeg: “Doen!” Waarom? De tuin is jouw privé-plek waar je tot rust komt, oplaadt van een dag werken, lekker je neus in de zon steekt, volop met elkaar geniet van wat de natuur te bieden heeft, vogels en vlinders aantrekt en nog veel meer.

Reden 5: Vind ik het wel belangrijk genoeg?

wp_20161030_rudbeckia_herfst_sfeertuinAbsoluut een goede vraag en een eerlijk antwoord is op zijn plaats. Om met succes een fijne sfeertuin te creëren en te onderhouden, is het nodig dat je jouw tuin regelmatig even prioriteit geeft. Dat hoeft echt niet intensief te zijn. Elke week 10- 15 min. is meestal wel genoeg. Maai het gras, veeg de stoep, haal onkruid weg en doe allerlei kleine klusjes. Zo blijft jouw tuin gezellig.

Uitgebloeide planten en bladeren mag je in het najaar gewoon laten staan om af te sterven. Dit is zelfs goed voor de bodem en het bodemleven. Bovendien leveren die kale stengels met wat rijp of vorst op de zaaddozen of bladranden erg mooie plaatjes op. Haal alleen plantmateriaal weg wanneer je dat zelf nodig vindt. Gooi alles op een composthoop achter in jouw tuin zodat je er niet ver mee hoeft te slepen. Daar genieten de vogels en kleine dieren weer van een schuilplek. De natuur heeft een eigen unieke kringloop en hoe meer je daarin meebeweegt, hoe prettiger voor jezelf en de natuur in jouw tuin. Geniet nu!

wp_20161030_japanse_anemoon_tuinharmonie_mvTip: Als je plannen hebt, maak dan nu een foto van jouw tuin. Zo weet je nog hoe alles groeit en wat er staat. In de winter is alles kaal en zijn veel planten onder de grond verdwenen. Echt! Tegen de tijd dat het weer voorjaar is, ben je dat vergeten en ga je misschien aan de slag op een plek waar in rust en stilte al iets moois aanwezig is.
Ik nodig je van harte uit om voor nog meer inzichten en informatie mijn boek te lezen.

Alle foto’s in deze publicatie zijn eind oktober 2016 gemaakt. Je ziet dat er nog veel bloemen, vogels en prachtige kleuren te zien zijn in onze sfeertuin. Ervaar plezier, inspiratie en energie!

Heb jij behoefte aan een eCourse die je 12 maanden lang stap voor stap meeneemt door de seizoenen van jouw tuin? Een praktische ervaring als aanvulling op mijn boek?
Bekijk de proefles en laat het me weten.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.