feng shui tuin tulpen mariette

Jouw tuin, jouw rijkdom!

Waarom Feng Shui?
Waarom een tuin?

Twee vragen die vaak gesteld worden en het antwoord is simpel. Feng Shui beschrijft het landschap dat een positieve of negatieve invloed heeft op de mens. Feng Shui is de wijsheid of filosofie die de energieën in het landschap en de processen in de natuur onder woorden brengt en vertaalt naar iets dat we kunnen begrijpen en toepassen. Buiten in jouw tuin is dat het meest merkbaar.

Hoe ontstaat een tuin die bij jou past?
En waarom zou je een tuin willen?

feng shui tuin tulpen marietteWij zijn natuur. We kunnen ons ontspannen in de natuur. We vinden er rust en inspiratie en doen er energie op. Broodnodig in ons hectische leven, een leven waarin bewustwording van innerlijke kracht en optimaal presteren hand in hand zouden moeten gaan. Veel gedreven, passievolle en onbewust perfectionistisch ingestelde mensen lopen tegen hun grenzen aan of gaan er overheen. Burn-out en verslavingen zijn het resultaat. Dan is vrijwel het enige dat helpt een stapje terug doen, de natuur ingaan en de rust, passie en kracht in jezelf weer terugvinden. Jouw innerlijke zijn her-ontdekken en van daaruit weer volop leven, genieten en werken.

De tuin is jouw rijkdom. Het is het stukje natuur het dichtst bij jouw huis en alle dagen zonder inspanning te bereiken. Creëer er jouw oase, jouw droomtuin, jouw groene inspiratie, jouw rijkdom!

Over rijkdom, overvloed en de wet van aantrekking wordt veel geschreven en over de toepassing bestaan er binnen Feng Shui veel misverstanden. De energie wordt niet verbeterd door het plaatsen van een muntenschaal of een rood lint of een gouden kikker. Dat begrijp je zelf ook wel. Feng Shui gaat zeker over plaatsing en richting en het activeren van goede positieve energie maar wel op een andere manier. Het is geen instant recept. Het is voor iedere persoon anders. De ervaring die jij in een bepaalde ruimte, in communicatie met mensen of in jouw tuin hebt, kan op een aantal punten verschillen van de ervaring van iemand anders. Zo kun jij water ervaren als een oase die rust geeft, terwijl iemand anders er totaal geen vreugde aan beleeft en liever bergen beklimt.

yin yang feng shui tuin mariette verlaan tuinharmonieFeng Shui beschrijft de kenmerken van een harmonieus landschap, het streven naar een evenwicht in Yin en Yang en laat via de natuur zien hoe en welke energieën in plaats, tijd en ruimte van invloed zijn op de mens. Jij bent onderdeel van die natuur dus jouw karakter kent ook diezelfde energieën. De energieën zijn: water, hout, vuur, aarde en metaal. In de juiste verhouding vormen ze een eenheid die altijd gericht is op harmonie.

Hoe pas je Feng Shui dan toe?
Geen kikkers of goudklompjes?

  1. Allereerst heb je kennis nodig van de energieën van Feng Shui en hoe het getalsysteem in elkaar zit. Die vijf eeuwen wijsheid is echt wel de moeite waard om je er in te verdiepen. In mijn boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui lees je er alles over en je zult het nog begrijpen ook. Dat is namelijk waar ik bij het lezen van de boeken het meest tegenaan liep. Ik ben behoorlijk snel in het begrijpen van ingewikkelde materie als ik mijn tanden erin zet maar hier kwam ik er niet achter. Waarschijnlijk mede omdat de boeken die ik las Engelse en Nederlandse vertalingen zijn van Chinese wijsheid. Dat geeft fouten en overal zit een interpretatie tussen die soms vanwege de cultuurverschillen lastig in de juiste woorden is om te zetten. Oké, je zult dus lezen over de energieën van Feng Shui en over Nine Star Ki en hoe je dit voor jezelf kunt toepassen op jouw karakter en jouw omgeving.
  2. Oefen jezelf in het waarnemen en word je bewust van jouw tuin en omgeving. Wat zie je? Voel je? Ruik je? Beleef je? Is dat harmonie of disharmonie? Dat kun je ook waarnemen in jouw relaties, in jouw energieniveau en gezondheid, op jouw werk of in een bepaalde ruimte. Kijk, voel, beleef en schrijf het eens op. Welke energie heeft de overhand? Wat kun je doen om de sfeer te verbeteren? Wat denk jij dat nodig is en prettig voor iedereen?
  3. feng-shui-communicatie-interactieBen jij je er bewust van dat harmonie dynamisch is? Dat is dus waarom die kikker niet werkt. Feng Shui gaat over positieve energie en interactie. Wind en water bewegen altijd ook al is het windstil en gebeurt er ogenschijnlijk niets. Harmonie is bewegende energie en verandert, soms langzaam, soms snel. Denk aan de stand van de zon en de maan, het weer en de seizoenen. Yin en Yang zijn voortdurend in beweging en bevatten altijd iets van elkaar.
    In jouw tuin kun je aan de groei en bloei van de planten zien in welk dynamisch systeem de natuur op dat moment leeft. Een tuin vormgeven en beplanten vraagt aandacht, kennis en geduld. Ook dat lees je in mijn boek omdat ik het belangrijk vind dat je alle handvatten aangereikt krijgt waarmee je zelf jouw tuin kunt maken. Ik vertel je over vormen, materialen, eigenschappen, de seizoenen en planten. Er is een ontwerpstrategie en een stappenplan. De plantenlijsten geven je kleur- en Feng Shui informatie van wat je kunt kiezen op een zonnige, halfschaduw of schaduwplek in jouw tuin. Zo is het op Feng Shui tuingebied een uniek en compleet boek geschreven voor jou en jouw tuin!
  4. Kies wat bij jou past en waar jij energie van krijgt. Gaat het niet direct naar jouw zin, relax en geef het tijd en ruimte. Tijd en ruimte is wat de natuur (jij bent natuur!) het hardste nodig heeft. Leef en groei! Laat je eens verrassen en verbazen door een spontane zaailing, door planten en bloemen die groeien in jouw tuin. Wil je een goed begin maken? Kijk dan eens of de kant en klare tuinverrassing-borders op kleur iets voor je zijn om direct te starten met het genieten van een harmonieuze vaste plantenborder in jouw tuin. Dat is een heel ander begin dan in het tuincentrum kiezen uit wat er op dat moment voorhanden is. Vaste planten komen elk jaar terug, geven kleur en hebben prachtig blad. Ze worden bovendien ieder jaar voller en mooier. De tuinverrassing-borders zijn mijn antwoord op het vinden van de juiste plantencombinaties. Je ontvangt alle planten, het borderontwerp en een algemeen tuinadvies met onderhoudstips én spreekt mij als je jouw plantenborders komt afhalen. Leuk toch!
  5. Tot slot: Geniet in elk seizoen van jouw tuin! Ervaar plezier, inspiratie en energie.

Wat is jouw volgende stap?
Ga je nu echt genieten van jouw tuin?
Ga je er jouw energetisch waardevolle plek creëren?

Laat het me hieronder in een reactie weten!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.