Mindset en tuin #2: Wat is mooi voor jou?

Wat is mooi? Waar voel jij je thuis?

Twee vragen die je wilt beantwoorden zodat je keuzes maakt die bij jou, jouw karakter, gezin, levensstijl en omgeving passen. Dat wil je toch? En als je jezelf kent, maak je die keuzes vol overtuiging en geniet je van het resultaat.

DSC06388_Gazania_Budleja_MV2015_klOmgeving en energie zijn aspecten die in de filosofie van Feng Shui beschreven worden. Het landschap zoals dit prettig of juist onprettig aanvoelt. Je ervaart deze aspecten in je huis, je tuin, de buurt waarin je woont en de natuur die je omringt.

De energie in je huis en je tuin kun je zelf beïnvloeden, althans de inrichting in materialen, vormen en kleuren. De energie in je buurt en de nabije natuur heb je waarschijnlijk toen je er ging wonen meegewogen in jouw beslissing om er te gaan wonen.

Wat jij ervaart als mooi is heel persoonlijk. Het zegt iets over jou, waar jouw hart ligt, waar jij gevoelig voor bent en waar jij blij van wordt.

Feng Shui is een manier van bewust omgaan met de kwaliteiten die in je omgeving, je huis en je tuin voorkomen en beschrijft hoe je die zelf kunt beïnvloeden. Er kunnen zowel positieve als negatieve kwaliteiten zijn.

Harmonie ontstaat als je een evenwicht weet te bereiken in Yin en Yang, zoals de zon en de maan met elkaar in relatie staan, zoals je zowel schaduw als zon wilt ervaren in jouw tuin, zoals de seizoenen jouw tuin steeds laten veranderen.
In de natuur is dat evenwicht als dynamische energie aanwezig. Harmonie en schoonheid laten zich moeilijk beschrijven omdat ze onderhevig zijn aan verandering. Feng Shui helpt je om aan te duiden welke aspecten voor jou positief werken en welke niet, wat jou inspireert en wat niet, wat jij beleeft als harmonieus en mooi.

Er zijn veel boeken geschreven over het toepassen van Feng Shui in huis. Ik richt me in mijn boek op het beantwoorden van jouw vragen rondom het creëren van harmonie en schoonheid in jouw tuin. Zowel de voortuin als de achtertuin komen uitgebreid aan bod. Het geeft je kennis van vormgeving, materialen en kleuren en inzicht in het ontwerpen van een natuurrijke tuin waarin de seizoenen en de beplanting belangrijke kwaliteiten zijn voor de sfeer in jouw tuin. Lees over de mogelijkheden, kies planten en voeg iets toe aan jouw bestaande of nieuwe tuin. Een tuin groeit! Jij groeit.

Nine Star Ki

Een persoonlijke tuin begint met jouw wensen en die wensen zijn een weerspiegeling van jouw karakter. Nine Star Ki is het getalsysteem waarmee dit karakter een verklaring krijgt. Een Nine Star Ki profiel heeft 3 getallen. Je leert jouw voorkeuren kennen en ontdekt welke energieën voor jou voedend of uitputtend zijn. Het gaat om de beleving en jouw karakter geeft je daar informatie over. Leer je dat karakter herkennen in de natuur en toepassen in jouw tuin, dan voel je je happy! Waar jij je thuis voelt, ben je gelukkig!

Mijn eerste Nine Star ki getal geef ik je hier als voorbeeld: ik ben een 4-hout-persoon. Voor mij zijn natuur en landschap erg belangrijk. Ik word blij van een diversiteit aan bloemen en planten in mijn omgeving. Ik geniet van bomen en heesters die prachtige herfstkleuren krijgen. Ik vind het leven in de tuin telkens weer bijzonder. Vlinders, vogels, insecten geef ik volop de ruimte om lekker rond te scharrelen. Ik laat me inspireren door een tuin die de seizoenen weerspiegelt, waar orde en wanorde elkaar afwisselen, ik het samenspel van Yin en Yang ervaar, dynamiek en harmonie aanwezig zijn. Daar word ik blij van!

Richt ik mijn blik op mijn omgeving, dan vind ik een glooiend landschap van weilanden, bos, boomgaarden en velden erg mooi. Ik ben geboren in Oost-Brabant en houd van het coulisselandschap, een landschap waarin heggen, houtwallen en sloten, de bospercelen, velden en weilanden verdelen. Je overziet alles niet in één keer. Je blik wordt ‘om de hoek’ geleid. Je wilt weten welke verrassingen zichtbaar worden als je verder loopt of rijdt.
In Italië ben ik enorm gecharmeerd van het landschap in Umbrië, de heuvels met wijnvelden en olijfboomgaarden, de brede kloven en rivierbeddingen, de hoge bergtoppen in de verte, de ruimte en de speciale weerkaatsing van het zonlicht.

Mijn voorkeur voor deze omgeving is mede te verklaren uit het feit dat water een voedend effect heeft op hout. Water beweegt en geeft een oppervlak van rust, diepgang, golven en spiegeling. Het landschap heeft invloed op wie ik ben en hoe ik mezelf voel. In mijn tuin geeft een golvende gevarieerd bloeiende beplanting, een vijver omringd door bladplanten en een heerlijke beschutte zitplek me ditzelfde gevoel. Daar voel ik me in thuis. Dat geeft mij energie en inspiratie.

Vuur is voor een hout-mens uitputtend. Toch stook ik graag een vuurtje vanwege de warmte, het vrolijke vlammenspel en de gloedvolle sfeer die het oproept en ik verlicht mijn tuin op een bescheiden manier met waxinelichtjes en zonnecellampjes.
Ik houd niet van scherpe punten, niet in het landschap en ook niet in mijn tuin. Warme rode, oranje en paarse kleuren spreken me wel aan en de geur van oude rozen vind ik heerlijk. Hier geldt dat ‘te’ een belangrijke factor is. Ik kies combinaties van planten, heesters en bomen die elkaar versterken en mij plezier geven.

Uit mijn Nine Star ki profiel blijkt met liefde voor groei, duurzaamheid, communicatie en rechtvaardigheid, eenheid door verscheidenheid en passie vermengd met creativiteit!

“Harmonie ontstaat door een beetje van alles. Geluk is dynamiek, geen perfectie. Gun jezelf het plezier van een tuin!” ~ Mariëtte Verlaan

Feest-aanbieding

DSC06382_Heliopsis_MV2015Bestel het boek en gun jezelf het cadeau te lezen hoe je jouw karakter als sfeer en harmonie in jouw mooie natuurrijke tuin tot leven laat komen. Je ontvangt tot 9 december a.s. een gratis Nine Star Ki profiel bij de bestelling van een boek. Zo kun je direct aan de slag met het ontdekken van jouw persoonlijke tuin.
Of geef een boek aan een vriend(in) of familielid die van tuinen houdt. Bestel je twee boeken, dan betaal je slechts eenmaal verzendkosten, een uitstekend idee!!! Zo kun je samenwerken aan elkaars tuin.

Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie combineert op een unieke manier de inzichten van Feng Shui met de huidige kennis over tuinontwerp en beplanting. Plantenlijsten, voorbeelden, foto’s, de stap voor stap werkwijze en heel veel praktische tuinonderhoudstips maken het boek compleet. Geniet van je tuin in elk seizoen!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.