Mindset en tuin #4: Energie en tuin

Vol passie en plezier ertegenaan om iets te creëren waarvan je hart sneller gaat kloppen. Dat is een geweldig gevoel en geeft veel energie.
Jouw omgeving vraagt dan verbaasd wat er met jou aan de hand is. Je werkt harder dan ooit en het voelt niet zo. Zalig, die flow! En hoe kom je daar dan in terecht? Welke stappen zijn daarvoor nodig?

  1. Passie voor iets dat in jou of in jouw leven belangrijk is.
  2. Motivatie om jouw passie te leven.
  3. Moed om te gaan doen waarvoor je op de aarde bent.
  4. Compassie voor jezelf om jouw weg te volgen, positieve en negatieve ervaringen te ondergaan en onderweg te groeien en te leren.
  5. Focus om jouw eindresultaat te halen.
  6. Geïnspireerde actie zodat elke stap je dichter bij jouw innerlijk brengt en jouw doel zich manifesteert in het uiterlijk.
  7. Je successen vieren en genieten van het spel om telkens weer jouw drijfveer (passie, visie, missie) krachtig te laten zien.

DSC05770LaForzaWat je zelf creëert vanuit wie je bent, geeft je een ervaring die jouw leven altijd positief zal beïnvloeden. Hoe vaak je in dit proces ook faalt of teleurgesteld bent. Je bent immers gemotiveerd om het te doen.

Denk aan: leren fietsen of op hoog niveau sporten. In eerste instantie gaat het nog niet zo gemakkelijk en val je voortdurend. Die ‘failures’ brengen je resultaat in de vorm van een les die je nog te leren hebt. Houd je jouw focus op het eindresultaat dan ontdek je oplossingen en bereik je gaandeweg jouw doel.
Je wilt immers écht graag leren fietsen en uiteindelijk lukt het ook. De oefening maakt dat je er steeds beter in wordt en zelfs in kunt gaan uitblinken. Het is maar net hoever jij wilt gaan. Jouw focus brengt je tot prestaties en de beloning van die focus is waar jij het meeste van geniet.

Focus en genieten komen voort uit jouw eigen inbreng, jouw eigen moeite en zijn dus ook jouw eigen succes. Hoe meer weerstand, hoe sterker en briljanter het resultaat. Een diamant is hard en lelijk totdat hij, geslepen en gepolijst, een glanzend onweerstaanbaar sieraad is. Durf te stralen!

Cultuur, natuur en creativiteit (kunst & wetenschap)

In de natuur toont ontwikkeling en groei zich in eerste instantie als een cirkel. In de tijd gezien is die cirkel echter een spiraal. Vanuit een cirkel omhoog ontstaan er nieuwe lagen, nieuwe ideeën en nieuwe vormen tot in het oneindige.
De gulden snede is de wetenschappelijke benaming voor die spiraalsgewijze ontwikkeling en als natuurkundig fenomeen te vinden in de natuur (schelp, zonnebloem), in de mens (gehoororgaan, hand), in de kunst (schilderijen, beelden, muziek) en in wetenschap en architectuur (Leonardo da Vinci). In mijn boek besteed ik er aandacht aan omdat het op een unieke wijze laat zien wat schoonheid en harmonie is.

De ontwikkeling verloopt in alles:
van klein naar groot, van eenvoudig naar complex,
van zaad naar bloem, van vrucht naar boom,
van bron naar monding (rivier), van innerlijk naar uiterlijk,
van hart naar hoofd, van wens naar werkelijkheid.
Create your destiny!

Harmonie en energie

Deepak Chopra, een arts die zich verdiept heeft in natuurgeneeswijzen en ayurveda, heeft veel geschreven over de balans tussen lichaam en geest. Hij beschrijft De zeven spirituele wetten van succes in zijn boek.

Wij zijn deel van de natuur en de universele (kosmische) natuurwetten. Elke cel in ons lichaam ademt pure levensenergie in een balans tussen geven en nemen. Wat de ene cel geeft, is belangrijk voor de andere. De wet van het karma (bestemming, oorzaak en gevolg, actie en reactie, volkomen harmonie) wordt door elke cel optimaal toegepast door het geven van de meest geschikte respons op elke voorkomende situatie en beïnvloedt zo de kwaliteit van de energiestroom. De wet van de minste weerstand wordt door elke cel in het lichaam optimaal toegepast en doet haar werk met een kalme efficiëntie in een toestand van rustige alertheid gericht op harmonie (dynamisch evenwicht). Het begint met geven, dat houdt de stroom in stand.

Bewustzijn, liefde en vertrouwen op jouw innerlijke natuur en jouw levensenergie houden je gezond. Vastzittende emoties uiten zich fysiek (spierspanning, adem) en leveren blokkades (ongezonde gewoontes, verslavingen, stress) en gezondheidsproblemen op. Jouw intentie en gedrag bepalen het leven in alle cellen van jouw lichaam, jouw ritme, jouw bewustzijn, gedachten, emoties en creaties. Ze zijn de dragers van jouw energie en helpen om jouw potentieel (jouw innerlijke kracht) vol liefde, zoveel mogelijk in harmonie met jezelf, tot uiting te brengen. De kwaliteit van jouw leven ligt in het heden.

La Forza

Op de eerste foto bij dit artikel zie je ‘La Forza’, het meisje met de draak. Dit beeld ontworpen door Niki de Saint Phalle, kunstenares bekend van de Nana-figuren die symbool staan voor sterke en vrije vrouwen, is met vele hulpvaardige handen gebouwd in de Tarottuin Il Giardino dei Tarocchi. De 22 beelden zijn van een enorme dimensie en bekleed met mozaïeken van spiegeltjes, glas en keramiek. Samen vormen zij een indrukwekkend en inspirerend park in een prachtige omgeving.

Tarotkaart no. 8 ‘Kracht’ staat symbool voor onze innerlijke kracht die met zachtheid en vanuit diepe innerlijke harmonie tot zelfontwikkeling en onafhankelijkheid komt. Alle onbewuste kracht, levensmoed, vertrouwen en passie komen voort uit de verzoening van de beschaafde mens met zijn dierlijke natuur. Door met compassie de confrontatie aan te gaan met jouw innerlijke demonen (de draak) ontdek je, ondanks angst, hindernissen, kwetsbaarheid en beproevingen, jouw innerlijke bron van zelfvertrouwen en moed (het meisje/de prinses).

Het getal 8 is verwant aan het symbool van de liggende lemniscaat en geeft inzicht in de kosmische wetmatigheden, de natuur in wie wij zijn en wat bij ons past. De lemniscaat staat voor oneindigheid en de wisselwerking van alles, pure levensenergie in volmaakte harmonie. Op het snijpunt van de twee cirkels ligt het hier en nu.

Wil je meer lezen over de tarot? Neem eens een kijkje op www.tijdgeest.eu.

Energie en tuin

DSC05837_Tarottuin_MVKen jij jouw innerlijke kracht? Durf jij te zijn wie je in werkelijkheid bent?
Jij bent uniek. Durf te stralen!

Is jouw tuin een oase van rust, plezier en inspiratie? Bekijk jouw tuin eens vanuit dat perspectief. Wat zou jij kunnen toevoegen of veranderen zodat je meer rust en kracht creëert voor jezelf? Waar kun je een plekje maken dat jou inspireert?

Sommigen kiezen voor een meditatieplek met een Boeddhabeeld of plaatsen symbolen. Anderen hebben een grote tuin en kunnen een labyrint aanleggen (bekijk de Amerikaanse video) waardoor ze in alle rust hun eigen levenspad kunnen lopen of maken een meditatieroute (meditatietuin Dussen) die juist stimuleert om stil te staan. In Wernhout ligt het Maria Labyrint, dat zeer de moeite waard is om te bezoeken, en Jan Mouws heeft, met zijn kennis van de helende werking van planten, de Natura gezondheid spiraal ontwikkeld, die in vrijwel elke tuin past.

Voor mij is een plek te midden van bloeiende planten in de zon en aan het water heerlijk. Een fijne stoel of hangmat en ik ben helemaal in mijn nopjes. Voor een vriendin is het haar uitzicht op de vogelvoederplank waar de vogels elke dag komen smullen. Met een kop thee voor het raam en ‘even niets’ komt zij heerlijk tot rust.
Het belangrijkste is jouw gevoel, jouw sfeer, dat wat jou energie geeft, waar jij blij van wordt. Denk aan eenvoudige kleine invullingen.

Heb je nog niet eerder op die manier naar jouw tuin gekeken? Neem daar dan eens een kwartier de tijd voor. Pak een leeg schrift en schrijf op waar jouw behoefte ligt en wat je daarvoor in jouw tuin kunt doen. Alle ideeën zijn welkom, je kiest later pas wat het beste en meest aantrekkelijke of haalbare idee is voor jouw tuin. Zet dat in het licht van jouw passie en jouw wens.

Deel hieronder jouw gedachten en lees die van anderen.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.