Mindset en tuin #5: Plezier en inspiratie

Salvia-Akelei-Lucht-spreuk-MV

“All gardeners live in beautiful places because they make them so.”
~ Joseph Joubert

De tuin is het verlengstuk van het huis. Dat klopt zeker. Helaas wordt deze unieke plek daardoor vaak ingericht als een buitenwoonkamer. Als je het mij vraagt, is dat een gemiste kans voor je fysieke en emotionele gezondheid en een miskenning van de natuur die in jouw tuin aanwezig kan en wil zijn. Waarom doen we er dan aan mee?

Tuintrends en inspiratie

Het bedenken van tuintrends is een commercieel fenomeen waarmee een ‘hapklare’ algemene trend in de markt wordt gezet. Individuele smaak is moeilijk te vatten en te produceren. We worden beïnvloed door wat we zien en door wat er beschikbaar is in de tuin- en plantenbranche. Tuincentra zijn warenhuizen geworden van tuininrichting en -stoffering. Planten zijn er inmiddels een bijproduct.

Tuintrends bestaan in werkelijkheid niet. We worden erdoor verleid. De Nederlandse TV-tuinprogramma’s laten spulletjestuinen zien. De planten worden zo dicht op elkaar in de border gezet dat ze elkaar binnen de kortste tijd verdringen. Zo jammer, dat (nieuwe) tuinbezitters zo’n momentopname voorgeschoteld krijgen. Planten zijn onmisbaar voor sfeer en levendigheid in de tuin maar de programma’s tonen weinig verbinding met het seizoen.
In de Engelse tuincultuur speelt die dynamiek juist de hoofdrol. Wil je meer weten over plantengebruik en tuinieren? Kijk dan vanaf maart op BBC 2 naar Gardeners’ World en laat je meeslepen door Monty Don.

Zelfs in de Nederlandse tuintijdschriften word je overweldigd door foto’s van overvolle tuinen. Waar is de rust, de visie en de harmonie? Ze praten erover en slagen er niet in om het in beeld te brengen. Tuinfotografie is een kunst. Details en kleurcompositie van een samengestelde beplanting zijn moeilijk te vangen en het bijzonder lastig is om vooral diepte en lijnenspel in een tuinfoto helder weer te geven.

Plezier en creatief denken

Conceptueel denken en een kunstzinnige of creatieve richting neerzetten, is ook veel moeilijker dan een tuintrend introduceren. Gelukkig zijn er prachtige kwekerijen die goede planten aanbieden en vakkundig advies geven. Kwekers nemen vaak het voortouw om een sortiment te ontwikkelen dat past bij hun ontwerpen. Op tuingebied leidt dat, misschien onbewust, tot modeverschijnselen, zoals de nu populaire ‘Dutch Wave’ met gedreven kopstukken als Piet Oudolf, Henk Gerritsen, Ton ter Linden en de Duitse vaste planten- en siergraskweker, Karl Foerster. De tuinen kenmerken zich door een lossere beplanting die meer op de natuur lijkt.

Vanuit de tuinhistorie zijn er beroemde vrouwelijke ontwerpers, zoals Gertrude Jekyll die in de romantische cottagetuin met een gedetailleerde beplanting op kleur werkte, Beth Chatto (inmiddels 92 jaar) die informele tuinen aanlegde vanuit haar enorme plantenkennis en ervaring met ongebruikelijke planten en Mien Ruys, de eerste vrouwelijke tuinarchitect in Nederland, die sterke kleurrijke combinaties van vaste planten in grote groepen gebruikte, erover schreef en geschikte planten kweekte op de kwekerij van haar vader.

Kennis van de groeicondities en het beschikbaar maken van een sterk plantensortiment zijn bij alle genoemde kwekers en ontwerpers de belangrijkste ingrediënten van hun legendarische tuinontwerpen.

Chelsey Flower Show en Tuinidee

In tuinland Engeland gaat het bij de ‘Chelsea Flower Show’, de belangrijkste internationale tuinwedstrijd voor tuinarchitecten en -ontwerpers, gelukkig nog steeds of misschien zelfs weer nadrukkelijk, over de combinatie van ‘design, detail and horticulture’ (ontwerp, detaillering én plantenkennis).
De RHS (Royal Horticultural Society) houdt de groene vakgenoten en professionals scherp. De beste tuin wordt met goud bekroond op grond van creativiteit, duurzaamheid en detaillering, technische constructie, materiaalgebruik, innovatie, hart en ziel van de ontwerper, uitstraling en een adequate plantenkeuze die qua biotoop (plantenmilieu) past in de getoonde tuin. Concept en toepassing zijn één.

In Nederland heb je de groots opgezette beurs ‘Tuinidee’ in Den Bosch waar de tuinbranche trekt aan de consument. Er worden slechts enkele tuinen getoond. Sinds een paar jaar zijn, vooral in Nederland en België, de prairietuin en de natuurtuin helemaal ‘hot’.
Houd bij het kiezen van jouw tuin altijd de locatie én de bodem als raadgever voor wat er groeien wil. Een prairietuin is niet overal een geschikte keuze. Vooral op klei en vochtige gronden overleven deze droogteminnende planten onze natte winters vaak niet. Daarnaast is voldoende warmte en zon cruciaal voor de groei en bloei van deze plantensoorten.

De opmars naar natuurlijk (inheems) tuinieren biedt ruimte voor bijen en aandacht voor een gezonde bodem. Een welkome ommezwaai na alle verstening die de afgelopen 15 jaar in onze tuinen is binnengeslopen. ‘Operatie Steenbreek’ pleit voor een groene tuin en brengt de negatieve gevolgen van de verstening in onze tuinen en woonomgeving onder de aandacht. Een groene tuin neemt regenwater op, draagt bij aan de biodiversiteit, is koeler in de zomer en leefbaarder voor mens en dier.

Jouw persoonlijke tuin: plezier en inspiratie

Wat inspireert jou? In welke tuin ben jij graag?
Is dat een versteende spulletjestuin of een levendige natuurlijke tuin of een beetje van allebei?

Waar kies jij voor?

Spulletjestuin

Natuurbeleving

altijd hetzelfde dynamisch
eentonig levendig
weinig planten veel planten
weinig vogels en ander leven veel vogels, vlinders, insecten en dieren
bloempotten met eenjarigen vrije ruimte met plantenborders
impulsief met snel resultaat juiste planten op de juiste plaats
kleur door accessoires kleur door bloemen, vruchten en blad
geld absorberend creatief opgebouwd
gericht op controle gericht op experimenteren
toonzaal buitenleven
13 in een dozijn uniek
trendvolgend seizoenvolgend
‘zoals de buren’ ‘eigen’ sfeer
arbeidsintensief bewust gezond bewegen
levenloos groeiend
stabiel vernieuwend
meestal versteend waterdoorlatend
stressverhogend stressverlagend en inspirerend
zogenaamd ‘onderhoudsvrij’ ontspannen en rustgevend
© 2016 Mariëtte Verlaan www.tuinharmonie.nl

Uiteraard kies je waar jij blij van wordt. Bedenk dat je in een levendige tuin ook jouw smaak, kleur en spulletjes kunt toevoegen, zoals een bankje met vrolijke kussens, een royale eettafel, een plek om te barbecueën en een hangmat.

Tuinharmonie

De basis voor een heerlijke tuin ligt altijd in een goed ontwerp waarin alle seizoenen beleefd worden, harmonie in vormgeving en materiaalgebruik aanwezig is en er een kleurrijke juiste invulling is met heesters, vaste planten, siergrassen en zo mogelijk een kleine boom. In een kleine tuin vraagt dat kieskeurig gepuzzel met de beplanting en indeling van de ruimte. In een grote tuin gaat de aandacht vooral naar functionaliteit en structuur.

In mijn boek help ik je graag stapsgewijs op weg met jouw tuin. Feng Shui en de energieën zijn een leidraad om je met aandacht te laten waarnemen en vormgeven. Ook zonder toepassing van Feng Shui creëer je met dit boek jouw harmonieuze persoonlijke tuin.
Wat je zelf ontwerpt, bouwt, aanlegt of creëert, maakt je uiteindelijk gelukkiger, trotser en blijer! Die voldoening zorgt ervoor dat je nóg meer geniet van het resultaat en dat je het er ook voor over hebt om in jouw tuin bezig te zijn.

Find your inner farmer

Ervaar wat ik bedoel in deze video van TedX Venlo ‘Find your inner farmer’ waarin Corine Fleuren geïnspireerd en enthousiast haar passie deelt. Zij benoemt ‘Grow your own’ als de sleutel om weer verbinding te maken met jezelf en de natuur. In jouw tuin ont-dek je jouw innerlijke kennis en wijsheid en her-vind je wat je wellicht bent kwijtgeraakt en mist in jouw dagelijkse leven. Je mag in jouw tuin experimenteren en ervaren, falen en leren, opnieuw beginnen, rust vinden, werken en genieten.

Hoe meer contact met jouw tuin en de natuur, hoe gezonder jouw leven en hoe authentieker de keuzes die je maakt. Elk seizoen heeft eigen kwaliteiten en valkuilen. Elk seizoen brengt verandering en uitdaging. Groei en ontwikkeling gaan samen in de natuur. Als de tuin deel is van jouw leven brengt het jou, liefst op een ontspannen manier passend bij jou en jouw levensfase, vernieuwing, energie, plezier, inspiratie, creativiteit, groei en bloei.

‘Tuinieren is buitenspelen voor volwassenen’
~ Monty Don

Spelen is leren. Spelen is leuk. Spelen is plezier. Spelen is telkens iets nieuws ontdekken. Gun jezelf een tuin om van te houden!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.