Mindset en tuin: 7 tips voor jouw tuin

© foto en tekst Mariëtte VerlaanVaak hoor ik de bezoekers van mijn sfeertuin zuchten als ze mijn tuin zien. “Dat is niks voor mij” zeggen ze en ik vraag hen dan “waarom denk je dat?”.
Het antwoord is steevast “te veel onderhoud voor mij” en dan ben ik zó trots om te kunnen zeggen dat deze prachtig bloeiende tuin “slechts op twee momenten in het jaar mijn aandacht vraagt, namelijk één grote tuinbeurt in het voorjaar en één in het najaar”.

Tussentijds geniet ik van mijn tuin, kijk naar wat er groeit en bloeit en, terwijl ik rondloop met een kop koffie of een glas wijn in mijn hand, verwijder ik de misplaatste grassprieten of zaailingen die ik tegenkom. Zo blijft het leuk, ook met een drukbezette agenda en misschien zelfs juist mét die drukbezette agenda!

In het voorjaar ruim ik alles op wat in de winter niet is vergaan en ik snoei de heesters en hagen wanneer dat nodig is.
In het najaar breng ik in de plantenborders een extra laag blad aan en duw ik de uitgebloeide bloemdelen en afgestorven bladeren van de planten wat bij elkaar. Zo ontstaat er een gezond klimaat voor insecten, padden, salamanders en andere nuttige kleine dieren om te overwinteren. Soms knip ik wat stelen af die lelijk zijn geworden maar de meeste planten hebben een prachtig wintersilhouet. Ook al worden de stelen en zaaddozen bruin, ze geven een extra dimensie en structuur aan mijn wintertuin. De overgebleven plantendelen composteren en zorgen voor een rulle laag vol bodemleven en waardevolle mineralen.

Mijn tips voor de mindset: plezier in jouw tuin

 1. Kies planten die het doen op jouw perceel en grondsoort. In de zon of in de schaduw staan, maakt voor een plant veel verschil. Ook natte of droge omstandigheden bepalen wat er wil groeien. Let hier altijd op!
 2. Vaste planten worden elk jaar mooier en voller. Er is enorm veel keus zodat je in elk seizoen een bloeiende tuin kunt hebben. Combineer vaste planten met een paar groenblijvende besdragende heesters en enkele siergrassen. Succes verzekerd!
 3. Laat de bodem helemaal vol groeien zodat er geen aarde meer zichtbaar is. Hoe eerder jouw border dicht groeit, hoe minder onkruid. Geef de planten wel de juiste ruimte om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Meestal is 40 à 50 cm uit elkaar aan te bevelen.
  De open ruimtes kun je in het begin opvullen met eenjarige planten, zoals viooltjes en kleinbloemige Petunia of Calibrachoa. Koop een paar plantjes in de gewenste kleur of een zakje zaad en strooi dit dun uit op de plekken waar je ze wilt toevoegen.
 4. Zorg ervoor dat je een nieuwe tuin of nieuwe border de eerste drie jaar goed onderhoudt. Vernieuw in jouw tuin zoveel als je aankunt om te onderhouden. Kijk elke dag of er onkruid groeit en trek dit met de hand eruit. Gebruik een aspergesteker voor onkruid met een penwortel, zoals zuring en paardenbloem.
  Tip: na een frisse regenbui laten de wortels gemakkelijker los. Op de site van tuinliefhebber Thijs vind je afbeeldingen en beschrijvingen van onkruiden en wilde planten.
 5. Na gedane arbeid is het goed rusten. Ga zitten en geniet van jouw tuin. Hoor de vogels en het zoemen van de insecten. Neem een moment voor jezelf en kijk wat er groeit en bloeit. Loop elke avond een rondje door jouw tuin. Ruik aan de rozen en streel de kruiden om hun geur vrij te laten komen.
 6. Plant een kruidentuin in de buurt van je keuken en gebruik verse kruiden, zoals rozemarijn, peterselie, selderij, dille, tijm, citroenmelisse en nog veel meer.
 7. Houd een tuindagboek bij waarin je de bloeitijden en eigenschappen van jouw planten, wetenswaardigheden, onderhoudstips en snoeitijdstippen schrijft. Lees over jouw planten in tuinboeken en op internet. Zo leer je jouw tuin steeds beter kennen en ervaar je meer plezier, inspiratie en energie!

Ik wens je veel plezier met jouw tuin. Mijn boek beschrijft een extra dimensie. Je zult er veel in lezen dat je kunt toepassen in jouw tuin en daarmee jouw tuinbeleving en leven in de tuin nóg mooier, plezieriger, zonniger en kleurrijker maken.
Nieuwsgierig? Lees de recensies op de pagina lezersreacties!

Wil je reageren? Schrijf hieronder jouw opmerking of vraag. Laat me weten hoe jij geniet van jouw tuin. Ik lees jouw bijdrage graag en zal met liefde antwoorden.

Met een zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Mindset en tuin: 7 tips voor jouw tuin

 1. Thijs de Graaf

  Hallo Mariëtte,
  Leuk, dat je mijn website hebt bezocht en zelfs een link hebt opgenomen. Je boek ziet er prachtig uit en ik neem direct aan dat het met de informatie ook wel goed zit. Ik heb met plezier je blog gelezen.
  Vriendelijke groeten, Thijs

  Reageren
  1. mariëtte Bericht auteur

   Thijs, dank je wel voor jouw enthousiaste reactie. Heel blij mee! En met mijn boek zit het inderdaad wel goed 😉 Lekker lezen en genieten van de tuin. Zonnige tuingroet, Mariëtte

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.