tuin, SMART, tuinharmonie, mariette,

Mindset en tuin #8: Work SMART, not hard

tuin, SMART, tuinharmonie, mariette,Een tuin heb je voor je plezier en ja, zo nu en dan moet je er ook wat voor over hebben. Dat begint bij een plan van aanpak en de uitvoering. Daarna volgt het onderhoud. Hard werken? Welnee, je besteedt immers tijd aan wat je graag wilt bereiken namelijk een tuin waarin je plezier beleeft, die je energie geeft en die je inspireert.

SMART is een systeem dat in de gezondheidszorg en veel andere bedrijfstakken gebruikt wordt om doelen te stellen en meetbaar te maken zodat de doelen ook uitgevoerd en gehaald worden. Ik pas het in deze publicatie toe op jouw tuin. Het is een geweldig systeem dat je veel kan brengen. Voor een volledig plan lees je mijn boek of maak je een ontwerp.

Kijk eens wat je zelf nodig hebt, waar je input in jouw tuin wilt hebben om het mooier, gezelliger, duurzamer en minder arbeidsintensief te maken. Een royale beplanting in jouw tuinborders helpt als je tenminste niet zomaar beplanting neerzet. Kies SMART en bewust de juiste plant op de juiste plek voor het juiste resultaat! Got it? En heb je hulp nodig, aarzel niet om het te vragen. Ik sta graag voor je klaar.

Neem jij de uitdaging aan om jouw SMART-tuin-doel te formuleren en onder dit artikel als reactie te plaatsen dan win jij een gratis Skype-sessie van 20 min. waarin ik je verder help met jouw SMART-tuin-doel en een belangrijke vraag over jouw tuin beantwoord.

SMART doelen stellen

Doelstellingen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd en klinken dan als wensen, intenties of goede voornemens. Om succesvol ‘leiding te geven’ (niet alleen in jouw werk of onderneming, ook in jouw tuin en jouw leven) is het mogelijk om SMART doelen te stellen.

SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Een SMART-doelstelling is richtinggevend: het geeft aan wat je wilt bereiken en stuurt het gedrag (acties en resultaat) van jouw tuin en van jezelf. Bovendien wordt aangegeven welke resultaten wanneer moeten worden bereikt. Door jouw doelstelling SMART te formuleren is de kans groter dat er in de praktijk iets van terecht komt.

Specifiek

Een vage doelstelling (“de tuin moet gezelliger worden”) is vaak niet meer dan de wens om de huidige ongunstige of onbevredigende situatie te verlaten (“teveel bestrating en een wanordelijke beplanting”). Een échte doelstelling moet dan nog worden bedacht. Naarmate de doelstelling preciezer geformuleerd is, wordt het gemakkelijker om er invulling aan te geven. Alle betrokkenen moeten een duidelijk verband zien tussen de doelstelling en de activiteiten die van hen gevraagd worden. Je bereikt een heldere doelstelling door antwoord te geven op deze zes w-vragen:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wie zijn erbij betrokken?
  • Waar gaan je het doen?
  • Wanneer gebeurt het?
  • Welke delen van de doelstelling zijn essentieel?
  • Waarom wil je dit doel bereiken?

Omschrijf het doel dus duidelijk en concreet. Het moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven waaraan een getal, bedrag, percentage of ander kwantitatief gegeven verbonden is. Bij jouw tuin kun je denken aan het budget dat je ervoor beschikbaar wilt maken (bijv. € 1.500,- voor een persoonlijk tuinontwerp met beplantingsplan of € 5.000,- voor de start van jouw tuin op hoofdlijnen) of de tijd die je eraan wilt besteden (bijv. 1x per week een half uur).

Je kunt specifiek zijn door onderscheid te maken in de denkfase, waarin je je verdiept in wat je nodig hebt aan inspiratie, de aanlegfase, waarin je bezig bent met de manier waarop je jouw tuin wilt gaan realiseren en de gebruiksfase waarin je zorgt dat de tuin blijft zoals je hem graag beleeft. Werk met meerdere deel-doelen en voer ze stap voor stap uit.
Hou jij van een stap voor stap benadering met zelf en samen ontdekken en ontwikkelen als strategie? Mijn boek helpt je wat dat betreft perfect op weg. In het boek vind je voorbeelden, stappenplannen en strategieën, plantenlijsten, seizoens- en onderhoudsinformatie en ongelooflijk veel praktische tips. Ervaar plezier, inspiratie en energie!

Meetbaar

Een SMART-doelstelling is normerend: het is een maat voor de kwaliteit van de te leveren inspanningen. Hoeveel ga je doen? Hoe kun je dat meten? Wat is er af als het af is?

Een SMART-doel moet je kunnen zien, horen, proeven, ruiken of voelen. Er moet een systeem, methode en procedure zijn om te bepalen in welke mate het doel op een bepaald moment bereikt is. Doe zo mogelijk een nulmeting, om de startsituatie te bepalen.

In jouw tuin raad ik je aan om nu een foto te maken. Zo kun je zien hoe jouw tuin er op dit moment uitziet en wat eraan ontbreekt of verbeterd kan worden. Vooral in het najaar is dit belangrijk omdat straks als het winter wordt veel planten niet meer zichtbaar zullen zijn. Wanneer je dan aan jouw tuinplan werkt, kun je gemakkelijk de herinnering aan jouw tuin via de foto weer actueel maken. Verder is het handig om een plantenlijst te hebben van de waardevolle beplanting in jouw tuin. Meld je aan en ontvang Mijn Tuindagboek als cadeau, een handig hulpmiddel voor jou en jouw tuin. Daarna kun je een collage maken van jouw droomtuin en die ter inspiratie voor jezelf en jouw mede-tuingebruikers ophangen.

A dream collage is pictures of your goals. It is like your future photo album – Bo Bennett

Acceptabel

Als je een SMART-doel voor jezelf stelt, dan is het voldoende dat je het zelf accepteert. Maar wanneer je als tuinbezitter een doel voor een groep mensen stelt, dan is het belangrijk dat er draagvlak voor is. Jouw partner en/of kinderen moeten het ook willen, anders wordt het doel niet gehaald of beklijft de verandering niet. Je kunt het draagvlak vergroten door jouw omgeving actief te betrekken bij het kiezen en formuleren van de doelstelling. Het is belangrijk ze daarbij daadwerkelijk inspraak te geven. Met name korte-termijn-doelen moeten zo laagdrempelig mogelijk worden bepaald. Lees hoe je dit samen met jouw mede-tuingebruikers doet in Deel 3: De toepassing van mijn boekHarmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie‘. Bestel het boek en ga samen aan de slag.

Soms wordt de ‘A’ in SMART ook wel uitgelegd als “Aanwijsbaar”. Daarmee wordt bedoeld dat duidelijk moet zijn wie wat moet doen om het doel te bereiken. En een andere uitleg voor de ‘A’ is “Activerend” of “Actiegericht”: de doelstelling moet uitnodigen tot actie en energie losmaken. De doelstelling moet positief geformuleerd zijn. Er moet een actieplan zijn. Maar let erop dat een SMART-doel een bepaald resultaat voorschrijft, niet een inspanning.

Realistisch

Is het doel haalbaar? Is er een uitvoerbaar plan met aanvaardbare inspanningen? Kunnen de betrokkenen de gevraagde resultaten daadwerkelijk beïnvloeden? Hebben ze voldoende know-how, capaciteit, middelen en bevoegdheden? Dit is belangrijk want een onbereikbaar doel motiveert niet. Soms wordt de ‘R’ in SMART ook wel uitgelegd als “Relevant”. Een haalbare en zinvolle doelstelling is motiverend en maakt energie los. Je wordt er blij van. Een tuin heb je om er blij van te worden, te genieten van een levendige en kleurrijke omgeving. Ga ervoor zitten en bedenk wat dit voor jou/jullie betekent.

Een realistische doelstelling houdt rekening met de praktijk. In geen enkele ‘organisatie’ kunnen mensen 100% aan één doel werken. Er zijn altijd andere activiteiten, onverwachte gebeurtenissen en afleidingen. Zie jouw tuin ook als een organisatie. Er is altijd beweging, er is invloed van het weer en de seizoenen, er zijn onvoorziene omstandigheden zowel bij de tuin, de beplanting als bij de tuingebruikers. Wees helder en blijf voortvarend.

Een doelstelling kan onrealistisch zijn voor het resultaat dat je wilt bereiken als hij op een te laag niveau van invloed is. Bijvoorbeeld: “de tuin moet in 1 jaar 20x geveegd worden” is geen goede doelstelling voor de totale tuinbeleving. Een opgeruimde sfeervolle kleurrijke tuin is een integraal resultaat van jullie gezamenlijke inspanningen.

Een te makkelijk doel is ook niet interessant, omdat het niet uitdaagt en geen bevrediging oplevert. Het beste is doelen te stellen die net boven het niveau van de persoon liggen en die ongeveer 50% kans van slagen hebben. Als jouw mede-tuingebruikers het gevoel hebben dat ze iets extra’s moeten doen om het doel (of de beloning) te realiseren dan voelen ze zich trots en dat geeft energie voor nieuwe doelen (en beloningen). Een SMART-doel moet gezien worden als een project, niet als een taak. Durf een uitdaging aan te gaan! Versterk jouw karakter en het karakter van jouw tuin. Denk in termen van WIN-WIN-WIN en word samen blij van jullie tuin!

Enthusiasm is excitement with inspiration, motivation, and a pinch of creativity – Bo Bennett

Moeilijk bereikbare doelstellingen kun je opsplitsen in kleinere haalbare sub-doelstellingen of deel-doelen. De tussentijdse resultaten geven telkens nieuwe energie. Zo houd je jezelf scherp en ontstaan de mooiste creaties.

Life is a garden. Grow the flow(ers) you love – Mariëtte Verlaan

Het leven is als een tuin. Plant en verzorg de bloemen waar je van houdt. Zo voel je de energie en inspiratie van jouw creatie, breng je sfeer in jouw leven en het leven van anderen en geniet je van de bloemen en de flow in jouw tuin en leven. Dat geeft enorm veel plezier, voldoening, rijkdom, overvloed en nieuwe kansen.

Tijdgebonden

Een SMART-doelstelling heeft een duidelijke start- en einddatum. Met name korte-termijn-doelen moeten SMART zijn. Bij lange-termijn-doelen is dat niet altijd mogelijk. Wanneer begin je met de activiteiten? Wanneer ben je klaar? Wanneer is jouw/jullie doel bereikt?

Een doel is een droom met een deadline – Peter Darbo

Stel je voor hoe je wilt dat jouw tuin er volgende week, volgende maand, volgend jaar uitziet. Geniet van het proces van groei en ontwikkeling. Op jouw succes!
Wil je als ondernemer of professional meer over SMART lezen? Ga naar Carrièretijger.nl.

Wat zijn jouw SMART-doelen voor jouw tuin?

De tuin als SMART-doel is een uitdaging! Doe je mee?
Ik hoor heel graag wat jouw (deel-)doel voor jouw tuin is, hoe je het gaat implementeren en wat ervoor nodig is om te starten. Schrijf jouw Smart-tuin-doel hieronder en doe mee om jouw gratis Skype-sessie te winnen.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Mindset en tuin #8: Work SMART, not hard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.