Recept voor bloemrijke tuinborders met vaste planten

Heel Holland bakt, heel Holland tuint. Ja, tuinieren is net zoiets als het bakken van een geweldige taart. Met de juiste ingrediënten, goed gereedschap en voldoende zorg, geduld en liefde bak je de lekkerste taart.

In een tuin zijn de ingrediënten: bomen, heesters, vaste planten, siergrassen en bloembollen. Met de juiste plantenmix creëer je in elk seizoen een natuurlijke beleving. Er is altijd wel iets dat bloeit of kleur geeft, zelfs in de donkere wintermaanden. Een tuin vraagt planning, geduld, zorg, aandacht en liefde. Misschien ontdek je nu wel dat tuinieren jouw passie kan worden. Of is het lezen van mijn boek of deze publicatie een unieke kans om jouw tuinborder bloemrijker te krijgen.

Beplanting
tuinlent20130907_115742
Als ontwerper en plantenliefhebber met de ambitie om zoveel mogelijk levende tuinen en bloeiende borders te creëren, laat ik  vaste planten, siergrassen en boeiende heesters met fantastische bladvormen en herfstkleuren de hoofdrol spelen. Een mooie kleine boom en bloembollen krijgen via mijn ontwerpen in elke tuin een passende plek. Deze op elkaar afgestemde mix in de beplanting laat in elk seizoen iets zien in de tuin. Bovendien trekt de beplanting veel vogels en vlinders die voor extra leven en kleur zorgen.

De combinaties, die ik gebruik, versterken elkaar op een harmonieuze manier, sprankelen en inspireren, groeien sterk en gezond en worden elk jaar mooier en voller. Noem het een ‘levensloopbestendige tuin’, een tuinlandschap dicht bij jouw huis dat meegroeit met jouw leven, situatie en levensstijl. Ik heb mijn visie al eens ‘Traditioneel plus’ genoemd omdat ik de vormen en het lijnenspel van de Engelse landschapsstijl en Feng Shui combineer met een eigentijds romantisch stoere plantenkeuze. Harmonie is dynamisch, een beetje van alles met in elk seizoen de perfecte tuinbeleving.

Jouw tuinborder(s)

 • Ben jij eraan toe om jouw tuin of tuinborder(s) vorm en kleur te geven?
 • Ben je het zat om tegen een grijze steenmassa aan te kijken?
 • Heb je last van natte voeten als het weer eens overvloedig geregend heeft?
 • Wil jij de kans grijpen om een levend stukje tuin te creëren?
 • Vind jij het belangrijk om de natuur in jouw tuin meer ruimte te geven?

Vaak is het op een hele eenvoudige manier mogelijk om een saai bestraat stuk tuin met een bloeiende of weelderig groene tuinborder aan te kleden. Ga jij de uitdaging aan om die plek om te toveren? Haal wat stenen of grind weg en zorg voor een grondkering of maak een lage bloembak. Met stenen of steigerhout kun je eenvoudig een duurzame rand maken. Vul de border of bloembak met goede tuingrond gemengd met compost en kies jouw planten.

Tuinborder-recept
Voor een goed resultaat in jouw tuin volg je dit recept:

 1. Welke sfeer en uitstraling heb je voor ogen? Denk aan: kleur, geur, hoogte, vorm, groenblijvend, zaaddozen, herfstkleur, etc.
 2. Hoe is de ligging van de tuinborder(s) waarvoor je planten gaat kiezen? Zon of schaduw en lichtbehoefte van de planten.
 3. Welke grondsoort heeft jouw tuin? Vooral zuur of kalkrijk is belangrijk.
 4. Wat is jouw tuinbudget? Hoeveel tijd en geduld heb je?
 5. Ga je zelf een tuinbeplantingsplan maken of besteed je het uit aan de plantenkenner?
 6. Verdiep je in de beplanting die je wilt kiezen. Wat hebben de planten nodig? Passen ze op de plek waar jij ze in jouw tuin wilt zetten? Alleen de juiste plant op de juiste plek geeft het gewenste resultaat.
 7. Plant in een goede bodem en geef jouw planten aandacht en water. Zo geniet je optimaal van jouw bloemrijke border(s).
 8. Dek jouw borders in de winter af met een dikke laag blad om onkruidgroei in het voorjaar te voorkomen en het bodemleven te stimuleren.
 9. Verwijder gedurende het groeiseizoen onkruid en gras met de hand. Wortelonkruiden, zoals paardenbloem en zuring, steek je uit met een plantensteker. Als je dit goed bijhoudt, kunnen jouw borderplanten goed groeien en een gesloten plantendek gaan vormen. Jouw bloemrijke plantenborder is dan heel weinig werk.

Tevreden klant
keesenlia-img_0032keesenlia-img_0033keesenlia-img_0034In 2012 heb ik tuinborders voor Lia en Kees ontworpen en onlangs in sept 2016 kreeg ik een e-mail of ik opnieuw ‘bloemrijke borders’ voor hen wilde ontwerpen. Natuurlijk! Ze waren zo blij met de tuinborders in hun vorige tuin en waren zelf aan de slag gegaan om de sfeer in hun nieuwe patiotuin weer te creëren. Het lukte hen niet om in deze kleinere tuin de juiste uitstraling te bereiken. Met mijn hulp zou dat toch moeten lukken! Ja, dat zijn leuke berichten om te krijgen.

Inderdaad is het nu een hele kleine tuin die hoofdzakelijk in de schaduw ligt. Ik krijg direct ideeën en zie mogelijkheden om het weer spannend en aantrekkelijk te maken. Daarmee ga ik aan de slag. Wordt vervolgd…

De foto’s hiernaast zijn genomen in juli 2014 en laten de borders in hun vorige tuin zien. Op Tuincoach Blog kun je in het artikel Hart voor je tuin in onze mailwisseling lezen hoe deze borders tot stand zijn gekomen en lees je meer over tuinstijl, tuintrends en sfeer.

Bestel jouw bloemrijke borders!
Ben je enthousiast geworden over de uitstraling van deze bloemrijke tuinborders? Bestel jouw borders op maat in jouw kleur en sfeer door het formulier in te vullen op Kies jouw kleur en stijl.

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.