Samenwerken met de natuur #1: Klimaatplanten

Synergie in de natuur: Yin en Yang en Wu Wei

Feng Shui is landschapskennis, samenwerken met de natuur om schoonheid, duurzaamheid, gezondheid en harmonie tot stand te brengen. Yin en Yang vormen de synergetische energie van alle natuurlijke processen en beweging (lees: dynamiek en groei). De natuur herbergt alle, ook nog ongekende, energieën. Altijd is er een vorm van harmonie die bij de tijd en tijdgeest past en die in het universum een continue eeuwige eenheid teweegbrengt.

Bewustzijn van en aandacht voor de natuur en ons leefklimaat bepalen onze keuzes! In dit licht is het groene stad concept van de Floriade 2022 duurzaam passend in de huidige tijd. Je leest er meer over in deze publicatie.
Eerst deel ik de onderstaande Ted-X-video waarin het begrip Yin en Yang nader uitgelegd wordt. Met Dao wordt Tao bedoeld, de weg en de deugd, de levenskunst en natuurfilosofie van fysieke en mystieke harmonie in alle aspecten van het leven.

“The ubiquitous yin-yang symbol holds its roots in Taoism/Daoism, a Chinese religion and philosophy. The yin, the dark swirl, is associated with shadows, femininity, and the trough of a wave; the yang, the light swirl, represents brightness, passion and growth. John Bellaimey explains why we all contain the spirit of yin and of yang — and how we can achieve a balance of both in our lives.”

Here’s a good website which can lead you into Chinese medicine and an interesting article about the Daoist idea of “wu wei”. It’s about doing without doing, or why too much effort can be self-defeating. It’s from Psychology Today, but you don’t have to know anything about psychology to read it. The founder of Daoism was Laotsi, sometimes spelled “Lao-Tzu”.

In mijn boek lees je over aandacht en ook over Wu Wei, de kunst van het niet-doen, die samenhangt met de synergie in de natuur. Het samenwerken met de natuur vereist van jou immers dat je allerlei natuurlijke processen hun eigen gang laat gaan en niet ingrijpt als de natuur zelf bezig is om zich te herstellen. Dit principe kun je eveneens toepassen op jouw geluk, gezondheid, gevoel van vreugde, ervaring van rijkdom en zelfs het begrip liefde.
Less is more!

Klimaatplanten voor zuivere lucht

Klimaatverandering, ruimtegebrek, toename van verstedelijking, bodemuitputting en -vergiftiging, verstoring van geologische processen, op grote schaal winnen (=verliezen) van natuurlijke hulpbronnen zoals aardgas en kolen, kappen van regenwoud, grootschalige ontbossing, vergiftiging van bijen en insecten, gebruiken van schadelijke stoffen in ons voedsel en bij het kweken van planten, vervuiling en tekort aan drinkwater en nog veel meer door de mens veroorzaakte onbalans vraagt serieus, werkelijk serieus onze aandacht en vooral bewustzijn.

Bewuste aandacht en ‘omdenken’ zijn onmisbaar voor een fundamentele verandering in ons lineaire dominante wereldbeeld en vragen onze verbinding met lange termijn belangen en waarden om uiteindelijk een houdbare manier van leven te garanderen. Niet alleen politiek, wetenschap en bedrijfsleven zijn verantwoordelijk voor verbetering. Neem zelf verantwoordelijkheid en draag met jouw keuze voor een duurzame kwaliteit van leven bewust bij aan herbezinning, verbetering en compensatie. Ja, dat voelt misschien klein, tóch zullen alle beetjes helpen!

“Be the change you wish to see in the world” ~ Mahatma Gandhi

Ton van Oostwaard, een Amstelveense plantenkweker, zet zich met hart en ziel in om te ontdekken welke planten goed zijn in het afvangen en verwerken van fijnstof en het reduceren van CO². Hij werkt samen met Wageningen University en promoot een groene Stelling van Amsterdam waarmee bijgedragen kan worden aan klimaatverbetering en luchtzuivering. Kenmerken van geschikte planten zijn:

  • een groot bladoppervlak
  • veel beharing
  • liefst groenblijvend in de winter

De groenblijvende wilde kamperfoelie voldoet hieraan. De jonge groei, die al in de winter begint, heeft ruig behaarde stengels en viltig blad. Hij noemt zijn kamperfoelie ‘Green Junkie’ omdat deze zo van luchtvervuiling houdt. Planten nemen voor hun groei veel CO² op en zetten dit actief om in hout. Ook de wollige sneeuwbal en olijfwilg zijn goede fijnstof-afvangers en verbeteraars van luchtkwaliteit.

Met de door hem voorgestelde klimaatgordel, bermen en openbaar groen, heeft hij aandacht voor een duurzame stad, verbetering van leefkwaliteit, biodiversiteit, milieu, behoud van onze aarde, ecologie, gezond evenwicht in de natuur, luchtzuivering en CO²-reductie. Hoewel er veel weerstand en ontkenning is, zijn we in Nederland op velerlei gebied heel bewust bezig om onze leefomgeving zo duurzaam en ecologisch mogelijk te beheren.

Klimaat en Mens-zijn

Herman Wijffels, oud Rabobank topman, econoom en hoogleraar ‘Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering’, is een bevlogen redenaar als het over op lange termijn duurzame transitie van onze economie en samenwerken met de natuur gaat. Hij maakt zich sterk voor een nieuw verbindend holistisch toekomst-perspectief in een circulaire economie.

Transitie, duurzaamheid en draagvermogen: Succes met wat wordt nagestreefd leidt tot nieuwe omstandigheden en noopt daardoor tot verandering. Met onze huidige manier van leven en van produceren en consumeren passen we niet meer op deze ene aarde. We tasten nu in feite systematisch en structureel de basis van het leven aan. ~ Herman Wijffels, afscheidsspeech Utrecht University, oktober 2016

Matthijs Schouten, ecoloog, filosoof en boeddhist, zegt: “Mensen zijn onderdeel van de natuur. Ons welzijn is ermee verbonden. Ik probeer aan te tonen dat alles wat wij over de natuur denken, beelden zijn die te maken hebben met de cultuur waarin we leven”.

Hij benoemt vier niveaus/rollen van dominantie waarop je onze aarde kunt benaderen. Ben je heerser, rentmeester (beheerder), partner of deelnemer? Bewustzijn van die relatie bepaalt hoe je zelf vanuit verbinding, belangen en waarden omgaat met onze aarde.

Meer over verbinding met de medemens, met de aarde en de natuur, alsmede de verbinding tussen ons optreden in de wereld en ons innerlijk, onze eigen natuur, lees je in het boek Leven in verbinding –  Prinses Irene in gesprek met Prof. Dr. Matthijs Schouten over mens-zijn.

Floriade 2022

Er is gelukkig een nieuwe stroming gaande… gisteren voelbaar tijdens de Kick-off van de Floriade 2022 Growing Green Cities in Almere. Bij bovenstaand betoog sluit het centrale thema van deze Floriade Groen is geluk zeer goed aan. Groen vormt de verbinding tussen mens, woonomgeving, levensgeluk, kennis, economie, gezondheid en klimaat. De Floriade 2022 draagt dit op een klimaatbestendige wijze uit door het vormgeven vanuit de toegevoegde waarde van bomen en planten. Groen als natuurlijk klimaatproduct met een meerwaarde en een functie en niet uitsluitend als decoratie of luxe. Van alle gebruikte beplanting wordt een vademecum, informatief naslagwerk, gemaakt.

Het groenplan laat zien hoe lucht- en water-zuiverende beplanting samengaan met wonen en leven. Alle beplanting wordt beoordeeld op de eigen unieke kwaliteiten en van A tot Z op plantnamen gerangschikt. Met dit uitgangspunt van deze WereldTuinbouwTentoonstelling kan de Nederlandse tuinbouw-, boom- en sierteeltsector zijn/haar beste beentje voor zetten. Denk aan voedselvoorziening, schoon drinkwater, zuivere lucht, plezier, geluk, gezondheid, diversiteit, toekomst, innovatiekracht, economie, onderwijs, samenwerken en leefbaarheid. Bij deze Floriade horen de thema’s: greening, feeding, energizing, healthying en happying.

De architect, Winy Maas, heeft het stedenbouwkundige raster, de visie en de kaders neergezet waarbij iedere boomsoort qua karakteristiek in gebouwen en natuurlijke uitstraling voor het voetlicht komt.
Bekijk zeker deze video met Niek Roozen, landschapsarchitect van de Floriade 2022, die werkt aan het groenplan en zich de opdracht gesteld heeft om met alle beplanting (bomen, heesters, vaste planten, bloembollen, kruiden, siergrassen en bamboe) volledig op alfabet een aantrekkelijk geheel te scheppen. Ik ben enthousiast. Zijn sfeerbeelden laten, tijdens de Kick-off bijeenkomst, zien dat dit werkelijk mogelijk is. Alle gebruikte beplanting wordt bovendien uitgebreid gedocumenteerd zodat dit ambitieuze naslagwerk beschikbaar komt voor bedenkers en beheerders van groene steden.
Beplanting die in Nederland niet winterhard is of andere groeiomstandigheden vraagt, zal op een innovatieve manier in kassen of gebouwen te zien zijn. Omdat wonen, onderwijs en leven in het plan van een Floriade District prioriteit heeft zal de groene structuur in deze ‘7e stadswijk van Almere‘ ook na de Floriade behouden blijven als een duurzaam landschap en langdurig succes!

Hoe kun jij bijdragen aan een zuivere en gezonde natuurlijke leefomgeving?

  • Plant rond jouw tuin zoveel mogelijk groenblijvende heesters en klimplanten met groot blad. Deze vangen gedurende het hele jaar fijnstof op en filteren de lucht. Ze vormen bovendien een prachtige achtergrond voor allerlei vaste planten en bloemen.
  • Plant als het even kan een bladverliezende (fruit)boom met een prachtige herfstkleur. Je behoudt in de winter licht in jouw tuin en kunt in de zomer heerlijk beschut in de schaduw zitten. De boom straalt in elk seizoen rust en stevigheid uit, zuivert de lucht, laat jou ademen en geeft verkoeling. Lees in mijn boek over solar en lunar bomen.
  • Doe aan afvalscheiding. Vooral plastic is een gevaarlijke vervuiler, die de voedselketen en de ecosystemen in open water bedreigt (rivieren, zeeën, oceanen, algen, vissen, vogels) en daarmee ons voedsel en drinkwater!
    Stichting Klean, Klagen Loont Echt Absoluut Niet, ruimt al jaren elke dag plastic zwerfvuil op. Peter Smith maakt er kunstzinnige objecten van, zoals de Wereldbol die in 2012 in ’t IJ tentoongesteld heeft gelegen. Nu wordt gewerkt aan een enorm grote Plastic Madonna, een moeder met kind, om expliciet duidelijk te maken dat de plastic soup een enorm grote bedreiging betekent voor onze gezondheid en de gezondheid van onze aarde.
  • Verwerk tuinafval, keukenafval en resten van groente en fruit tot compost.
  • Bedek jouw tuinborders in de winter met afgevallen blad om de bodem en het bodemleven te beschermen en schuilgelegenheid te bieden aan insecten.
  • Voeg compost toe aan jouw tuin om het bodemleven te stimuleren. Meestal kun je in het voorjaar en/of najaar op bepaalde dagen gratis compost afhalen in jouw gemeente.
  • Plant vroeg- en laatbloeiende heesters, bloembollen en vaste planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders en hen voedsel bieden op momenten dat er weinig groeit en bloeit. Help mee om biodiversiteit te behouden.
  • Gebruik uitsluitend natuurlijke oplossingen in jouw huis en tuin. Denk aan een harde bezem, water en zand om groene aanslag van je terras te verwijderen. Met groene zeep of soda kun je tuinmeubelen schoonmaken zonder schade aan het leefmilieu rondom jouw terras.

Lees, deel en inspireer!
Welke praktische tips heb jij voor het behoud van onze aarde en onze gezondheid?
Wat betekent synergie in jouw leven en tuin?
Wat doet groen met jou?

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.