Samenwerken met de natuur #2: Groene vingers Tuinplezier

Zeggen dat je geen groene vingers hebt, is een excuus, een gebrek aan zelfvertrouwen of een gebrek aan kennis en vaardigheid. Met deze 10 tips kun je gemakkelijk beginnen met tuinieren in jouw tuin, het kweken van groene vingers en er vooral plezier aan te beleven.

Tuinplezier is vaak het grootste struikelblok. Je denkt dat je het niet kunt en dat het niet leuk is. Niets is minder waar. “Tuinieren is buiten spelen voor volwassenen!
Misschien roept jouw omgeving hoeveel werk het is om een tuin te onderhouden. Een tuin vol tegels met stroken zwarte aarde waar ruimte is voor onkruid of een schone stoep en terras met bloempotten, dat is inderdaad veel werk! Tuineigenaren merken nu massaal hoeveel werk dat is en hoe weinig plezier, sfeer, inspiratie en kleur zo’n tuin geeft.

Wat wil jij?

Een bloemrijke, levendige tuin? Jezelf de ontspanning en vreugde geven van een heerlijke tuin vol bloemen, kleur, geur, vlinders en vogels?

Oké, we beginnen!
10 tips voor groene vingers en tuinplezier

 1. Eerst dit nog! Ben je gemotiveerd om je handen uit de mouwen te steken? Heb je er zin in om aan de slag te gaan in jouw tuin? Het maken van een tuin vraagt focus, doorzettingsvermogen en vooruit denken. Je hebt nu eenmaal een paar jaar nodig om een volgroeide tuin te krijgen. Niet beginnen, is de slechtste start. Wat je aandacht geeft, groeit!
 2. Kies een plek in de tuin waar je jouw bloemrijke border wilt hebben. Haal tegels weg om ruimte te creëren. Je kunt tegels vaak opnieuw gebruiken door ze te breken en er een laag muurtje van te bouwen. Zo heb je meteen een goed gemarkeerde border en dat is gemakkelijk als er straks planten staan en je jouw stukje tuin onderhoudt.
 3. Verdiep je op vrije momenten in de keuze van vormgeving met planten in jouw tuin. Lees een goed tuinboek en bezoek andere tuinen in jouw omgeving om inspiratie op te doen.
  Combinaties van vaste planten, heesters (struiken), siergrassen en bloembollen geven het hele jaar iets te beleven in jouw tuin. Kies een kleine boom als je daar de ruimte voor hebt. Richt je op het resultaat dat je voor ogen hebt!
 4. Meet jouw nieuwe tuinborder op en teken hem op schaal. Je weet dan hoeveel planten je kunt gebruiken. Richtlijn is 7-9 vaste planten per m² en ongeveer 0,8-1 m² per heester.
  Let op: In Nederlandse TV-programma’s zie je steeds dat er veel te veel planten op een te kleine oppervlakte geplant worden. Planten hebben groeiruimte nodig!
 5. Kies beplanting die past op de plek in jouw tuin waar je ze wilt laten groeien.
  De juiste plant op de juiste plaats” is de visie waarmee Beth Chatto naam en faam heeft verworven in de tuinwereld. Deze Engelse dame is inmiddels 94 jaar oud en nog zeer kwiek en bij de tijd! Haar man werd 90 jaar en Mien Ruys, onze Nederlandse tuinarchitect en plantenkenner, werd ruim 94 jaar oud! Tuinieren is gezond.
  Elke plant (heester, boom, etc.) heeft voor zijn gezondheid een eigen behoefte en voorkeur qua bodemomstandigheden en standplaats. Zorg ervoor dat de planten zich van nature thuis voelen in jouw tuin. Let op de positie en behoefte aan: zon, halfschaduw of schaduw, een open plek, een vochtige of juiste droge bodem, zure of kalkrijke grond. Houd daar voor een succesvol resultaat altijd rekening mee!
  Bij een mens zou ik deze behoefte en voorkeur benoemen als bron en karakter, de energie van de eigen innerlijke kracht en de daaraan gerelateerde groeimogelijkheden.

  Voor veel tuinbezitters is het kiezen van de juiste beplanting het allermoeilijkst. Ik neem die fase met veel plezier van je over. Graag zet ik mijn liefde, passie en plantenkennis in om een harmonieus Feng Shui tuinontwerp of een Tuinverrassing borderontwerp in jouw kleur en stijl te maken. Je ontvangt dan jouw unieke ontwerp compleet met uitgebreide plantenlijst en een praktisch tuinadvies voor het aanleggen en onderhouden van jouw tuin. Bestel een tuin- of borderontwerp via de links onder deze pagina.

 6. Download Mijn Tuindagboek (meld je aan om het te ontvangen) en maak zelf jouw beplantingslijst. Gebruik in jouw tuinplan planten die in elk seizoen iets te bieden hebben.
  Kies (groenblijvende) heesters en siergrassen voor hoogte, structuur en mooi (herfst)blad, vaste planten voor kleur, geur, bloemen en aantrekkelijk blad en bloembollen om de lente op te fleuren (je plant ze in het najaar). Geef elke plant voldoende groeiruimte en bekijk zijn voorkeurs-groei-omstandigheden. Leg jouw plan een paar dagen weg en mijmer over het resultaat. Stuur jouw beplantingsplan bij als je nieuwe inzichten verwerft.
 7. Maak en houd de border waar jouw nieuwe planten komen onkruidvrij en verbeter de bodem met compost. Bezoek een goede kwekerij en koop of bestel daar jouw planten, compost en bodemverbetering. Bij een kwekerij staan de planten meestal het hele jaar buiten en krijg je winterharde en sterke planten.
 8. Zet de planten na aankoop zo snel mogelijk in de grond en geef ze direct na het planten overvloedig water. Let er goed op hoe jouw planten er na een aantal dagen uit zien. Als ze slap worden en de blaadjes verschrompelen (in de zomer en in droge perioden) geef je elke drie dagen een plens water. Beter veel water in één keer dan telkens een klein beetje.
 9. En dan begint het verhaal van de werkelijke groene vingers!
  De planten staan op hun plek in een heerlijke gezonde bodem die ook aantrekkelijk is voor allerlei onkruiden. Gelukkig weet je wat je geplant hebt, staan de steeketiketten erbij en heb je Mijn Tuindagboek met alle gegevens. Zo kun je gemakkelijk herkennen wat er niet thuis hoort en dat met de hand uittrekken. Doe dit in het begin elke week! Je bent er echt niet veel tijd aan kwijt als je het direct doet en je geniet bovendien van het buiten zijn en het tuinplezier van groei en kleur in jouw plantenborder. Verwaarloos je deze stap dan is het leed in een latere fase niet te overzien. Je wilt niet dat het onkruid gaat bloeien en het zaad zich verspreidt.
 10. Een geruststelling is dat jouw planten in de goede bodem, die jij ze hebt gegeven, snel zullen groeien en na verloop van 2 à 3 jaar een gesloten bodembedekking vormen. Dan hoef je alleen nog maar zo nu en dan onkruid en afgestorven plantenstengels te verwijderen (meestal in het voorjaar) en mulch of afgevallen blad aan te brengen in het najaar.
  Maak er een gewoonte van om jouw tuinborder te bewonderen en op dat moment het onkruid aan te pakken. Met een kop koffie of een glas wijn in de hand geeft dat het ultieme groene-vinger-tuinplezier-gevoel!

Heb je meer hulp nodig en dan vooral bij het kiezen van de beplanting?
Bestel een borderontwerp. Beplanting maakt de sfeer. Laat een passend ontwerp maken als je zelf onvoldoende tijd hebt om je in de beplanting te verdiepen.
Met een goed tuinontwerp als uitgangspunt maak je een vliegende start in jouw tuin, krijg je optimale creatieve plantencombinaties en doe je geen onnodig dure impulsaankopen.
Op jouw groene vingers en tuinplezier!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.