Samenwerken met de natuur #4: In wel en wee samenleven met insecten

Tja, we moeten zuinig zijn op de bijen en er alles voor over hebben om het voortbestaan van gezond leven op onze aarde te bewaren. Soms is dat strijdig met ons eigen leefgenot, ons tuinplezier en het buiten leven. Je wilt immers geen slakken, lastige vliegen, wespen, wolluis, dopluis en insectenplagen in jouw tuin. Je wilt wel genieten van vlinders, zweefvliegen en zoemende bijen en hommels. Dilemma!

Is de natuur uit balans?

Wat goed is voor het ene organisme is schadelijk voor een ander organisme. Door grootscheeps ingrijpen in de natuur, de handel en belangen in onze wereldeconomie treden er allerlei veranderingen op. De vraag is of sommige ongewenste gevolgen nog wel omkeerbaar zijn. Ik wil met de informatie in dit artikel bijdragen aan bewustzijn en het doorgeven van bestaande kennis. Neem zelf jouw verantwoordelijkheid om levenswijze keuzes te maken.

Wees zuinig op onze natuur en onze aarde!
Geniet van een boeiende en bloeiende leefomgeving.

Xylella en Philaenus spumarius

boom, bast, spinthout, sapstroom, tuin, gezondheid, natuur, tuinharmonieOp grote schaal is er een ernstig probleem ontstaan in olijfgaarden in het zuiden van Italië en in amandelboomgaarden in het zuiden van Spanje. De enorme schade wordt aangericht door Xylella fastidiosa, een bacterie die zich nestelt in het spinthout van de boom of het kruidachtige gewas waar de opwaartse sapstroom en de opslag van voedingstoffen zich bevindt.

Xylella wordt wereldwijd verspreid door Philaenus spumarius, het piepkleine spuugbeestje of schuimbeestje dat we bij ons kennen en herkennen aan de schuimnesten rond plantenstengels. De jonge schuimbeestjes kruipen, wanneer hun vochtige nest in de grassen op de grond niet meer voldoet, naar boven in plantenstengels en boomtoppen om zich daar te goed te doen aan nieuwe sappige plantendelen en zich verder te ontwikkelen. Wat een onschuldig droogte-verschijnsel in het blad lijkt, blijkt te leiden tot taksterfte en te verwijzen naar een infectiehaard in de hele plant of boom. Desastreus!

In 4 jaar tijd heeft zich in de eeuwenoude zuidelijke boomgaarden een waar drama voltrokken. In eerste instantie dacht men aan massale droogte maar uiteindelijk blijkt de bacterie zich te ontwikkelen en verspreiden via dit insect. Philaenus spumarius behoort tot de cicadenfamilie. Een typisch kenmerk van cicaden is hun symbiotische relatie met verschillende eencellige organismen die een rol spelen bij de vertering van hun voedsel.

Naast directe schade die veroorzaakt wordt door het opzuigen van plantensappen verspreiden cicaden ook plantenziektes. Cicaden zijn verwant aan plantenluizen en kunnen zich vliegend enkele honderden meters per dag van veld naar veld verplaatsen. Zo verspreiden ze stoffen die bladgroen afbreken en stoffen die het voedseltransport binnen de plant verhinderen.
Natuurlijke vijanden zijn wantsen, spinnen en sluipwespen en uiteraard ook vogels, kleine zoogdieren, reptielen en amfibiën zoals salamanders, kikkers en padden. Wederom voeg ik mijn pleidooi toe voor voldoende biodiversiteit om een gezonde tuin te ontwikkelen waar planten en dieren in (relatieve) harmonie met elkaar samenleven. Verstoring van het natuurlijke evenwicht leidt onherroepelijk tot problemen.

Dossier Xylella

Graag ben ik brenger van goed nieuws maar deze Xylella emergency is echt super belangrijk om het behoud van meer dan 350 planten- en boomsoorten te waarborgen. dossier xylella, mariëtte verlaan, tuinharmonie, create destiny, groenondernemer, planten, bomenDossier Xylella heb ik voor jou samengesteld uit bronnen die ik op het internet over dit onderwerp ontdekte. Naast uitleg lees je veel praktische en nuttige informatie. Je krijgt inzicht in hoe de ziekte er op planten en bomen uit ziet, de gevolgen en hoe verspreiding mogelijk te stoppen is. Kennis delen en samenwerken met de natuur is enorm belangrijk.

Ben jij tuinbezitter, plantenliefhebber, groen-ondernemer, boomkweker, plantenteler of handelaar in de sierteelt? Dan wil je mijn Dossier Xylella beslist lezen! Ontvang het document door jouw reactie, vraag of opmerking onder dit artikel te plaatsen, na goedkeuring mail ik het je direct.

Dossier Xylella bevat waardevolle informatie en links naar internationale wetenschappelijke publicaties, beleidsstandpunten, afbeeldingen en referenties (Nederlands en Engels). De samenstelling van dit dossier is, in tekst en inhoud, als persoonlijk document bedoeld om aandacht te geven aan dit natuurlijke drama op onze aarde en kennis van mogelijke oorzaken en oplossingen te verspreiden. Ik denk dat er nog meer te onderzoeken is, en daaruit te leren valt, voordat hele boomgaarden gerooid worden. Eeuwig onherstelbaar!

Buxusmot

Nog zo’n heerlijk beest dat een enorme verwoestende aanval doet op mooie Buxushagen en ornamenten van Buxus. Vreselijk om te zien hoe overal in Nederland en België de Buxus het loodje legt. De bususmot legt zijn eieren in een spinsel tussen de blaadjes en de rupsen vreten de volledige heester in korte tijd kaal. Er lijkt geen beginnen aan om de beesten te vangen en te vernietigen. Tegen de tijd dat de Buxus zich begint te herstellen, vindt een nieuwe aanval plaats. Lees op Tuincoach Blog: 7 prachtige alternatieven voor kale aangetaste buxushagen.

Luizen, dopluis en wolluis

Vieze kleverige beestjes die zich bevinden in de toppen van rozen, hortensias en vele andere houtachtige heesters. Lieveheersbeestjes en oorwurmen smullen ervan. Lees op Tuincoach Blog tuinweetjes en hoe-doe-je-dat in Rozen, luizen en lieveheersbeestjes en in Insectenplagen.

Slakken

Milieuvriendelijk tuinieren staat bij mij hoog in het vaandel. Bedenk dat alle chemische bestrijdingen vaak ongemerkt ongewenste gevolgen hebben voor de natuur in jouw tuin. Je vernietigt meer dan waarvoor je het spul inzet. Maak verstandige keuzes zodat de balans in jouw tuin behouden blijft. Op Tuincoach Blog lees je De allerbeste én duurzaamste anti-slakken-remedie.

Aandacht maakt alles mooier! Ik wens je veel tuinplezier.


Wil je Dossier Xylella (in PDF – 4 pagina’s) ontvangen?
Plaats jouw reactie, vraag of opmerking onder dit artikel en ik mail het jou graag.


European conference on Xylella fastidiosa
Finding answers to a global problem

Palma de Mallorca, 13-15 November 2017


Interessant? Deel met jouw vrienden Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

12 gedachten over “Samenwerken met de natuur #4: In wel en wee samenleven met insecten

 1. Rutten

  Wij zijn begonnen met de aanplant van een terrein met amandelbomen in Spanje, aan de Costa Blanca. Er staan veel oude en mooie bomen op dit stuk nog, maar de laatste jaren sterven er meer en meer bomen. Eerst werd gezegd dat dit door de droogte was. Blijkbaar zijn er bomen aangetast door de Xylella Fastidiosa en heb melding gekregen dat nu alle bomen in een perimeter moeten verdwijnen. Dus ook de gezonde.
  Mijn vraag is; is er momenteel al meer geweten over het beschermen tegen uitbreiding, afdoende middelen om gezonde bomen te beschremen, minder drastische middelen dan totaal kap. Gans de streek rond Tarbena zou er mee te kampen hebben. Wat kost een analyse ter plaatse eventueel of zijn er meettoestellen beschikbaar.
  U verstaat de paniek onder de omwonenden uiteraard en wij hopen dat jullie al iets verder staan met oplossingen. Dank alvast voor een reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Stefan

  Reageren
  1. Mariëtte Bericht auteur

   Jee, Stefan, dat is een dramatisch bericht voor deze streek die bekend staat om zijn prachtig bloeiende oude amandelboomgaarden. Ik kan me de paniek levendig voorstellen en hoop dat mijn Dossier Xylella jou en anderen op het spoor kan zetten van minder rigoureuze oplossingen dan kappen. Heel veel sterkte ermee!

   Reageren
  1. Mariëtte Bericht auteur

   Wat fijn, Caroline, dat je je erin wilt verdiepen. Ik stuur het je toe per e-mail. En ontdek jij andere of aanvullende informatie dan hoor ik dat graag.

   Reageren
  1. Mariëtte Bericht auteur

   Ja, daar zouden meer mensen met tuinen aan kunnen denken. De natuur in onze tuin kan zoveel bijdragen aan vrolijkheid en levensgeluk. Misschien heb je mijn foto gezien op mijn Facebook tijdlijn. Puur genieten van al het moois dat er groeit, bloeit en zoemt. Dat gun ik iedereen!

   Reageren
   1. Yvonne duitshof-knufing

    Een geweldig informatief artikel. Zou je de link op mijn Facebook pagina willen plaatsen? Kunnen geïnteresseerden het nalezen. FB landschappelijke tuin Meihuus Meer info www. Meihuus.nl Alvast bedankt. Hartelijke gr Yvonne Duitshof-Knufing

    Reageren
    1. Mariëtte Bericht auteur

     Hallo Yvonne, ja hoor, ik kom bij je langs en zal het erop zetten. Zie dat we dan eerst vrienden moeten worden. Welkom!
     Je ontvangt het complete dossier Xylella ook per e-mail.

     Reageren
  1. Mariëtte Bericht auteur

   Fijn, dat het je nu al inspireert. Wie weet, komt die tuin er nog eens. Dan kom je gewoon nog eens langs en raad ik je aan om mijn boek te lezen. Het boek helpt je helemaal op weg als het om tuinaanleg gaat.

   Reageren
  1. Mariëtte Bericht auteur

   Ja, bedankt voor je positieve reactie. Het is zeker voor hoveniers, boomverzorgers en plantenkwekers belangrijk om deze informatie te lezen.
   Ik zal je het dossier Xylella mailen, dan heb je nog meer informatie.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.