Samenwerken met de natuur #5: Feng Shui en Permacultuur

Feng Shui en Permacultuur zijn meer met elkaar verweven dan je misschien denkt. Beiden zijn ontstaan vanuit de wens om natuur en landschap te verbinden ten gunste van het samen leven van de mens in de natuur.
Ze gaan beiden uit van de kenmerken van het landschap en de natuur en streven ernaar om de leefomgeving van de mens in harmonie te houden.
Bodem en natuurlijke omstandigheden, landschappelijke en seizoenskenmerken, ecologie en diversiteit dienen als uitgangspunt voor het samenwerken met de natuur om te voorzien in onze dagelijkse levensbehoeften en gezondheid vanuit een evenwichtig gebruik van natuurlijke bronnen en het no-waste principe voor arbeid, bodem en opbrengst.

De kennis is ontwikkeld vanuit observaties en principes die de wetten van de natuur toepassen op de gezondheid van ons ecosysteem in samenhang met het leven van de mens in die natuur. Zo kun je Feng Shui zien als innerlijke natuurlijke levensenergie in landschap en omgeving en Permacultuur als uiterlijke manifestatie van een ‘nuttige’ natuur in al haar overvloedige en regeneratieve aspecten. Een geweldige overeenkomst! De vormgeving van beiden staat ten dienste van een zo gunstig mogelijke harmonie in het door de mens gecreëerde landschap zodat de basisbehoeften aan voedsel, water, veiligheid, beschutting en de instandhouding van gezondheid ‘van nature’ vervuld worden. Daarbij houdt Feng Shui zich nog bezig met het creëren van ‘schoonheid’ en balans in de vormgeving zodat levensenergie in vrijheid kan stromen, kan opladen en ontladen.

Uitbundig en overvloedig

De natuur heeft haar eigen ritme, haar eigen snelheid, haar eigen ontwikkeling en groei in de vier seizoenen. Door de natuurwetten te respecteren, ontstaat een uitbundig en overvloedig systeem waarin tekorten niet nodig zijn. Gezondheid is een belangrijke factor in het leven van de mens. Onze grootste waarde! Dat onze gezondheid afhankelijk is van een gezonde natuur realiseren we ons meer en meer. Belangrijk is te onderkennen dat we zelf een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit en overvloed in onze leefomgeving. Dat vraagt kennis, aandacht en bewustzijn. Bewustzijn van wat anders kan, gezonder, eenvoudiger, duurzamer en niet altijd productiever, duurder, groter en meer.

Kracht van diversiteit

In het landschap en onze leefomgeving is diversiteit ongelooflijk belangrijk. Allerlei planten en dieren dragen bij aan onze gezondheid en de gezondheid van de aarde en de natuur. Als er geen bijen meer zijn, is er uiteindelijk geen voedsel meer voor ons. Als er geen vogels en vlinders meer zijn, zullen er meer ziektes en plagen voorkomen. Als de mens allerlei natuurlijke bronnen blijft uitputten en misbruiken, zal onze aarde steeds schraler, kaler en onveiliger worden. Als de klimaatverandering doorzet en dieren en insecten uitsterven, bedreigen we op de lange termijn onszelf en de generaties na ons.

Wat kun je daar zelf aan doen? Veel en met plezier, als je een tuin hebt, hoe klein ook.
Respecteer wat er groeit, plant meer vaste planten, struiken en bomen. Zo lok je vogels, vlinders en insecten naar jouw tuin. Zij zijn de energiebrengers, de fluitende en zoemende natuurbeheerders. In een gezonde tuin leef jij lekkerder. Haal tegels weg. Gebruik zand en water als schoonmaakmiddelen. Creëer een kleine moestuin. Geniet van de energie en het leven dat je daarmee in jouw tuin brengt.

Zoek je een simpele en snelle oplossing die geen keuze-stress geeft? Met een Mooie Moestuin zadenpakket maak je van jouw tuin een geurend, zoemend, eetbaar plantenparadijs. Elk Mooie Moestuin zadenpakket wordt geleverd met uitgebreide zaai-informatie, tuinadvies en een tuinontwerp naar keuze voor jouw hele achtertuin. Direct zelf aanleggen en zaaien voor een compleet en eetbaar resultaat in jouw tuin.

Simpel en efficiënt

De bodem waarin je plant is essentieel. Permacultuur gaat uit van de natuurlijke omstandigheden in jouw tuin en van inspanning die het beste resultaat geeft. In mijn boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui vertel ik je daar ook over. Als je de bodemkwaliteit en de lichtomstandigheden respecteert en optimale condities kiest voor de beplanting geeft dat een simpel en efficiënt gebruik van de grond met een hoge opbrengst. Tuinplezier in optima forma.

Je hoeft geen kunstmest toe te voegen. Je maakt je eigen compost en bladmulch. Je geeft water vanuit een regenton, die vlakbij de tuinborder staat waar je er het meeste gebruik van maakt. Je gebruikt vaste planten met eetbare bloemen, struiken met eetbare bessen, eenjarige bladgewassen die mogen uitzaaien, kruiden en fruitbomen. Er zijn zoveel mogelijkheden om een gezonde eetbare levendige tuin te maken. Dat vraagt uiteraard kennis over tuinonderhoud, ideale vormgeving, aandacht én de ambitie om gezond te leven en te oogsten uit eigen tuin.

Innovatief en creatief

Alle begin is moeilijk, dat begrijp ik ook wel. De eerste stap is de lastigste. Ik help je er graag mee. Jouw tuin kan je zoveel plezier, ontspanning en gezondheid geven. Wat heb jij nodig om die start te maken? Een tuinontwerp? Een lijst met eetbare planten? Een tuinadvies over het gebruik en het onderhoud in jouw tuin? Een boek, een eCourse, een online workshop? Elke maand inspiratie of een online te raadplegen kennismodule?

Laat me weten wat jouw brandende vraag is. Dan kan ik voor jou en anderen de nodige informatie verzamelen, een ontwerp maken, een aansprekend programma schrijven of je persoonlijk advies geven. Jouw vraag heeft een passend antwoord nodig anders zul je nooit aan jouw heerlijke tuin beginnen en het gemis van jouw sfeervolle tuin blijven voelen.
Schrijf in het commentaarveld hieronder wat jij nodig hebt!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.