geranium rozanne sfeertuin tuinharmonie

Water, gezond bewegen en tuinieren

Water
2017 is een 1-water jaar en markeert het begin van een nieuwe Feng Shui (wind en water) cyclus van 9 jaren. 1-water staat voor diepgang, weerspiegeling, bron en vernieuwing. Water is het element in de natuur waaruit al het leven bestaat, waardoor al het leven gevoed wordt en kan functioneren en groeien. Lees er meer over in mijn boek.

Drink water om gezond te blijven. Ga bij de waterkant zitten om na te denken en te mediteren. Voel de wind en hoor de golven aan het strand en adem de zuivere lucht in. Laat je gedachten varen en word stil zodat je contact kunt maken met jouw bron van innerlijke kracht. Je zult merken dat de energie van water een speciale dimensie heeft. De trillingen en golven zijn van invloed op jouw innerlijk.

Zelf merk ik die invloed van water en wind heel sterk. Misschien ben ik een hoogsensitief persoon. Bij storm word ik onrustig. De bomen zwiepen en de wind ruist. De golven worden hoog opgestuwd en de lucht voelt koud aan. Windstilte geeft een heel andere ervaring. Het water werkt als een spiegel. De lucht trilt zachtjes. De natuur fluistert. Vooral in het voorjaar als ik op een zonnige dag buiten de eerste zonnewarmte opvang, voel ik de frisse trilling in de lucht en geniet ik van het speciale warme licht. Heel bijzonder.

  • Welke ervaring heb jij met wind en water?
  • Wat doet storm en stilte met jou?

Gezond bewegen
Elke dag een half uur wandelen. Ja, een goede lichaamsconditie onderhouden wordt naarmate je ouder wordt belangrijker. Tot je veertigste zorgt je lichaam voor jou, boven de 40 is het aan jou om voor je lichaam te zorgen.

Ik zit veel achter mijn bureau en merk dan na een poosje dat mijn heupen, benen en rug beweging nodig hebben. Een mens is er niet op gebouwd om langdurig te zitten. Lopen en liggen zijn natuurlijker en gezonder. Gelukkig loop ik elke dag met mijn Ierse terriër, Sara, en doen we dan samen de broodnodige vitamine beweging en buitenlucht op. Er is bovendien altijd iets te zien op onze wandelingen. Prachtige wolkenluchten, weilanden met schapen en koeien, knotwilgen en een vijver met meerkoeten en waterhoentjes. Ik geniet van de weelderige begroeiing langs de paden. De variatie in heesters en kleurrijke hagen is in mijn woonomgeving gelukkig groot zodat er in alle seizoenen iets te zien is. Laten we de kennis over die aanplant behouden en waken over de beschutting, veiligheid, gezonde lucht en natuurbalans die deze begroeiing ons geeft.

In veel gemeenten wordt er helaas onkundig mee omgesprongen, rigoureus gesnoeid, gekapt en afgegraven. Opruimen en netjes lijkt het devies. Ik zie het als kaalslag en vernietiging van landschappelijke cultuurhistorie. Bomen, heesters en onderbeplanting vervullen een waardevolle functie in ons ecosysteem. Ze zorgen voor schone lucht langs wegen en woonwijken. Wees alert als burger en geef aan wat jij waardevol vindt. Groen is enorm belangrijk voor gezondheid, veiligheid, leven en beleving.

  • Waar ga jij wandelen?
  • Welke buitensfeer tref jij aan in jouw woonomgeving?
  • Is er voldoende ruimte voor waardevol groen?

Tuinieren
Tuinieren is mijn stokpaardje als het over gezond bewegen en genieten gaat. Tuinieren is buiten spelen voor volwassenen. Tja, en wie doet dat nog? De sportschool is favoriet. Ik ben echt nieuwsgierig of jij tuiniert.

  • Heb je een schep, een plantschepje en een mand voor onkruid of bloemen die je plukt?
  • Loop jij jouw tuin in om te genieten van wat er groeit en bloeit?
  • Maak jij nieuwe plannen voor jouw tuin om elk jaar nóg een beetje mooier en gezelliger te krijgen?

Dan ben je een echte tuinier, een liefhebber die graag buiten is om zijn/haar droomtuin te beheren of te bewonderen. En dat hoeft heus geen uren van jouw tijd te vragen. Elke dag even of eenmaal per week een half uur is genoeg. En in het voor- en najaar misschien eens wat langer.

geranium rozanne sfeertuin tuinharmonieIk hou enorm van mijn tuin en toch ben ik er niet steeds in aan het rommelen. Ik loop en zit er graag, snoei, verplant en plant alleen wanneer dat werkelijk nodig is. Wel haal ik steeds onkruid en ongewenste planten weg. Zij zouden de uitstraling die ik wil ervaren in mijn tuin niet ondersteunen. Ik geniet van de rust, de kleuren, de vogels, de vlinders en de insecten die rond de bloemen zoemen.

Hoe meer de begroeiing zelf zijn gang kan gaan, hoe natuurlijker het resultaat. Planten hebben een levenscyclus, die ik graag respecteer en volg. Zo mogen alle vaste planten in mijn tuin gewoon afsterven en laat ik de afgevallen bladeren van heesters en bomen gewoon in de borders liggen. Allemaal waardevol bladmateriaal dat een goede winterdeken vormt voor kwetsbare planten, vanzelf afsterft, door het bodemleven wordt verwerkt en de bodem voedt.

  • Welke tuinklusjes doe jij?
  • Hoe vaak ben jij bezig in jouw tuin?
  • Hoe vaak zit je in de tuin om te genieten van bloemen, planten en ander leven?
  • Wat heb jij nodig om ‘een eigentijdse tuinier’ te zijn of te worden?

Schrijf jouw reactie onder deze publicatie en lees die van anderen.
Met jouw informatie kan ik nog beter inspelen op wat ik schrijf en ontwerp.
Op jouw succes in de tuin!

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.