Wie ben ik? En waarom?

Mverjaardag20151209-70Die vraag houdt mij en veel professionals en entrepreneurs bezig. Het is een existentiële vraag. Een vraag die je alleen vanuit je innerlijk en je relatie met je omgeving en de natuur kunt beantwoorden.

Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke verandering aan de Universiteit van Utrecht, plaatst dit in een visionair perspectief voor onze samenleving. Hij is een aimabele en spontane man, die ik mocht begroeten als spreker op het International People Plant Symposium in 2012 over de relatie tussen mens, plant en natuur. Ik bewonder hem enorm om zijn heldere boodschap en duidelijke visie over het samengaan van natuurbeleving en levensverbinding.
In de video Bezieling en leiderschap in organisaties vertelt hij over zijn ambitie als leider in de bankwereld en als leider in zijn eigen leven. Hij pleit ervoor dat we ons ont-wikkelen en re-connecten. Ontdek waarvoor je op Aarde bent en wat bij jou past.

“Door ontkoppeling van mens en natuur zijn intermenselijke verhoudingen
onder druk komen te staan.” ~ Herman Wijffels

Koppel natuurervaring en levensverbinding in jezelf met jouw rol als mens en ondernemer/professional/werknemer. Die twee bestaan niet los van elkaar. Je bent immers één persoon die handelt en communiceert vanuit jouw kennis, karakter, ervaring en levensstijl.
Herman Wijffels pleit voor de verbinding van hoofd, hart, gevoel en intuïtie en zegt hier nog iets opmerkelijks over: Breng het mannelijke en het vrouwelijke in balans, binnen jezelf, binnen jouw bedrijf en binnen een liefdevolle relatie met jouw partner. Mannelijk en vrouwelijk vormen een synergetische eenheid en zijn in interactie van levensbelang voor productiviteit en creativiteit.

We leven op dit moment in een masculine wereld, teveel gedomineerd door macht, activiteit, bezit en logica, en daardoor in onbalans met de feminine mogelijkheden van vertrouwen, rust, zorg en affectie. We missen empatisch vermogen en fysieke verbinding met de natuur, wat ons fit en gezond moet houden. Beweging, verbinding, meditatie, schone lucht en gezond voedsel zijn van wezenlijk belang voor ons ont-wikkelen en re-connecten. Verwaarloos je jezelf, dan verwaarloos je ook de ander en jouw omgeving. Zie je jezelf, dan zie je ook de ander en voeg je schoonheid (‘de gulden snede’) toe aan jouw omgeving.

Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit, schrijft hierover: “Wie als man meer aandacht kan schenken aan het vrouwelijke in zichzelf kan ook meer waardering opbrengen voor de vrouw in de organisatie. Wie als vrouw meer waardering heeft voor het vrouwelijke in zichzelf, zal haar eigenwaarde versterken en de vrouwelijke kracht duidelijker kunnen uitdragen. Man en vrouw horen bij elkaar als een creatief spanningsveld ook in het zakendoen”.

Herman Wijffels ziet die wederkerigheid in hoe wij een bijdrage leveren, omgaan met en onderdeel zijn van de natuur. Hij ziet ons graag als liefdevolle betrokken deelnemers in de natuur op Aarde en niet als heersers en zelfs niet als beheerders of partners. We zijn deelnemers, tijdelijke bewoners en gebruikers. We hebben de plicht om zorgvuldig met de Aarde om te gaan. De tijd is er rijp voor om op zoek te gaan naar een nieuwe manier van denken, doen en ervaren. Dat gaat vooralsnog, in het geheel van organisaties, economie en maatschappij, erg langzaam.
Als individu kun je jouw bijdrage leveren en verantwoordelijkheid nemen. Bewustzijn, betrokkenheid en aandacht zijn de eerste stap. Hoe meer je contact maakt met de natuur en met jezelf, hoe meer mogelijkheden je ziet. Hoe meer je betrokken bent als deelnemer, hoe beter jouw keuzes. Hoe beter verbonden, hoe groter de potentie, hoe waardevoller de veranderingen. Op weg naar een circulaire organisatie in onze economie, cultuur en maatschappij. Het leven als opdracht tot ontwikkeling en release van potentie. Als mens en organisatie bijdragen aan de kwaliteit van onze omgeving.

“The best way to predict the future is to create it.” ~ Peter F. Drucker

Wat is mijn inbreng?

Mijn passie ligt bij mensen en communicatie, tuinen en tuinieren. Zowel de creativiteit van het ontwerpen als het schrijven doen mij goed en je merkt het al, ik raak er niet over uitgepraat. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

Ik ben mijn carrière begonnen als logopediste en werkte met afasiepatiënten en hun families. Aan mij de zware en dankbare opdracht om mensen weer te laten communiceren met elkaar en een evenwicht te herstellen dat zo plotseling en ingrijpend neurologisch veranderd is. Daarin is luisteren, inspelen op behoeften en het opvangen van de kleinste signalen de allergrootste verantwoordelijkheid. Met die kleine brokjes informatie aan de slag gaan, hulpmiddelen aanreiken en met veel geduld en aandacht een gesprek, of tenminste een functionele interactie, op gang brengen. Als zorgprofessional was ik onderdeel van een organisatie die niet altijd open stond voor de langzame stappen, de kwaliteit, de benodigde inzet en de waarde die ik zag in het empatisch omgaan met mensen. Ook welwillende collegae zag ik eronder lijden. Ik voelde dat ik zuinig moest zijn op mijn energie en grenzen moest bewaken. Uiteindelijk wilde ik in die sfeer niet meer werken.

Gedurende die 25 jaar vond ik ontspanning in mijn tuin en het kiezen van planten. Mijn tuin als plek om op te laden, mijn hoofd leeg te maken en nieuwe energie en moed te genereren.
Veel lezen en me verdiepen in planten en tuinen bracht me bij mijn kern. Het opnemen van plantenkennis ging zo gemakkelijk dat dit wel mijn kracht moest zijn. Ik startte met ontwerpen en ging ik op zoek naar een verbinding die mij zou kunnen versterken. Dat ontdekte ik in Feng Shui als filosofie die in het landschap is ontstaan. Zo ben ik wensen van mensen gaan combineren met levendige tuinen en boeiende, bloeiende plantenborders.

Na tien jaar aandacht voor mensen, tuinen en omgeving verspreid ik graag mijn ervaring en kennis. Ik werk harder dan ooit, elke dag vol energie, focus, plezier en enthousiasme.
Feng Shui in de tuin is een praktische en waardevolle combinatie waarmee ik, als zelfstandig entrepreneur, uiting kan geven aan wat harmonie is, hoe harmonie zich ontwikkelt, beweegt en verandert. Via gerichte aandacht voor de natuur en luisteren naar jezelf ontdek jij de potentie van jouw tuin in jouw leven. En geef jij er de dimensie en uitstraling aan die past.

Ik heb mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’ geschreven om jou te inspireren de mogelijkheden van jouw tuin te zien. Hoe jouw tuin een bron van plezier en energie kan zijn en hoe je dat stapsgewijs opbouwt vanuit verbinding met jouw wensen en jouw directe omgeving. Hoe je bewustzijn en een gevoel van rijkdom kunt ervaren op dat stukje natuur waarin je zelf mag creëren en deelnemen.

Staat ‘de tuin’ op jouw prioriteitenlijst voor 2016? Als dat zo is, hoera voor jou. Mijn boek biedt je een complete kans om die stap te zetten en uit te werken. Helemaal jouw tuin, zoals goed is voor jou, past in jouw leven en recht doet aan het leven dat in de tuin aanwezig is of gaat ontstaan.

Daarnaast ben ik de eCourse ‘Harmonie in alle seizoenen’ aan het ont-wikkelen zodat je elke maand inspiratie en opdrachten ontvangt waarmee je jouw tuin daadwerkelijk tot jouw prioriteit maakt in plezier, vormgeving en energie. Niet om je nóg meer taken te geven in jouw drukke bestaan. Nee, juist om je ontspanning en ‘me-time’ (tijd voor jezelf) te bieden.
Je ervaart bewust wat natuurbeleving in jouw tuin zowel op fysiek (blij, fit en gezond) als empatisch gebied (rust, aandacht, kleur, vertrouwen en energie) aan waarde toevoegt in jouw leven en het leven van anderen. Ja, ook mensen zonder tuin genieten van wat jij laat zien. Daarmee beloof ik veel en dat realiseer ik me ook. Wil je meedoen?

Wat is jouw behoefte?

Het is een geweldig leuke en intensieve klus geweest om deze eCourse tot een fantastisch programma van te maken. Jouw input is voor de verdere ont-wikkeling zeer waardevol. Laten we re-connecten en er het allerbeste programma van maken dat er bestaat, zodat jij en alle ondernemers en (zorg)professionals, die deze eCourse doen of gaan doen, er vol lof over zijn. De eCourse is geslaagd als de stapsgewijze opbouw voldoet aan het uitgangspunt: een gezonde balans creëren tussen werk, leven en tuin door plezier, inspiratie en energie te ervaren in de eigen tuin.

Graag vraag ik je om mee te denken over jouw behoefte aan informatie. De 10 vragen kun je via de pagina Enquête beantwoorden.

1. Heb je een tuin?
2. Hoe ziet die tuin eruit? Welke uitstraling heeft jouw tuin?
3. Is de tuin zoals je dat wilt?
4. Wat mis je in jouw tuin?
5. Wat is je gevoel over jouw tuin?
6. Hoe kan de eCourse jou helpen?
7. Welke vragen wil je absoluut beantwoord hebben?
8. Ben je bekend met Feng Shui?
9. Sta je ervoor open om nieuwe stappen te zetten en keuzes te maken?
10. Wat is jouw motivatie om aan de eCourse deel te nemen?

Ik ben je reuze dankbaar als je mij helpt om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt. Onder de inzenders verloot ik drie gratis eCourses, een jaar lang elke maand inloggen en meedoen ter waarde van € 297,-. Alle andere inzenders stuur ik gratis de proefles ter waarde van € 27,-.
Ben je één van de drie gelukkige winnaars? Dan vraag ik je wel om gedurende de 12 maanden dat je de eCourse ontvangt, elke maand actief de opdrachten te doen en bovendien feedback te geven op de wijze waarop de eCourse wel of niet voldoet aan jouw behoefte.   Uiteraard verwerf je daarmee voor jezelf een unieke plek in dit bijzondere tuincoachingstraject waarin jij en jouw tuin centraal staan.

De eCourse ‘Harmonie in alle seizoenen’ start op 28 oktober 2016. Informatie komt in oktober beschikbaar op deze website. Je kunt mij suggesties mailen en input geven. Een reactie onder dit artikel is zeer welkom. De vragen kun je via de pagina Enquête beantwoorden. Dank je wel voor jouw betrokkenheid.

Ik wens je fijne feestdagen en een fantastisch nieuw jaar.
Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Interessant? Deel met jouw vrienden Facebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.