Vogels in jouw bloementuin
Geplaatst op 7 februari 2023 door MariëtteAls vogels jouw tuin beginnen te bezoeken en regelmatig terugkomen, is dat een geweldige opsteker. Veel vogels leven van de insecten en zaden die in jouw tuin aanwezig zijn. Een tuin vol bloemen, planten, struiken en bomen wordt druk bezocht. Vogels zoeken schuilgelegenheid, vluchtroutes, water, zon en voeding. Dat kan jouw tuin allemaal bieden als deze plek met zorg, aandacht, liefde en kennis is ingericht.
Bodem en groeiomstandigheden
Niet elke plant wil in jouw tuin groeien. De bodem kan te nat, te droog, te zuur, te kalkrijk, te donker, te licht, te warm, te koud en onderhevig zijn aan wind waardoor de planten niet groeien zoals is bedoeld. Het is als het bouwen van een huis van klei in een omgeving waar het altijd regent. Dat is geen succes tenzij je allerlei maatregelen neemt die extra kostbaar zijn en dan soms nog niet eens afdoende.
In een tuin is de bodem net zo belangrijk. Ik weet dat ik daar al veel aandacht aan heb besteed maar ik blijf het herhalen. Voor het succes van de begroeiing in jouw tuin is dat vitaal.
Vogels en hun leefgebied en gewoonten
Ik heb vanuit mijn huis een geweldige plek om naar buiten te kijken. Dicht bij mijn raam heb ik meerdere vogeldrinkschalen geplaatst en het blijkt dat de verschillende vogels elk een andere voorkeur hebben.
Het roodborstje kiest de glazen schaal die op de grond staat met keien en kiezels er in, dus heeft liever geen diep water. De merel bezoekt deze schaal ook maar hem maakt het niet zo uit. Hij is zeker zo blij met de andere schalen. Ja, het is een ‘hij’ want hij is zwart met een geeloranje gekleurde snavel. De vrouwelijke merel is bruin.
De pimpel- en koolmezen kiezen de terracotta schaal die hoger op een tafeltje staat. Zo hebben ze meer overzicht en kunnen ze snel weg vliegen bij gevaar. Ze laten duidelijk horen dat ze het naar hun zin hebben en roepen graag hun vrienden of partner. Die partner zit dan meestal ergens heel dichtbij in een heester of boom om op zijn/haar beurt te wachten. Soms wisselen ze elkaar even af om hun veren uit te schudden en duiken dan opnieuw in de schaal. Zo leuk!
Pimpel- en koolmezen zijn insecteneters. Ze speuren in de kleinste hoekjes naar larven van insecten. Bij mij zoeken ze langs het raamkozijn, in de rozen en de vlinderstruiken.
En dan het winterkoninkje, een eigenwijs piepklein vogeltje met een luide stem, afgebeeld op de prachtige aquarel van Madeleine Schineis hierboven bij deze tekst. Het winterkoninkje scharrelt heel graag rond in mijn tuin. Het is mijn lievelingsvogeltje en je moet echt goed kijken om hem/haar te zien. Meestal is hij of zij (volgens mij zijn ze nauwelijks verschillend) op de grond te vinden of hooguit op zo’n anderhalf tot twee meter hoogte. Ook het winterkoninkje leeft van piepkleine insecten. Als deze vogeltjes, net als pimpel- en koolmezen, dus voorkomen in jouw tuin zijn ze zeer welkom om allerlei plagen in jouw heesters, bomen en vaste planten op tijd te bestrijden. Meestal komt de explosie van insecten tegelijkertijd met het uitkomen van de jonge vogels en vangen de volwassen vogels enorme hoeveelheden om hun jongen te voeren. De insecten bevatten veel voor hen gezonde eiwitten en worden door de jonge vogeltjes goed verteerd. De natuur heeft dat enorm goed geregeld. Soms moet je even geduld hebben, dan komt het goed.
De merel leeft van zaden en bessen en is aan het einde van de zomer een concurrent van jouw maaltje vruchten. De door jou zo zorgvuldig en prachtig geteelde bramen, druiven en frambozen zijn een lekkernij. Duidelijk dus voor een gezond leven in jouw tuin zowel voor jezelf als voor de vogels allerlei chemische en zelfs biologische middelen in welke vorm dan ook absoluut een ‘no go’ zijn. Zorg voor een gezonde basis in jouw tuin, met respect voor de bodem en de juiste beplanting zodat alle planten en dieren er een gezond evenwicht in kunnen vinden. Zo geniet je het allermeeste van jouw tuin en in elk seizoen!
De lente komt eraan!
Bestel jouw bloemenborders en/of tuinontwerp op tijd!
Dat gaat altijd sneller dan je denkt. Laat op tijd jouw borderontwerp maken of bestel nu al jouw tuinverrassing plantenborders en bodemproducten zodat je jouw borders (na de vorst) in april/mei kunt inrichten. Voor bladverliezende bomen en heesters is het zelfs beter om al in maart/april te planten.
Als je een uniek eigen border- of tuinontwerp wilt, is het nu de tijd voor mij om ermee aan de slag te gaan. Dan kan ik in alle rust en met aandacht jouw tuinplan bedenken. Bovendien zijn in het vroege voorjaar alle planten nog beschikbaar. Omdat de hoveniers grootschalig inkopen, wisselt het plantenaanbod sterk. Sommige planten zijn snel uitverkocht en dat geeft extra werk om toch een volledige lijst te leveren.
Lees ook eens mijn blog op TuinHarmonie.nl of bestel mijn boek. Heerlijk lezen over de tuin en alle mogelijkheden om er jouw persoonlijke favoriete plek van te maken. Een Feng Shui tuinontwerp met beplantingsplan maak ik met veel plezier. Jouw wensen en voorkeuren worden creatief en praktisch uitgewerkt in een sfeervol tuinplan.
Interessant? Deel met jouw vrienden.





Dank je wel.
Geef een reactie