De herfst bekent kleur
Geplaatst op 24 september 2024 door MariëtteMooi hè, dat de kleuren veranderen. De herfst bekent kleur! De kleur in bloemen en blad wordt warmer. Vooral in de bomen zijn de verschillen nu groot, van donkergroen en lichtgroen naar geel of bruin, zelfs naar oranje, rood, wijnrood en purper. Het is er allemaal of komt er nog aan.
Een erg mooie boom die dat laat zien, is de Liquidamber styraciflua met een pyramidale groeiwijze en aantrekkelijk blad, helaas wel te groot voor de meeste achtertuinen. In parken en grote tuinen is het in de herfst een spectaculaire kleur. Deze bomen staan ook vaak in woonwijken. Kijk maar eens in jouw buurt of het landschap dan herken je deze vast wel.
Ik raap de verschillend gekleurde bladeren altijd op als ik erlangs loop. Ze zijn goed te gebruiken in een herfstbloemstukje samen met hortensia, Helianthus, rozen, Dahlias, Skimmia en vele andere vaste planten. Ja, die bloeien allemaal nog tot de vorst invalt en dat is meestal eind oktober, begin november.
Heel dat gedoe over winterklaar maken, mag je vergeten. Onnodig en overbodig werk. Kijk eens rond in tuinen en laat je verrassen door wat er nu nog allemaal groeit en bloeit. Dat zie je ook op de foto hiernaast. Ik vind dit de mooiste tijd in de tuin. Er is nog zoveel moois in de tuin. Tenminste als je een goede samenstelling met een gevarieerde beplanting hebt. Kom je hier niet uit dan maak ik graag een levendig tuin- of borderontwerp met een passend beplantingsplan. Je kunt me benaderen via TuinHarmonie.nl om een aanvraag te doen.
Een goed tuinplan kun je nu nog prima uitvoeren. Het najaar is een uitstekende tijd om te planten en te verplanten. Ook prettig om bij de vaste planten nu ook bloembollen in de grond te stoppen. De bodem is nog warm en het regent af en toe. Alle planten en bloembollen wortelen goed en hebben een voorsprong qua groei in het voorjaar. Ze zullen mooier en groter uitlopen omdat ze geen energie meer hoeven te stoppen in het wortelen en direct hun blad kunnen laten uitlopen en bloemknoppen vormen. Zelf hoef je nauwelijks water te geven, alleen bij aanhoudende droogte en schrale wind zal dat zo nu en dan nodig zijn.
Bladmulch aanbrengen na het planten houdt de bodem vochtig en is dus zeker een goed idee. Gewoon al het blad (behalve eikenblad) verzamelen en in de borders tussen de planten uitspreiden. Goed voor het bodemleven, een prima bescherming voor jouw planten en een heerlijke deken voor de overwintering van allerlei insecten.
Je leest het al, niks winterklaar maken, laat de planten en de natuur zichzelf reguleren. Daar is de natuur prima toe in staat en het is aanzienlijk minder werk. Geniet en laat dit totaal onnodige netheidsgevoel eens van je af glijden, pas in het late voorjaar haal je weg wat nog bovengronds overeind staat. Je zult merken dat alle stengels droog zijn en gemakkelijk afbreken. Een snoeischaar heb je nauwelijks nodig. Ja, de uitgebloeide hortensiakoppen snoei je er wel uit met een snoeischaar. Knip waar de aanzet van nieuwe knoppen en groen goed zichtbaar is of wat lager als je een minder hoge heester wilt of weet dat de bloemen anders te zwaar worden voor de stengels. Overigens zijn er verschillende soorten die toch ook elk een andere snoeiwijze vragen. Zoek dat even op voordat je te rigoureus aan de slag gaat.
In mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui ~ ervaar plezier, inspiratie en energie‘ lees je heel veel over het vormgeven, inrichten, aanleggen en kiezen van geschikte beplanting voor jouw tuin. Je maakt kennis met de mogelijkheden van Feng Shui om er een harmonieus persoonlijk geheel van te maken. Laat je inspireren, ik creëer graag met je mee!
Welkom op www.TuinHarmonie.nl voor meer info. Denk er eens over om een compleet tuinontwerp met beplantingsplan te laten maken voor jarenlang tuinplezier. Een goede start is het halve werk.
Met een zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan
Dank je wel.
Geef een reactie