Jouw tuinborders beplanten, zo doe je dat
Geplaatst op 27 september 2024 door MariëtteNaar aanleiding van vele vragen in de FB groep Inspiratie voor de tuin geef ik je graag wat diepgaandere informatie over het beplanten van jouw tuinborders. Doordat we in Nederland uitgaan van ‘direct resultaat’ worden tuinen en tuinborders veel te vol beplant. In Engeland waar tuinen en planten veel aandacht krijgen, en er veel oude wijsheid en kennis is over tuinen en planten, gaat dat heel anders.
Ik kijk graag naar Gardeners’ World op BBC2 met Monty Don, Rachel de Thame en Carol Klein, uitzendingen van maart tot oktober op vrijdagavond. Zij laten in hun tuinen enthousiast zien hoe ze te werk gaan. Monty is een echte tuinman, in zijn hart verbonden met alles wat in de tuin groeit en met een schat aan ervaring. Rachel werkt veel met potten en past daarin seizoensbeplanting toe. Carol Klein is een ster in het zaaien, stekken en planten vermeerderen. Hun tuinen zijn om te smullen in kleur, geur en levendigheid.
Voor mij zijn ze een bron van plezier om op deze manier bezig te zijn met planten, tuinen, tuinborders en tuinontwerpen. Ik maak gevarieerde combinaties van planten, kijk hoe alles groeit en zo ontstaan tuinen die in alle seizoenen aantrekkelijk zijn. Mijn tuin is een plantenverzameling waar ik erg van geniet, voor mij de optimale inspiratie om goede ontwerpen te maken voor bloemenborders en tuinen. Mijn favoriete vaste planten hebben een lang bloeiseizoen en aantrekkelijk blad, groeien zonder problemen en staan stevig. Belangrijk in de tuinborders zijn voldoende heesters en enkele siergrassen. Dat ontbreekt in veel plantenborder-pakketten die worden aangeboden. Heesters en siergrassen geven structuur en opgaande vormen en laten op diverse plekken een mooi winterbeeld zien. Dan blijft de tuin in elk seizoen het kijken, ontdekken en bewonderen waard. Precies wat je wilt.
Bodem
Een goed tuinplan omvat een ontwerp met een beplantingsplan dat bij de bodem van jouw tuin past. Op klei groeien andere planten dan op zand of veen. Heel belangrijk om de aanwezige bodem als uitgangspunt te nemen want je wilt immers een tuin, die met gewone zorg en aandacht, gezond groeit en bloeit. Vaak is het wel verstandig om wat compost door de tuinaarde te mengen zodat er voldoende vocht, luchtigheid en bodemleven ontstaat. Planten wortelen dan gemakkelijk.
Extra voeding is zelden nodig. Teveel voeding geeft slappe planten en vermindert de bloei.
Gevallen blad of bladmulch in een dikke laag tussen de planten strooien is in het najaar wel een goed idee. Het bodemleven zal het blad verteren en omzetten in een geschikte voedingsbodem voor jouw planten. Bovendien houdt het een onkruid-explosie in het voorjaar in toom. Een bedekte en begroeide bodem geeft je weinig werk en ziet er altijd goed uit. Gebruik bij voorkeur blad uit je eigen tuin waarin geen graszaden zitten. Laat in het najaar de bloemstengels met zaaddozen staan en haal die pas weg in het late voorjaar. Zo geniet je van een prachtig winterbeeld wanneer sneeuw of rijp erop ligt en kijk je niet maandenlang naar een kale tuin.
Licht en vocht
Planten zijn soms kieskeurig qua licht- en vochtomstandigheden. Moerasplanten groeien niet in droge gronden. Kruiden, zoals lavendel, tijm en rozemarijn daarentegen, hebben graag droge voeten en staan het liefst in de volle zon. Houd dus rekening met de behoefte van de gekozen plant. Varens en de meeste Hosta’s staan graag in de (vochtige) schaduw. Herfstanemonen in de wat drogere halfschaduw. Phlox bloeit rijk in de zon en doet het ook goed in de halfschaduw.
Natuurlijk zijn er veel planten die zich gemakkelijk aanpassen, meestal speelt de hoeveelheid zon of schaduw wel een rol. Controleer jouw tuinplantenlijst en koop alleen planten die passen bij de licht-, vocht-, en bodemomstandigheden in jouw tuin en tuinborders.
Plantafstand
Ja, plantafstand is absoluut belangrijk. Planten hebben ruimte nodig om te groeien! Je koopt kleine planten die uitgroeien en groter en voller worden in de loop van de tijd. Vaste planten hebben in drie jaar hun optimale vorm en uitstraling. Dat betekent dat je als regel een plantafstand kunt hanteren die overeenkomt met de uitgroei in hoogte en breedte van de plant. Op het bijgeleverde label staat meestal de grootte van de uiteindelijke plant vermeld. Ik hanteer voor vaste planten drie afstanden: 20, 40 en 50 cm. Voor heesters en hoge siergrassen neem ik 60, 80 of 100 cm. Bij bomen houd ik rekening met de grootte van de tuin. In een gemiddelde achtertuin mogen ze na 10 tot 15 jaar niet hoger zijn dan 6 tot 8 m, dus laan- en parkbomen zijn ongeschikt voor de meeste achtertuinen. Let daar goed op. Het is een grote teleurstelling als jouw prachtige boom volwassen is en je er afscheid van moet nemen omdat hij veel te groot is geworden.
Plant bomen niet te dicht bij je huis en houd je aan de juridische afstand van 2 m tot de erfscheiding met de buren. Denk eraan dat de kruin van de boom een ruimte inneemt die net zo groot is als het ondergrondse wortelstelsel. Overhangende takken met de buren mogen door hen worden gesnoeid. Niet fraai als je boom daardoor verminkt raakt. Overigens is het snoeien van bomen niet nodig en ongewenst. Alleen leibomen, dakbomen, fruitbomen en hagen worden gesnoeid. Een boom wordt het mooist als hij op een natuurlijke wijze in volle glorie kan uitgroeien.
Tuinverrassing tuinborders, welke kleuren kies jij?
Je hebt nu wel door dat het samenstellen van een goede bloemen- en plantenborder niet zomaar een kleine klus is. Ik doe het ontzettend graag en heb de kennis en ervaring om het in samenhang te ontwerpen. De kant- en klare plantenborders op kleur bieden een geweldige uitstraling in jouw tuin en ik zal er altijd voor zorgen dat je een compleet plantenpakket krijgt met bodemproducten als je dat wenst. Het ontwerp is gemakkelijk uit te voeren en wijst zichzelf. Alles wordt door een kwekerij op afspraak thuisbezorgd. Je hoeft het alleen nog zelf te planten! En dan te genieten van wat er zal groeien en bloeien in jouw tuin.
Ik moedig je aan om nog dit najaar jouw tuinborders te beplanten. De planten profiteren van voldoende vocht, een nog warme bodem en hebben een groeivoorsprong in het voorjaar. Velen zijn vergeten dat het najaar in feite de beste planttijd is. Beplanten kan van september tot ver in december, en zelfs nog in januari, zolang het niet vriest. Have fun!
Een eigen persoonlijk border- en/of tuinontwerp, dat kan natuurlijk ook
Vertel me jouw tuinwensen, de kleuren, de grootte van jouw tuin, de bodem-, licht- en vochtomstandigheden en ik stuur je een offerte. Reken op een starttarief plus een bedrag per m². Het is mijn vak, geen hobby, ik stop er al mijn inspiratie, creativiteit, passie en plezier in en ontwerp het beste voor jou en jouw tuin.
Hoe meer levende tuinen, hoe liever ik het zie. Samen maken we er ons leven leuker en dynamischer van. Welkom!
Interessant? Deel met jouw vrienden.
Dank je wel.
Geef een reactie